Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Amnesty: EU ei kitke tarpeeksi homo- ja transfobiaa

Suomessakaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät aina uskalla kertoa viharikoksista poliisille.
(Kuva: Adam Groffman / cc 2.0)

EU-maiden lainsäädäntö ei suojele riittävästi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, moittii ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Järjestön tuoreen raportin mukaan moni EU maa ei pidä viharikoksina rikoksia, joiden motiivina on seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti.

Viharikoksilla tarkoitetaan rikoksia, joissa on syrjintään liittyvä motiivi, esimerkiksi rasismi. Niistä voi saada kovemman tuomion kuin tavallisista rikoksista.

Kansainvälisen lain mukaan syrjintää on myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä. Amnestyn raportin mukaan heitä ei kuitenkaan huomioida viharikoslainsäädännössä muun muassa Bulgariassa, Tšekissä, Saksassa, Italiassa ja Latviassa.

Kroatiassa ja Kreikassa lainsäädäntöä on, mutta sitä ei panna kunnolla toimeen. Esimerkiksi eräässä tapauksessa Kreikassa poliisi ei edes tiennyt, mikä on homofobinen rikos, kun pahoinpidelty uhri ilmoitti joutuneensa homofobisen rikoksen kohteeksi, raportissa kerrotaan.

Raportissa siteeratun EU:n perusoikeusviraston viime keväänä julkaistun kyselytutkimuksen mukaan noin neljännes sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajista on joutunut hyökkäyksen tai uhkailun kohteeksi viimeisten viiden vuoden aikana. Vain harva uskaltaa kertoa kokemuksistaan poliisille.

Ruotsi pärjää Suomea paremmin

Suomen lainsäädäntö ottaa viharikokset huomioon, ja niistä voi saada tavallista kovemman tuomion. Laki kattaa myös seksuaalisen suuntautumisen perusteella tehdyt rikokset.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia edistävän Setan pääsihteerin Aija Salon mukaan laki ei kuitenkaan ole täydellinen, sillä siinä ei oteta huomioon sukupuoli-identiteetin, kuten esimerkiksi transsukupuolisuuden, vuoksi tehtyjä rikoksia.

"Poliisi periaatteessa kyllä kirjaa rikosten motiivit, mutta tuomioissa se ei usein näy. Koventamisperusteen käyttö on varsin vähäistä", Salo huomauttaa.

EU:n kyselytutkimuksen mukaan Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä noin kolmannes on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa. Monet eivät kuitenkaan kerro kokemuksistaan poliisille muun muassa siksi, ettei rikkomus ole ollut riittävän suuri tai siksi, ettei ole uskonut poliisin tekevän mitään.

Myös Setan mukaan viharikokset jäävät Suomessa usein pimentoon.

"Siitä kertoo sekin, että Ruotsissa viharikosluvut ovat Suomea korkeammat. Se johtuu todennäköisesti siitä, että Ruotsissa rikoksia ilmoitetaan enemmän. Siellä poliisilla on erikoistuneet viharikosyksiköt ja asia on tehty paljon näkyvämmäksi", Salo sanoo.

Salon mielestä Suomessa poliisin pitäisikin tiedottaa viharikosten vastaisesta toiminnastaan enemmän, jotta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajat kertoisivat herkemmin rikoksista.

Poliisiammattikorkeakoulun viimevuotisen raportin mukaan Suomen raportoiduista viharikoksista alle viisi prosenttia oli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvia vuonna 2011. Ilmoituksia tehtiin 45, ja hiukan yli puolet niistä oli pahoinpitelyrikoksia.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkaEU Suomi Amnesty InternationalSeta ry

Lue myös

Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ryhmäkuva esiintyjistä ja ohjaajasta

Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan

Ritva Siikalan ohjaama näytelmä kertoo suomalaisperheestä, joka joutuu pakenemaan kaoottiseen tilaan ajautuneesta Euroopasta fiktiiviseen Zambeziin. Se muistuttaa, että kuka tahansa voi päätyä pakolaiseksi, sillä tulevaisuudesta ei tiedä kukaan. ”Mogadishu oli vielä 1980-luvulla Afrikan rauhallisimpia kaupunkeja”, muistuttaa esityksessä näyttelevä Wali Hashi.
Mies puolilähikuvassa

Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”

SPR:n avustustyöntekijänä vuosikymmeniä ollut Pentti Haatanen on työskennellyt muun muassa Kreikan pakolaisleireillä, jossa hoitoa kaivataan niin perussairauksiin kuin mielenterveysongelmiinkin.
Ujuni Ahmed yleiskuvassa Helsingin Oodi-kirjaston edustalla

Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”

Kirjailijoiden sananvapausjärjestön mukaan Ujuni Ahmed on käyttänyt rohkeasti sananvapauttaan puolustaakseen suomalaisessa yhteiskunnassa hauraimmassa asemassa olevien naisten ja tyttöjen oikeuksia. Konkreettinen esimerkki Ahmedin työstä on tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävän erillislain saaminen eduskunnan käsittelyyn.
Kaksi naista puolilähikuvassa

Ystävätoiminta yhdistää naisia eri kulttuureista – Melise Mwanto ja Liina Aaltonen kokkaavat ja puhuvat suomea yhdessä

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ystävyystoiminta on matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaa, jossa suomea puhuvat naiset ja maahanmuuttajanaiset ystävystyvät. Kongolaistaustainen Melise Mwanto haki mukaan, koska halusi sekä oppia kieltä että löytää ystävän, jolla olisi lapsia.
Yleiskuva YK:n turvallisuusneuvoston istuntosalista

YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana

Syyrian Idlibistä on paennut lähes 700 000 ihmistä joulukuun alun jälkeen. ”Monet koulut ja moskeijat ovat täynnä pakolaisperheitä, ja tilan löytämisestä jopa keskeneräisistä rakennuksista on tullut lähes mahdotonta”, kertoo UNHCR:n edustaja Andrej Mahecic.

Tuoreimmat

Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”
Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan
Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”
Ystävätoiminta yhdistää naisia eri kulttuureista – Melise Mwanto ja Liina Aaltonen kokkaavat ja puhuvat suomea yhdessä
YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana
Uudet avunantajat ja kansalaisten skeptisyys asettavat paineita perinteiselle kehitysyhteistyölle – Avunantajilta vaaditaan nyt nöyryyttä, sanoo OECD:n kehy-johtaja Susanna Moorehead
Kehittyvien maiden tytöt kaihtavat luonnontieteiden ja tekniikan opiskelua – ”Patriarkaalinen kulttuuri ja sosialisaatio tekevät päätöksen opiskelijoiden puolesta”
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
Jätteestä ravinnoksi: Kolkatan kalalammikot ovat ainutlaatuinen vedenpuhdistusjärjestelmä, jota rakennushankkeet uhkaavat
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä