Amnesty: Asekauppasopimuksen noudattaminen ontuu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Asekauppasopimuksen noudattaminen ontuu

87 maata on ratifioinut asekauppasopimuksen, mutta samaan aikaan esimerkiksi asevienti Egyptiin jatkuu.

Moni maa ei noudata ei noudata vuonna 2014 voimaan astunutta asekauppasopimusta kunnolla, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Järjestön mukaan monet valtiot myyvät yhä aseita ihmisoikeuksia polkeville valtioille tai ovat jättäneet sopimuksen edellyttämät raportit tekemättä.

YK:n yleiskokouksessa vuonna 2013 hyväksytty, pitkään neuvoteltu asekauppasopimus kieltää aseviennin esimerkiksi maihin, joissa sen pelätään vaarantavan ihmisoikeudet. Sopimuksen on allekirjoittanut 130 valtiota ja ratifioinut 87, mukana myös Suomi.

Esimerkiksi sopimuksen ratifioineet Ranska, Italia, Bulgaria ja Tšekki sekä sen allekirjoittanut Yhdysvallat jatkavat kuitenkin yhä asevientiä Egyptiin, vaikka maan viranomaiset ovat tukahduttaneet kovin ottein arvostelijoitaan, muun muassa tappaneet mielenosoittajia, Amnesty sanoo.

"On vaikeaa ymmärtää, miten sopimuksessa mukana olevat EU-maat ovat voineet seurata Egyptin väkivaltaista sortoa ja tehdä sellaisen johtopäätöksen, että asevienti paikallisille sisäisestä turvallisuudesta vastaaville joukoille olisi asekauppasopimuksen hengen mukaista", toteaa järjestön Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen tiedotteessa.

Iso-Britannia puolestaan hyväksyi 3,4 miljardin punnan edestä asekauppoja Saudi-Arabialle maaliskuun 2015 ja kesäkuun 2016 välillä. Maan johtama liittouma on tehnyt iskuja siviileitä vastaan Jemenissä.

Sopimus edellyttää mailta myös raporttien antamista niiden asevientiluvista ja aseviennistä. 27 prosenttia valtioista on kuitenkin jättänyt palauttamatta raportin, ja samoin 27 prosenttia ei ole jättänyt raporttia, jossa maiden piti kertoa siitä, mitä ne ovat tehneet soveltaakseen sopimusta, Amnesty kertoo.

Asekauppasopimukseen sitoutuneiden maiden on määrä kokoontua tällä viikolla Genevessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia