Uutiset Ruokaturva

Aliravitsemus piinaa Papuan lapsia

Nälkä pahenee, kun äiti ja tyttäret syövät sen, mitä muilta jää.
(Kuva: Lei Wang / CC BY-SA 2.0)

(IPS) -- Lasten aliravitsemus istuu tiukassa Papua-Uudessa-Guineassa, vaikka yli 80 prosenttia väestöstä on kiinni peruselintarvikkeiden tuotannossa ja kyläpuutarhoja on viljalti.

Yli puolet sairaalakäynneistä liittyy aliravitsemukseen, ja Unicef on julistanut maahan "hiljaisen hätätilan".

"Perinteiset ruokakasvit, bataatin ja taaron mukulat sekä saagopalmujen jauho, sisältävät paljon tärkkelystä mutta vähän proteiinia. Tällainen välttää aikuisille mutta ei kasvaville lapsille", kertoo vuoristoseudun lääkäri David Mills.

Imetys katkeaa liian pian

Ruuan määrä ei kuitenkaan ratkaise, painottaa lastenlääkäri Fiona Kupe.

"Äidit eivät tiedä, miten heidän itsensä pitäisi syödä raskaus- ja imetysaikana. Vauvaa olisi puolen vuoden ikään asti parasta ruokkia vain rintamaidolla, mutta tämä toteutuu harvoin", Kupe kertoo.

Maailmanpankin tilaston mukaan kuukauden ikäisistä vauvoista 80:tä prosenttia ruokitaan Papuassa pelkällä rintamaidolla mutta puolivuotiaista enää joka viidettä.

"Papuassa tarvitaan myös perhesuunnittelua. Kun alle kaksivuotiaita tuodaan klinikalle aliravitsemuksen vuoksi, heidän äitinsä ovat useimmiten jo seuraavan raskauden puolivälissä", Kupe sanoo.

Papuan naiset saavat keskimäärin 3,8 lasta. Elävinä syntyvistä lapsista 6,3 prosenttia kuolee ennen viiden vuoden ikää. Vuorten eristämässä Engan maakunnassa lapsikuolleisuus hipoo kymmentä prosenttia ja aikuisista vain joka kolmas osaa lukea.

Alueen nopein talouskasvu

Papua-Uuden-Guinean terveysinstituutin tutkija Gerard Saleu huomauttaa, että aliravitsemuksessa on kyse myös eriarvoisuudesta.

"Perheen aterioidessa isä saa eniten proteiinia ja suurimmat annokset. Äiti ja tyttäret syövät sen, mitä muilta jää", Saleu kertoo.

Papuan alle viisivuotiaista lapsista on kitukasvuisia 45 prosenttia. Osuus on pysynyt ennallaan 1980-luvulta lähtien.

Papuan talous kasvaa kuitenkin nopeammin kuin muiden Tyynenmeren saarivaltioiden. Kasvuvauhti on ollut 2–10 prosenttia vuodessa koko 2000-luvun ajan.

Ruokaturva köyhyyslapsetruokaterveys Papua-Uusi-Guinea Suomen IPS

Lue myös

Kaksi lasta härkien kanssa riisipellolla Vietnamissa

Raportti: Nälkäisten määrän väheneminen hidastunut Aasiassa – ”Valtava inhimillinen menetys”

Aliravittujen määrän väheneminen on lähes pysähtynyt Aasiassa, mutta samaan aikaan myös lasten ylipaino kasvaa nopeammin kuin missään muualla maailmassa, selviää tuoreesta raportista.
Kenialaisia viljelijöitä kenttäkoulussa

Säävakuutukset ja tekstiviestit auttavat Afrikan ja Aasian viljelijöitä sopeutumaan ilmaston muutoksiin

Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt ja ilmastokatastrofit heikentävät köyhien maiden ruokaturvaa ja vaarantavat viljelijöiden elinkeinon. Tukholman yliopiston Global Resilience Partnershipin hankkeet pyrkivät kohentamaan ruokaturvaa maailmassa.
Annos papumuhennosta lautasella

300 euroa papuannoksesta? – Ruoka tuntuu kalliilta länsimaissa, mutta tuloihin suhteutettuna vielä kalliimpaa on Etelä-Sudanissa

Yksinkertainen 600 kalorin ateria maksaa eteläsudanilaiselle yli 200 prosenttia keskimääräisistä päivätuloista. Konfliktimaiden ruuan hinnan pitäisi järkyttää kaikkia, varoittaa Maailman ruokaohjelma.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vitalina Koval

Äärioikeisto aktivoitui Ukrainassa – Ihmisoikeusaktivisti Vitalina Koval on kokenut sen konkreettisesti

Äärioikeiston edustajat kaatoivat punaista maalia Vitalina Kovalin päälle, koska hän osoitti mieltään naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Äärioikeiston iskut ovat lisääntyneet Ukrainassa viime aikoina. Koval on huolissaan mutta aikoo jatkaa ihmisoikeuksien puolustamista.
Nainen valkoisen kepin kanssa puistossa

Aktiivinen naisliike kitkee naismurhia Latinalaisessa Amerikassa – Väkivaltaa pidetään paikoin silti yhä normaalina

Liki 2 800 naista murhattiin sukupuolensa vuoksi vuonna 2017 Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Viime vuosina sukupuolittunut väkivalta on kuitenkin nostettu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja moni alueen maa on säätänyt on säätänyt lakeja naismurhia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Mielenosoittajia maapallon muotoisen No Planet B -tekstillä varustetun kyltin kanssa

Suomen sijoitus laski neljä sijaa ilmastotoimia mittaavassa indeksissä – Kärjessä ei ole yhtään maata, sillä mikään ei vielä tee tarpeeksi

Tuoreen ilmastoindeksin mukaan etenkään monet G20-maat eivät tee riittävästi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Suomi saa kiitosta uusiutuvasta energiasta mutta ei energiankulutuksesta.
Pinkki hattu koristeltuna rauhanlogoilla

Maailman suurimpien asefirmojen myynti kasvoi viime vuonna jälleen – Venäjä nousi toiseksi suurimmaksi

Maailman sadan suurimman asevalmistajan myynti on kasvanut viidessätoista vuodessa peräti 44 prosenttia. Kärkisijoja pitää Yhdysvallat.