Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Amnesty: EU:n annettava Unkarille varoitus pakolaisten kohtelun takia

Perussopimuksen mukaan jäsenmaata voi varoittaa, jos ihmisoikeuksia loukataan.
Siirtolaisia Budapestin Keletin rautatieasemalla. (Kuva: Michael Gubi / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii EU:ta antamaan Unkarille varoituksen turvapaikanhakijoiden kurjan kohtelun takia. EU:n perussopimus mahdollistaa menettelyn, jonka mukaan jäsenmaata voidaan varoittaa, jos on olemassa selvä vaara, että maa loukkaa oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia, järjestö muistuttaa.

Unkarista oli elokuun loppuun mennessä hakenut turvapaikkaa noin 161 000 ihmistä, lähes neljä kertaa enemmän kuin viime vuonna yhteensä. Heidän kohtelunsa on kuitenkin herättänyt kritiikkiä.

Amnestyn tänään julkistaman raportin mukaan Unkari on loukannut turvapaikanhakijoiden kohtelussa kansainvälistä oikeutta useilla tavoilla. Monet järjestön haastattelemista siirtolaisista kertoivat viranomaisten käyttämästä väkivallasta.

Unkari aloitti myös syyskuussa piikkilanka-aitojen rakentamisen Kroatian ja Serbian rajoille. Se on kriminalisoinut "laittoman" maahantulon ja myös lisännyt poliisin ja armeijan valtuuksia. Vastaanotto-olosuhteet ovat niin puutteelliset, että valtaosa pakolaisista ja turvapaikanhakijoista majailee Budapestin rautatieasemilla. He ovat pääasiassa vapaaehtoisten tarjoaman avun varassa, raportissa kerrotaan.

Amnesty vaatii, että tilanteen takia myös Dublin-asetuksen mukaiset siirtolaisten palautukset Unkariin lopetetaan.

"Unkari kohtelee pakolaisia ja siirtolaisia järkyttävällä tavalla. Euroopan unionilla on mahdollisuus aloittaa asiasta viralliset keskustelut Unkarin kanssa. Unionin tulee lähettää vahva viesti niille valtioille, jotka loukkaavat EU-oikeutta ja kansainvälistä oikeutta, ennen kuin on liian myöhäistä", Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoo.

Järjestön tutkijat vierailivat raporttia varten kahteen otteeseen syyskuussa Unkarissa ja haastattelivat kymmeniä vastaanottokeskuksissa ja muun muassa rautatieasemilla olevia pakolaisia ja siirtolaisia sekä esimerkiksi pakolaisia auttavia vapaaehtoisia.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuus Unkari Amnesty International

Lue myös

Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.