Uutiset

Amnesty epäilee sotarikoksia eteläisessä Sudanissa

Satelliittikuvat paljastavat hallituksen joukkojen pommittaneen alueita mielivaltaisesti, järjestö sanoo.
Sudanin armeijan tuhoama silta vuonna 2011. (Kuva: Enough Project / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin hankkimat satelliittikuvat eteläisestä Sudanista herättävät epäilyksiä hallituksen joukkojen tekemistä sotarikoksista, järjestö sanoo.

Kuvat viittaavat hallitusta tukevien joukkojen hyökänneen mielivaltaisesti Etelä-Kordofanin siviilialueille muun muassa pommittamalla niitä ilmasta.

Tiedot vahvistavat jo aiemmin saapuneita silminnäkijäkertomuksia torien, sairaaloiden ja koulujen tuhoamisesta, järjestö sanoo.

Sudanin hallituksen edustajat ovat kieltäneet Amnestyn väitteet.

Kolme vuotta kestänyt konflikti Sudanin keskushallinnon ja sitä vastustavan SPLM-North -liikkeen kanssa on kiristynyt viime kuukausina. Alueella toimivat ihmisoikeustarkkailija todistivat yksinomaan toukokuussa tehtyjen tarkkailujaksojen aikana yli 200 tapausta, joissa lentopommeja tiputettiin siviilikohteisiin. Esimerkiksi Kaudan kaupungissa iskun kohteeksi joutui muun muassa paikallisen kansalaisjärjestön toimisto.

Nyt julkaistuista satelliittikuvista paljastuu useita kymmeniä pommikraatereita, joista osa on kaupunkialueiden tiheimmin asutuilla alueilla.

"Etelä-Kordofassa toukotyöt ajoittuvat on toukokuun elokuun välille. Kiihdyttämällä hyökkäyksiä nyt ja sadonkorjuun aikaan, Sudanin hallituksen joukot ovat vaikeuttamassa ihmisten maataloutta ja vuorostaan heikentämässä jo heikoilla olevaa ruokaturvatilannetta", Amnesty sanoo.

Etelä-Kordofanin asukkaiden pään päällä leijuu nyt selvä humanitaarisen katastrofin uhka, arvioi Amnestyn alueella toimiva asiantuntija Michelle Kagari.

Sinisen Niilin ja Etelä-Kordofanin tilanne kärjistyi vuonna 2011 Etelä-Sudanin itsenäistymisen aikoihin. Etelä-Sudanin uskotaan tukevan SPLM-North-kapinallisliikettä, joka taistelee osavaltioissa Sudanin hallitusta vastaan. Viimeisten puolentoista vuoden aikana YK ei ole pystynyt toimittamaan humanitaarista apua noin 800 000 ihmiselle. Sadat tuhannet ovat paenneet väkivaltaisuuksia.

ihmisoikeudetsota ja rauha Sudan Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.
Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.