Amnesty: EU:n annettava Unkarille varoitus pakolaisten kohtelun takia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: EU:n annettava Unkarille varoitus pakolaisten kohtelun takia

Perussopimuksen mukaan jäsenmaata voi varoittaa, jos ihmisoikeuksia loukataan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii EU:ta antamaan Unkarille varoituksen turvapaikanhakijoiden kurjan kohtelun takia. EU:n perussopimus mahdollistaa menettelyn, jonka mukaan jäsenmaata voidaan varoittaa, jos on olemassa selvä vaara, että maa loukkaa oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia, järjestö muistuttaa.

Unkarista oli elokuun loppuun mennessä hakenut turvapaikkaa noin 161 000 ihmistä, lähes neljä kertaa enemmän kuin viime vuonna yhteensä. Heidän kohtelunsa on kuitenkin herättänyt kritiikkiä.

Amnestyn tänään julkistaman raportin mukaan Unkari on loukannut turvapaikanhakijoiden kohtelussa kansainvälistä oikeutta useilla tavoilla. Monet järjestön haastattelemista siirtolaisista kertoivat viranomaisten käyttämästä väkivallasta.

Unkari aloitti myös syyskuussa piikkilanka-aitojen rakentamisen Kroatian ja Serbian rajoille. Se on kriminalisoinut "laittoman" maahantulon ja myös lisännyt poliisin ja armeijan valtuuksia. Vastaanotto-olosuhteet ovat niin puutteelliset, että valtaosa pakolaisista ja turvapaikanhakijoista majailee Budapestin rautatieasemilla. He ovat pääasiassa vapaaehtoisten tarjoaman avun varassa, raportissa kerrotaan.

Amnesty vaatii, että tilanteen takia myös Dublin-asetuksen mukaiset siirtolaisten palautukset Unkariin lopetetaan.

"Unkari kohtelee pakolaisia ja siirtolaisia järkyttävällä tavalla. Euroopan unionilla on mahdollisuus aloittaa asiasta viralliset keskustelut Unkarin kanssa. Unionin tulee lähettää vahva viesti niille valtioille, jotka loukkaavat EU-oikeutta ja kansainvälistä oikeutta, ennen kuin on liian myöhäistä", Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoo.

Järjestön tutkijat vierailivat raporttia varten kahteen otteeseen syyskuussa Unkarissa ja haastattelivat kymmeniä vastaanottokeskuksissa ja muun muassa rautatieasemilla olevia pakolaisia ja siirtolaisia sekä esimerkiksi pakolaisia auttavia vapaaehtoisia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia