Amnesty: Eritrean asepalvelus yhä ylipitkä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Eritrean asepalvelus yhä ylipitkä

Monia Eurooppaan pakenevia eritrealaisia pidetään elintasopakolaisina, vaikka he pakenevat lähes määrättömän pituista asepalvelusta.

Monet Eurooppaan pyrkivät eritrealaiset pakenevat maan ylipitkää asepalvelusta, jota maan johto ei ole lupauksistaan huolimatta lyhentänyt, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Eritrealaiset ovat jo kolmanneksi suurin Eurooppaan pyrkivä pakolaisryhmä.

Ylipitkää asevelvollisuutta pakenevilla on oikeus kansainväliseen suojeluun, järjestö sanoo.

"Asevelvollisten tilanne Eritreassa on epätoivoinen. Väitteet siitä, että suurin osa Eurooppaan saapuvista eritrealaisista olisi elintasopakolaisia, eivät ole totta. Ihmiset pakenevat järjestelmää, johon liittyy pakkotyötä ja joka ryöstää nuorilta päätösvallan omasta elämästään", Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoo.

Vaikka Eritrea on luvannut lyhentää asepalveluksen 1,5 vuoteen, Amnestyn tänään ilmestyneen raportin mukaan asevelvollisuus voi maassa kestää jopa kymmeniä vuosia. Asevelvollisuus koskee jokaista aikuista, ja siihen liittyy usein pakkotyötä. Palkalla on käytännössä mahdoton elättää perhettä.

Raporttia varten haastateltiin 72:ta Eritreasta paennutta ihmistä. Jotkut kertoivat olleensa asepalveluksessa yli 15 vuotta. Osa oli ollut vuosia ilman vapaata. Luvattomasta lomasta voi joutua vankilaan, ja jos asevelvollista ei tavoiteta, voidaan tämän sukulainen vangita hänen sijastaan. Pakoa yrittävät pidätetään, samoin muualta palautetut. Monet lapset jättävät koulun kesken välttääkseen asepalveluksen ja tytöt naitetaan nuorina, raportissa kerrotaan.

Eritrea itsenäistyi vuonna 1993 Etiopiasta, ja se on perustellut pitkää asevelvollisuutta tarpeella suojautua yhä Etiopiaa vastaan. Amnestyn mukaan kaikki asevelvolliset eivät kuitenkaan edes ole sotilastehtävissä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia