Uutiset Asekauppa

Amnesty: Asekauppasopimuksen noudattaminen ontuu

87 maata on ratifioinut asekauppasopimuksen, mutta samaan aikaan esimerkiksi asevienti Egyptiin jatkuu.
Asekauppasopimuksen puolesta kampanjoitiin vuosia ennen sen hyväksymistä. Aktivisteja New Yorkissa. (Kuva: Control Arms/Andrew Kelly / CC BY 2.0)

Moni maa ei noudata ei noudata vuonna 2014 voimaan astunutta asekauppasopimusta kunnolla, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Järjestön mukaan monet valtiot myyvät yhä aseita ihmisoikeuksia polkeville valtioille tai ovat jättäneet sopimuksen edellyttämät raportit tekemättä.

YK:n yleiskokouksessa vuonna 2013 hyväksytty, pitkään neuvoteltu asekauppasopimus kieltää aseviennin esimerkiksi maihin, joissa sen pelätään vaarantavan ihmisoikeudet. Sopimuksen on allekirjoittanut 130 valtiota ja ratifioinut 87, mukana myös Suomi.

Esimerkiksi sopimuksen ratifioineet Ranska, Italia, Bulgaria ja Tšekki sekä sen allekirjoittanut Yhdysvallat jatkavat kuitenkin yhä asevientiä Egyptiin, vaikka maan viranomaiset ovat tukahduttaneet kovin ottein arvostelijoitaan, muun muassa tappaneet mielenosoittajia, Amnesty sanoo.

"On vaikeaa ymmärtää, miten sopimuksessa mukana olevat EU-maat ovat voineet seurata Egyptin väkivaltaista sortoa ja tehdä sellaisen johtopäätöksen, että asevienti paikallisille sisäisestä turvallisuudesta vastaaville joukoille olisi asekauppasopimuksen hengen mukaista", toteaa järjestön Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen tiedotteessa.

Iso-Britannia puolestaan hyväksyi 3,4 miljardin punnan edestä asekauppoja Saudi-Arabialle maaliskuun 2015 ja kesäkuun 2016 välillä. Maan johtama liittouma on tehnyt iskuja siviileitä vastaan Jemenissä.

Sopimus edellyttää mailta myös raporttien antamista niiden asevientiluvista ja aseviennistä. 27 prosenttia valtioista on kuitenkin jättänyt palauttamatta raportin, ja samoin 27 prosenttia ei ole jättänyt raporttia, jossa maiden piti kertoa siitä, mitä ne ovat tehneet soveltaakseen sopimusta, Amnesty kertoo.

Asekauppasopimukseen sitoutuneiden maiden on määrä kokoontua tällä viikolla Genevessä.

Asekauppa politiikkaaseet & armeijakauppa Amnesty International

Lue myös

Solmuun vedetty aseen piippu

Asekauppa vilkastui taas – Saudi-Arabiasta maailman suurin aseiden tuoja

Maailman asekauppa on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut jälleen, selviää Tukholman rauhantutkimustinstituutin tuoreista tilastoista. Länsimaisilla aseilla on kysyntää etenkin Persianlahden sotaa käyvissä maissa.
Arabiemiraattien lippuja hiekkarannalla

Amnesty: Arabiemiirikunnat ohjaa länsimailta ostamiaan aseita Jemeniin sotarikoksiin syyllistyneille joukoille

Myös Suomen kautta voi edelleen päätyä aseita Jemenin sotaan, vaikka Suomi onkin jäädyttänyt vientiluvat Arabiemiirikunnille, varoittaa ihmisoikeusjärjestö.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan