Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Amnesty: EU:n annettava Unkarille varoitus pakolaisten kohtelun takia

Perussopimuksen mukaan jäsenmaata voi varoittaa, jos ihmisoikeuksia loukataan.
Siirtolaisia Budapestin Keletin rautatieasemalla. (Kuva: Michael Gubi / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii EU:ta antamaan Unkarille varoituksen turvapaikanhakijoiden kurjan kohtelun takia. EU:n perussopimus mahdollistaa menettelyn, jonka mukaan jäsenmaata voidaan varoittaa, jos on olemassa selvä vaara, että maa loukkaa oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia, järjestö muistuttaa.

Unkarista oli elokuun loppuun mennessä hakenut turvapaikkaa noin 161 000 ihmistä, lähes neljä kertaa enemmän kuin viime vuonna yhteensä. Heidän kohtelunsa on kuitenkin herättänyt kritiikkiä.

Amnestyn tänään julkistaman raportin mukaan Unkari on loukannut turvapaikanhakijoiden kohtelussa kansainvälistä oikeutta useilla tavoilla. Monet järjestön haastattelemista siirtolaisista kertoivat viranomaisten käyttämästä väkivallasta.

Unkari aloitti myös syyskuussa piikkilanka-aitojen rakentamisen Kroatian ja Serbian rajoille. Se on kriminalisoinut "laittoman" maahantulon ja myös lisännyt poliisin ja armeijan valtuuksia. Vastaanotto-olosuhteet ovat niin puutteelliset, että valtaosa pakolaisista ja turvapaikanhakijoista majailee Budapestin rautatieasemilla. He ovat pääasiassa vapaaehtoisten tarjoaman avun varassa, raportissa kerrotaan.

Amnesty vaatii, että tilanteen takia myös Dublin-asetuksen mukaiset siirtolaisten palautukset Unkariin lopetetaan.

"Unkari kohtelee pakolaisia ja siirtolaisia järkyttävällä tavalla. Euroopan unionilla on mahdollisuus aloittaa asiasta viralliset keskustelut Unkarin kanssa. Unionin tulee lähettää vahva viesti niille valtioille, jotka loukkaavat EU-oikeutta ja kansainvälistä oikeutta, ennen kuin on liian myöhäistä", Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoo.

Järjestön tutkijat vierailivat raporttia varten kahteen otteeseen syyskuussa Unkarissa ja haastattelivat kymmeniä vastaanottokeskuksissa ja muun muassa rautatieasemilla olevia pakolaisia ja siirtolaisia sekä esimerkiksi pakolaisia auttavia vapaaehtoisia.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuus Unkari Amnesty International

Lue myös

Punavalkoinen laiva satamassa.

Koronavirus tyhjensi Välimeren siirtolaisia pelastavista avustuslaivoista –”Tilanne on entistäkin kaoottisempi”, sanoo tutkija

Koronaviruksen aiheuttama hätätila ja Välimeren maiden päätökset ovat tehneet järjestöjen meripelastustoiminnasta lähes mahdotonta. “Tällä hetkellä meillä on Euroopassa kaksi kriisiä. Se, johon kaikki huomio kohdistuu, eli koronavirus, ja kriisi merellä, josta kukaan ei puhu, ja jonka kustannukset maksavat meren yli pyrkivät”, sanoo italialainen tutkija Matteo Villa.
Pakolaisia ristikon takana

EU:n ja Turkin epäonnistunut pakolaissopimus täyttää neljä vuotta – Järjestöt vaativat EU:ta muuttamaan toimintaansa Turkin syyttelyn sijaan

Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina, kritisoivat Amnesty ja Pakolaisneuvonta.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”

Yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi ympäri maailman, mutta Kreikan saarten pakolaisleireillä ahtaasti eläminen on ainoa vaihtoehto. Viruksen estäminen leiriolosuhteissa on mahdotonta, sanoo Lääkärit ilman rajoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.