Uutiset Asekauppa

Amnesty: Asekauppasopimuksen noudattaminen ontuu

87 maata on ratifioinut asekauppasopimuksen, mutta samaan aikaan esimerkiksi asevienti Egyptiin jatkuu.
Asekauppasopimuksen puolesta kampanjoitiin vuosia ennen sen hyväksymistä. Aktivisteja New Yorkissa. (Kuva: Control Arms/Andrew Kelly / CC BY 2.0)

Moni maa ei noudata ei noudata vuonna 2014 voimaan astunutta asekauppasopimusta kunnolla, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Järjestön mukaan monet valtiot myyvät yhä aseita ihmisoikeuksia polkeville valtioille tai ovat jättäneet sopimuksen edellyttämät raportit tekemättä.

YK:n yleiskokouksessa vuonna 2013 hyväksytty, pitkään neuvoteltu asekauppasopimus kieltää aseviennin esimerkiksi maihin, joissa sen pelätään vaarantavan ihmisoikeudet. Sopimuksen on allekirjoittanut 130 valtiota ja ratifioinut 87, mukana myös Suomi.

Esimerkiksi sopimuksen ratifioineet Ranska, Italia, Bulgaria ja Tšekki sekä sen allekirjoittanut Yhdysvallat jatkavat kuitenkin yhä asevientiä Egyptiin, vaikka maan viranomaiset ovat tukahduttaneet kovin ottein arvostelijoitaan, muun muassa tappaneet mielenosoittajia, Amnesty sanoo.

"On vaikeaa ymmärtää, miten sopimuksessa mukana olevat EU-maat ovat voineet seurata Egyptin väkivaltaista sortoa ja tehdä sellaisen johtopäätöksen, että asevienti paikallisille sisäisestä turvallisuudesta vastaaville joukoille olisi asekauppasopimuksen hengen mukaista", toteaa järjestön Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen tiedotteessa.

Iso-Britannia puolestaan hyväksyi 3,4 miljardin punnan edestä asekauppoja Saudi-Arabialle maaliskuun 2015 ja kesäkuun 2016 välillä. Maan johtama liittouma on tehnyt iskuja siviileitä vastaan Jemenissä.

Sopimus edellyttää mailta myös raporttien antamista niiden asevientiluvista ja aseviennistä. 27 prosenttia valtioista on kuitenkin jättänyt palauttamatta raportin, ja samoin 27 prosenttia ei ole jättänyt raporttia, jossa maiden piti kertoa siitä, mitä ne ovat tehneet soveltaakseen sopimusta, Amnesty kertoo.

Asekauppasopimukseen sitoutuneiden maiden on määrä kokoontua tällä viikolla Genevessä.

Asekauppa politiikkaaseet & armeijakauppa Amnesty International

Lue myös

Jeff Halper, Syksy Räsänen ja Kari Paasonen istuvat rauhanjärjestöjen seminaarissa

”Keskustelu asekaupasta pitäisi nostaa moraaliselle tasolle” – EU-maiden asevienti herättää huolta asiantuntijoissa

Rauhanjärjestöjen seminaarissa keskusteltiin EU:n aseviennistä ja uudesta puolustusrahastosta. Vaikka EU:n yhteinen kanta kieltää aseviennin konfliktimaihin, käytännössä se ei ole estänyt kauppaa muun muassa Saudi-Arabian kanssa. Todellisuudessa kansainvälisissä säännöissä ei pitäisi olla tulkinnanvaraa, totesi ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.
Solmuun vedetty aseen piippu

Asekauppa vilkastui taas – Saudi-Arabiasta maailman suurin aseiden tuoja

Maailman asekauppa on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut jälleen, selviää Tukholman rauhantutkimustinstituutin tuoreista tilastoista. Länsimaisilla aseilla on kysyntää etenkin Persianlahden sotaa käyvissä maissa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.