Amnesty: Budjettiesitys sivuuttaa ihmisoikeudet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Budjettiesitys sivuuttaa ihmisoikeudet

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi kovin sanoin hallituksen budjettiesitystä, jossa ehdotetaan kiristyksiä ulkomaalaislainsäädäntöön.

Petteri Orpo, Juha Sipilä, Sampo Terho hallituksen budjettiriihen tiedotustilaisuudessa

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja Eurooppa-ministeri Sampo Terho (sin) hallituksen budjettiriihen tiedotustilaisuudessa. Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia / CC BY-NC-ND 2.0.

Hallitus on antanut periksi pelolle ja sivuuttaa budjettiesityksessä ihmisoikeudet, moittii ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Sen mukaan hallitus on tekemässä hätiköityjä lakimuutoksia ennen kuin edellistenkään päätösten vaikutukset ovat selvillä.

Hallitus pääsi eilen sopuun budjettiesityksestä. Sen yhteydessä on kerrottu myös terrorismin torjunnan vahvistamisesta. Terrorismiin syyllistyneiltä kaksoiskansalaisilta aiotaan viedä kansalaisuus, paperittomien piilottaminen halutaan kriminalisoida aiempaa tiukemmin ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita aiotaan ottaa uhka-arvioiden perusteella säilöön.

”Hallitus ei saa sortua samaan paniikkiin kuin syksyllä 2015, jonka seurauksena turvapaikanhakijoiden oikeuksia on merkittävästi heikennetty. Tarvitsemme harkittua ja inhimillistä päätöksentekoa hätiköinnin ja pelolla ratsastamisen sijaan”, sanoo Amnestyn pakolaisasiantuntija Kaisa Väkiparta tiedotteessa.

Esimerkiksi tilapäiset oleskeluluvat on syksyn 2015 jälkeen poistettu, mikä Amnestyn mukaan ajaa ihmiset kaduille.

Amnesty kritisoi myös hallituksen päätöstä jättää pakolaiskiintiö 750:een. Järjestöt ovat kampanjoineet kiintiön nostamisen puolesta pitkään, ja vielä kesällä kokoomus ja keskusta olivat taipuvaisia sen nostamiseen.

”Näyttää siltä, että muut hallituspuolueet ovat antautuneet sinisen eduskuntaryhmän populismin panttivangeiksi. Kiintiön kautta Suomeen tulee kaikkein haavoittuvaisimpia pakolaisia, kuten kidutuksen ja väkivallan uhreja, vammaisia, lapsia ja yksinhuoltajaäitejä. He joutuvat nyt hallituksen epäinhimillisen päätöksen sijaiskärsijöiksi”, Väkiparta sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia