Alkuperäiskansojen lapset yksi syrjityimmistä ihmisryhmistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Alkuperäiskansojen lapset yksi syrjityimmistä ihmisryhmistä

Alkuperäiskansojen lapset selviytyvät hengissä muita huonommin eivätkä pääse kouluun, selviää Unicefin tuoreesta raportista. He saavat muita heikomman rokotussuojan ja heidän kuolleisuuslukunsa on korkeampi. Alkuperäiskansat elävät usein raskaan kulttuurisen ja sosiaalisen paineen alaisina, ja jos aikuisten ongelmat ovat valtavat, lasten elämä leimautuu ennen kuin se on alkanutkaan, raportissa todetaan.

UNICEFin julkaisemassa raportissa "Ensuring the Rights of Indigenous Children" todetaan, että alkuperäiskansojen lapset muodostavat yhden maailman kaikkein syrjityimmistä ja haavoittuvimmista ryhmistä. Maailmassa on noin 300 miljoonaa alkuperäiskansoihin kuuluvaa ihmistä. Heitä asuu lähes kaikkialla maailmassa, eniten Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Maailmassa puhutaan 6000 eri kieltä, 4500 näistä on alkuperäiskansan äidinkieli.

Alkuperäiskansojen lapset saavat muita lapsia heikomman rokotussuojan: heidän kuolleisuuslukunsa on muita korkeampi. Heidän koulunkäyntinsä on heikompi: harvemmat aloittavat koulun, useammat tuplaavat tai lopettavat kesken. Heidän syntymänsä rekisteröidään muita harvemmin. Rekisteröinti on edellytys sille, että lapsella on laillinen henkilöllisyys jonka perusteella hän voi vaatia itselleen maan kansalaisen täydet oikeudet.

Näiden lasten kohdalla tilanne on sama niin maalla kuin kaupungissakin: heidän oikeuksiaan rikotaan räikeästi. On erityisen huolestuttavaa, etteivät he saa lapselle määrättyä suojelua. Heihin kohdistuu runsaasti räikeää väkivaltaa ja riistoa, eikä heillä ole minkäänlaisia mahdollisuuksia osallistua siihen päätöksentekoon joka ohjaa heidän elämäänsä.

Alkuperäiskansat elävät usein raskaan kulttuurisen ja sosiaalisen paineen alaisina. Heidän kulttuuriaan syrjitään, he eivät saa sosiaalista tukea, heidän maansa riistetään heiltä. Heidät yritetään väkisin sulauttaa valtaväestöön. Tämä vie heiltä omanarvontunnon ja tuhoaa heidän identiteettinsä. Aikuisten ongelmat ovat valtavat - lasten elämä leimautuu ennen kuin se on alkanutkaan.

Pohjoismaiden alkuperäiskansa, saamelaiset, on laissa tunnustettu kulttuurisesti omaksi kansakseen jolla on erityiset, laissa määritellyt oikeudet. Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa toimii Saamelaiskäräjät. Saamelaiskäräjät on Suomen saamelaisten korkein poliittinen elin. Sen tärkein tehtävä on suunnitella ja toteuttaa Suomen perustuslaissa saamelaisille alkuperäiskansana turvattua kulttuuri-itsehallintoa.

Vuoden 2004 Ylen Hyvä kampanjassa Suomen UNICEFin osuuden hyödynsaajat ovat Bolivian alkuperäiskansoihin kuuluvat lapset, jotka työskentelevät sokeriruokoviljelmillä. Varoilla perustetaan liikkuvia kouluja, jotka kulkevat perheiden mukana seudulta toiselle, missä viljelmillä on korjuu menossa.

Saat lisätietoja ja voit tilata raportin:

Suomen UNICEF 09-584501

Tiedotus: kirsti.dalman@unicef.fi
myös 050-3386697

www.unicef.fi
www.unicef-icdc.org

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia