Uutiset

Amnesty epäilee sotarikoksia eteläisessä Sudanissa

Satelliittikuvat paljastavat hallituksen joukkojen pommittaneen alueita mielivaltaisesti, järjestö sanoo.
Sudanin armeijan tuhoama silta vuonna 2011. (Kuva: Enough Project / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin hankkimat satelliittikuvat eteläisestä Sudanista herättävät epäilyksiä hallituksen joukkojen tekemistä sotarikoksista, järjestö sanoo.

Kuvat viittaavat hallitusta tukevien joukkojen hyökänneen mielivaltaisesti Etelä-Kordofanin siviilialueille muun muassa pommittamalla niitä ilmasta.

Tiedot vahvistavat jo aiemmin saapuneita silminnäkijäkertomuksia torien, sairaaloiden ja koulujen tuhoamisesta, järjestö sanoo.

Sudanin hallituksen edustajat ovat kieltäneet Amnestyn väitteet.

Kolme vuotta kestänyt konflikti Sudanin keskushallinnon ja sitä vastustavan SPLM-North -liikkeen kanssa on kiristynyt viime kuukausina. Alueella toimivat ihmisoikeustarkkailija todistivat yksinomaan toukokuussa tehtyjen tarkkailujaksojen aikana yli 200 tapausta, joissa lentopommeja tiputettiin siviilikohteisiin. Esimerkiksi Kaudan kaupungissa iskun kohteeksi joutui muun muassa paikallisen kansalaisjärjestön toimisto.

Nyt julkaistuista satelliittikuvista paljastuu useita kymmeniä pommikraatereita, joista osa on kaupunkialueiden tiheimmin asutuilla alueilla.

"Etelä-Kordofassa toukotyöt ajoittuvat on toukokuun elokuun välille. Kiihdyttämällä hyökkäyksiä nyt ja sadonkorjuun aikaan, Sudanin hallituksen joukot ovat vaikeuttamassa ihmisten maataloutta ja vuorostaan heikentämässä jo heikoilla olevaa ruokaturvatilannetta", Amnesty sanoo.

Etelä-Kordofanin asukkaiden pään päällä leijuu nyt selvä humanitaarisen katastrofin uhka, arvioi Amnestyn alueella toimiva asiantuntija Michelle Kagari.

Sinisen Niilin ja Etelä-Kordofanin tilanne kärjistyi vuonna 2011 Etelä-Sudanin itsenäistymisen aikoihin. Etelä-Sudanin uskotaan tukevan SPLM-North-kapinallisliikettä, joka taistelee osavaltioissa Sudanin hallitusta vastaan. Viimeisten puolentoista vuoden aikana YK ei ole pystynyt toimittamaan humanitaarista apua noin 800 000 ihmiselle. Sadat tuhannet ovat paenneet väkivaltaisuuksia.

ihmisoikeudetsota ja rauha Sudan Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.