Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Amnesty: EU ei kitke tarpeeksi homo- ja transfobiaa

Suomessakaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät aina uskalla kertoa viharikoksista poliisille.
(Kuva: Adam Groffman / cc 2.0)

EU-maiden lainsäädäntö ei suojele riittävästi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, moittii ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Järjestön tuoreen raportin mukaan moni EU maa ei pidä viharikoksina rikoksia, joiden motiivina on seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti.

Viharikoksilla tarkoitetaan rikoksia, joissa on syrjintään liittyvä motiivi, esimerkiksi rasismi. Niistä voi saada kovemman tuomion kuin tavallisista rikoksista.

Kansainvälisen lain mukaan syrjintää on myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä. Amnestyn raportin mukaan heitä ei kuitenkaan huomioida viharikoslainsäädännössä muun muassa Bulgariassa, Tšekissä, Saksassa, Italiassa ja Latviassa.

Kroatiassa ja Kreikassa lainsäädäntöä on, mutta sitä ei panna kunnolla toimeen. Esimerkiksi eräässä tapauksessa Kreikassa poliisi ei edes tiennyt, mikä on homofobinen rikos, kun pahoinpidelty uhri ilmoitti joutuneensa homofobisen rikoksen kohteeksi, raportissa kerrotaan.

Raportissa siteeratun EU:n perusoikeusviraston viime keväänä julkaistun kyselytutkimuksen mukaan noin neljännes sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajista on joutunut hyökkäyksen tai uhkailun kohteeksi viimeisten viiden vuoden aikana. Vain harva uskaltaa kertoa kokemuksistaan poliisille.

Ruotsi pärjää Suomea paremmin

Suomen lainsäädäntö ottaa viharikokset huomioon, ja niistä voi saada tavallista kovemman tuomion. Laki kattaa myös seksuaalisen suuntautumisen perusteella tehdyt rikokset.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia edistävän Setan pääsihteerin Aija Salon mukaan laki ei kuitenkaan ole täydellinen, sillä siinä ei oteta huomioon sukupuoli-identiteetin, kuten esimerkiksi transsukupuolisuuden, vuoksi tehtyjä rikoksia.

"Poliisi periaatteessa kyllä kirjaa rikosten motiivit, mutta tuomioissa se ei usein näy. Koventamisperusteen käyttö on varsin vähäistä", Salo huomauttaa.

EU:n kyselytutkimuksen mukaan Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä noin kolmannes on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa. Monet eivät kuitenkaan kerro kokemuksistaan poliisille muun muassa siksi, ettei rikkomus ole ollut riittävän suuri tai siksi, ettei ole uskonut poliisin tekevän mitään.

Myös Setan mukaan viharikokset jäävät Suomessa usein pimentoon.

"Siitä kertoo sekin, että Ruotsissa viharikosluvut ovat Suomea korkeammat. Se johtuu todennäköisesti siitä, että Ruotsissa rikoksia ilmoitetaan enemmän. Siellä poliisilla on erikoistuneet viharikosyksiköt ja asia on tehty paljon näkyvämmäksi", Salo sanoo.

Salon mielestä Suomessa poliisin pitäisikin tiedottaa viharikosten vastaisesta toiminnastaan enemmän, jotta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajat kertoisivat herkemmin rikoksista.

Poliisiammattikorkeakoulun viimevuotisen raportin mukaan Suomen raportoiduista viharikoksista alle viisi prosenttia oli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvia vuonna 2011. Ilmoituksia tehtiin 45, ja hiukan yli puolet niistä oli pahoinpitelyrikoksia.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkaEU Suomi Amnesty InternationalSeta ry

Lue myös

Kenialainen sateenkaariaktivisti Njeri Gateru

Keniassa voi saada potkut siksi, että ”näyttää homolta” – Suomen Pride-viikolla vieraileva sateenkaariaktivisti Njeri Gateru uskoo silti asenteiden muuttumiseen

Kenian korkein oikeus päätti toukokuussa pitää voimassa siirtomaa-ajalta peräisin olevan lainsäädännön, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Suomessa vieraileva asianajaja Njeri Gateru kertoo, että sen jälkeen hyökkäykset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan ovat kiihtyneet.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koulutustilastot ovat jumittaneet yli vuosikymmenen – Unesco: Nykymenolla 12 miljoonaa lasta ei pääse koskaan kouluun

Köyhissä maissa 19 prosenttia 6–11-vuotiaista on poissa koulusta, rikkaissa taas vain kaksi prosenttia, käy ilmi Unescon tilastoista.

Tuoreimmat

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman
Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee
Koulutustilastot ovat jumittaneet yli vuosikymmenen – Unesco: Nykymenolla 12 miljoonaa lasta ei pääse koskaan kouluun
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan
Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”
Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan