Amnesty: Ihmisoikeuksien asema horjuu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Ihmisoikeuksien asema horjuu

Järjestön vuosiraportin mukaan käynnissä on salakavala kehitys, sillä myös ihmisoikeuksia puolustavat instituutiot heikkenevät.

Ihmisoikeuksien asema demokratian kulmakivenä näyttää horjuvammalta kuin koskaan – myös Euroopassa, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään ilmestyneessä vuosiraportissaan.

"Oikeutenne ovat vaarassa: monet hallitukset ympäri maailman kohtelevat niitä halveksuen", Amnestyn pääsihteeri Salil Shetty tiivistää järjestön tiedotteessa.

Raportin mukaan maailmalla on käynnissä "salakavala" ihmisoikeudet kyseenalaistava kehitys, jossa ihmisoikeuksien lisäksi vaarassa ovat myös niitä suojelevat instituutiot, kuten YK:n ihmisoikeuselimet ja kansainvälinen rikostuomioistuin. Vaarantuminen näkyy alirahoituksena sekä myös suoranaisina hyökkäyksinä instituutioita vastaan.

"Ihmisoikeusjärjestelmä kyseenalaistetaan nyt maailmalla entistä voimakkaammin. Myös Suomessa on kuultu yhä enemmän puheenvuoroja, joissa kansainväliset sopimukset ja ihmisoikeudet asetetaan kyseenalaisiksi", Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Niina Laajapuro sanoo järjestön Suomen osaston tiedotteessa.

Amnestyn mukaan ihmisoikeuksien kyseenalaistaminen on vaikuttanut myös YK:n toimintaan, ja Syyrian konflikti on esimerkki sen kyvyttömyydestä varmistaa kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeusnormien noudattaminen. Maailmanjärjestöä pitäisikin sen mukaan uudistaa.

Suomelle pyyhkeitä naisiin kohdistuvasta väkivallasta

Raportin mukaan ainakin 19 maassa tapahtui viime vuonna sotarikoksia tai muita sotalakien rikkomuksia. Ainakin 122 maassa ihmisiä kidutettiin tai kohdeltiin muuten kaltoin ja vähintään 61 maata piti mielipidevankeja. Yli puolet maista järjesti epäreiluja oikeudenkäyntejä. Amnesty on huolissaan etenkin lisääntyvästä aktivistien, juristien ja muiden ihmisoikeuspuolustajien ahdistelusta, jonka verukkeena käytetään osittain turvallisuushuolia.

Amnestyn mukaan ihmisoikeudet ovat uhattuina globaalisti. Muun muassa Venäjä saa raportissa kritiikkiä kansalaisyhteiskunnan hiljentämisestä ja Syyria-toimistaan, Thaimaa rauhanomaisten aktivistien pidättämisestä, Burundi turvallisuusjoukkojen tekemästä väkivallasta ja Israel Gazan saarrosta.

Perinteisesti Eurooppa pärjää ihmisoikeusanalyyseissa hyvin, mutta raportissa kritisoidaan etenkin pakolaiskriisin huonoa hoitoa. Yli 3 700 pakolaista ja siirtolaista kuoli viime vuona pyrkiessään Eurooppaan, järjestö muistuttaa.

Suomea arvostellaan riittämättömistä toimista naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisessa työssä, transihmisten ihmisoikeusongelmista sekä turvapaikanhakijalasten säilöönotosta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia