Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Amnesty: EU ei kitke tarpeeksi homo- ja transfobiaa

Suomessakaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät aina uskalla kertoa viharikoksista poliisille.
(Kuva: Adam Groffman / cc 2.0)

EU-maiden lainsäädäntö ei suojele riittävästi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, moittii ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Järjestön tuoreen raportin mukaan moni EU maa ei pidä viharikoksina rikoksia, joiden motiivina on seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti.

Viharikoksilla tarkoitetaan rikoksia, joissa on syrjintään liittyvä motiivi, esimerkiksi rasismi. Niistä voi saada kovemman tuomion kuin tavallisista rikoksista.

Kansainvälisen lain mukaan syrjintää on myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä. Amnestyn raportin mukaan heitä ei kuitenkaan huomioida viharikoslainsäädännössä muun muassa Bulgariassa, Tšekissä, Saksassa, Italiassa ja Latviassa.

Kroatiassa ja Kreikassa lainsäädäntöä on, mutta sitä ei panna kunnolla toimeen. Esimerkiksi eräässä tapauksessa Kreikassa poliisi ei edes tiennyt, mikä on homofobinen rikos, kun pahoinpidelty uhri ilmoitti joutuneensa homofobisen rikoksen kohteeksi, raportissa kerrotaan.

Raportissa siteeratun EU:n perusoikeusviraston viime keväänä julkaistun kyselytutkimuksen mukaan noin neljännes sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajista on joutunut hyökkäyksen tai uhkailun kohteeksi viimeisten viiden vuoden aikana. Vain harva uskaltaa kertoa kokemuksistaan poliisille.

Ruotsi pärjää Suomea paremmin

Suomen lainsäädäntö ottaa viharikokset huomioon, ja niistä voi saada tavallista kovemman tuomion. Laki kattaa myös seksuaalisen suuntautumisen perusteella tehdyt rikokset.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia edistävän Setan pääsihteerin Aija Salon mukaan laki ei kuitenkaan ole täydellinen, sillä siinä ei oteta huomioon sukupuoli-identiteetin, kuten esimerkiksi transsukupuolisuuden, vuoksi tehtyjä rikoksia.

"Poliisi periaatteessa kyllä kirjaa rikosten motiivit, mutta tuomioissa se ei usein näy. Koventamisperusteen käyttö on varsin vähäistä", Salo huomauttaa.

EU:n kyselytutkimuksen mukaan Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä noin kolmannes on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa. Monet eivät kuitenkaan kerro kokemuksistaan poliisille muun muassa siksi, ettei rikkomus ole ollut riittävän suuri tai siksi, ettei ole uskonut poliisin tekevän mitään.

Myös Setan mukaan viharikokset jäävät Suomessa usein pimentoon.

"Siitä kertoo sekin, että Ruotsissa viharikosluvut ovat Suomea korkeammat. Se johtuu todennäköisesti siitä, että Ruotsissa rikoksia ilmoitetaan enemmän. Siellä poliisilla on erikoistuneet viharikosyksiköt ja asia on tehty paljon näkyvämmäksi", Salo sanoo.

Salon mielestä Suomessa poliisin pitäisikin tiedottaa viharikosten vastaisesta toiminnastaan enemmän, jotta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajat kertoisivat herkemmin rikoksista.

Poliisiammattikorkeakoulun viimevuotisen raportin mukaan Suomen raportoiduista viharikoksista alle viisi prosenttia oli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvia vuonna 2011. Ilmoituksia tehtiin 45, ja hiukan yli puolet niistä oli pahoinpitelyrikoksia.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkaEU Suomi Amnesty InternationalSeta ry

Lue myös

Mies puolilähikuvassa kiviseinää vasten.

Ghanan poliitikot ajavat homouden kieltävää lakia – Se on helppo keino kääntää huomio pois todellisista ongelmista

Ghanassa käsitellään uutta lakia, joka voisi sulkea vankilaan sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt että heidän oikeuksistaan raportoivat journalistit. Köyhyys ei kuitenkaan katoa vähemmistöjä vainoamalla, kirjoittaa ghanalaistaustainen freelance-toimittaja Linus Atarah.
Kaksi ugandalaista pitää kädessä pridelippua, kasvoillaan karnevaalinaamiot.

Ugandassa homoseksuaaleja ohjataan kyseenalaisiin käännytysterapioihin – terapioita antava sairaalaverkosto saa kehitysapua USAID:ltä, joka ei tue anti-lgbti-politiikkaa

Valepukuiselle toimittajalle kaupattiin kyseenalaisia käännytysterapioita, vaikka virallisesti niiden olemassaolo kiistetään. Terveyskeskukset, joissa terapioita annetaan, ovat osa sairaalaverkostoa, joka saa avustusta yhdysvaltalaiselta USAID-järjestöltä. Avunsaajien toimintaa aiotaan tutkia nyt tarkemmin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.