Uutiset

Amnesty epäilee sotarikoksia eteläisessä Sudanissa

Satelliittikuvat paljastavat hallituksen joukkojen pommittaneen alueita mielivaltaisesti, järjestö sanoo.
Sudanin armeijan tuhoama silta vuonna 2011. (Kuva: Enough Project / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin hankkimat satelliittikuvat eteläisestä Sudanista herättävät epäilyksiä hallituksen joukkojen tekemistä sotarikoksista, järjestö sanoo.

Kuvat viittaavat hallitusta tukevien joukkojen hyökänneen mielivaltaisesti Etelä-Kordofanin siviilialueille muun muassa pommittamalla niitä ilmasta.

Tiedot vahvistavat jo aiemmin saapuneita silminnäkijäkertomuksia torien, sairaaloiden ja koulujen tuhoamisesta, järjestö sanoo.

Sudanin hallituksen edustajat ovat kieltäneet Amnestyn väitteet.

Kolme vuotta kestänyt konflikti Sudanin keskushallinnon ja sitä vastustavan SPLM-North -liikkeen kanssa on kiristynyt viime kuukausina. Alueella toimivat ihmisoikeustarkkailija todistivat yksinomaan toukokuussa tehtyjen tarkkailujaksojen aikana yli 200 tapausta, joissa lentopommeja tiputettiin siviilikohteisiin. Esimerkiksi Kaudan kaupungissa iskun kohteeksi joutui muun muassa paikallisen kansalaisjärjestön toimisto.

Nyt julkaistuista satelliittikuvista paljastuu useita kymmeniä pommikraatereita, joista osa on kaupunkialueiden tiheimmin asutuilla alueilla.

"Etelä-Kordofassa toukotyöt ajoittuvat on toukokuun elokuun välille. Kiihdyttämällä hyökkäyksiä nyt ja sadonkorjuun aikaan, Sudanin hallituksen joukot ovat vaikeuttamassa ihmisten maataloutta ja vuorostaan heikentämässä jo heikoilla olevaa ruokaturvatilannetta", Amnesty sanoo.

Etelä-Kordofanin asukkaiden pään päällä leijuu nyt selvä humanitaarisen katastrofin uhka, arvioi Amnestyn alueella toimiva asiantuntija Michelle Kagari.

Sinisen Niilin ja Etelä-Kordofanin tilanne kärjistyi vuonna 2011 Etelä-Sudanin itsenäistymisen aikoihin. Etelä-Sudanin uskotaan tukevan SPLM-North-kapinallisliikettä, joka taistelee osavaltioissa Sudanin hallitusta vastaan. Viimeisten puolentoista vuoden aikana YK ei ole pystynyt toimittamaan humanitaarista apua noin 800 000 ihmiselle. Sadat tuhannet ovat paenneet väkivaltaisuuksia.

ihmisoikeudetsota ja rauha Sudan Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Jäävuoria Grönlannissa

Ympäristöhuoli koskettaa myös lapsia – Katso video partiolaisten mietteistä!

Tiedetoimittaja Mikko Pelttarin lastenkirja Näkymätön myrsky muistuttaa, ettei ilmastonmuutos ole lasten harteilla mutta jokainen voi silti tehdä jotain. Laajasalon opiston toimittajaopiskelijat lukivat kirjan haagalaiselle partiolippukunnalle, jonka jäsenet ovat jo huomanneet ilmaston muuttumisen merkit. Katso video!
Mies puun alla, kivi taustalla

Kenialaisella aktivistilla Paul Okumulla on ajatus siitä, miten rikkaat maat voivat tehdä maailmasta reilumman – ”Lopettakaa sekaantuminen”

Euroopassa keskustellaan nykyään paljon siitä, pitäisikö hyvinvointia mitata jollakin muulla tavalla kuin bruttokansantuotteella. Kenialainen aktivisti Paul Okumu kehottaa miettimään, kenen kustannuksella hyvinvointi tulee.
Mielenosoittajia kylttien kera Tampereella

Nuorille tehty kysely: Ilmastonmuutos suurin huoli ympäri maailman

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tutkimuksessa yli 10 000 nuorelta kaikilla mantereilla, mitkä heidän mielestään ovat suurimpia ongelmia maailmassa tällä hetkellä. Ympäristö- ja turvallisuuskysymykset nousivat yli muiden.
Kaksi naista tulvavedessä

Bangladeshin ilmastopakolaiset sopeutuvat uuteen pakon edessä – Uudet viljelymenetelmät auttavat sään ääri-ilmiöitä paenneita

Bangladeshilaisen Ruma Begumin perhe joutui muuttamaan jokiuoman eroosion ja viljelysmaan suolapitoisuuden takia. Aluksi vanhat ongelmat jatkuivat, mutta muun muassa uusi kelluva kasvatus on auttanut elinkeinojen monipuolistamisessa.