Amnesty: EU–Turkki-pakolaissopimus ollut katastrofi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: EU–Turkki-pakolaissopimus ollut katastrofi

Lähes vuoden ajan voimassa ollut sopimus pakolaisten palauttamisesta on pakottanut tuhannet epätoivoiseen limboon Kreikan saarille, ihmisoikeusjärjestö sanoo.

EU:n ja Turkin välinen pakolaissopimus on pakottanut monet siirtolaiset ja pakolaiset jäämään siivottomiin ja vaarallisiin elinoloihin Kreikkaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

"EU:n ja Turkin välinen pakolaissopimus on ollut katastrofi niille tuhansille, jotka on jätetty jumiin vaaralliseen ja epätoivoiseen, näemmä loputtomalta vaikuttavaan limboon Kreikan saarille", sanoo Mikko Aarnio, Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija järjestön tiedotteessa.

EU ja Turkki sopivat viime vuonna, että jokaisen Turkista Kreikkaan meriteitse tulevan siirtolaisen ja turvapaikanhakijan turvapaikkahakemus käsitellään yksilöllisesti, mutta käytännössä kaikki tulijat pyritään käännyttämään takaisin Turkkiin, joka on niin sanottu turvallinen maa. Vastineeksi EU on luvannut muun muassa ottaa Turkista vastaan yhden syyrialaisen jokaista sinne käännytettyä syyrialaista kohti. Muun muassa suomalaiset pakolaisjärjestöt ovat epäilleet sopimuksen laillisuutta.

Amnestyn mukaan sopimus on johtanut siihen, että tuhannet Kreikan saarten pakolaisleireillä elävät ihmiset eivät pääse lähtemään vaan joutuvat elämään halventavissa oloissa. Leirien hygienia on huono, ruuasta ja kuumasta vedestä on pulaa ja terveydenhoito on riittämätöntä. Ilmapiiri on kireä, mikä on purkautunut väkivaltana. Järjestö on myös saanut tietoja, joiden mukaan turvapaikanhakijoita on palautettu Turkkiin kansainvälisen oikeuden vastaisesti ilman mahdollisuutta hakea turvapaikkaa tai valittaa päätöksestä.

Järjestö on huolissaan EU:n mahdollisista aikomuksista yrittää samaa muiden maiden kanssa. EU on tiivistänyt viime aikoina yhteistyötä Libyan kanssa rajavalvonnan tehostamiseksi.

"Euroopan johtajien, jotka väittävät, että EU:n ja Turkin välinen sopimus voisi olla mallina muille samankaltaisille sopimuksille esimerkiksi Libyan, Sudanin ja Nigerin kanssa, tulisi tarkastella sopimuksen puistattavia seurauksia ja ottaa opiksi: tätä ei saa koskaan toistaa", Aarnio sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia