Uutiset Ruokaturva

Aliravitsemus piinaa Papuan lapsia

Nälkä pahenee, kun äiti ja tyttäret syövät sen, mitä muilta jää.
(Kuva: Lei Wang / CC BY-SA 2.0)

(IPS) -- Lasten aliravitsemus istuu tiukassa Papua-Uudessa-Guineassa, vaikka yli 80 prosenttia väestöstä on kiinni peruselintarvikkeiden tuotannossa ja kyläpuutarhoja on viljalti.

Yli puolet sairaalakäynneistä liittyy aliravitsemukseen, ja Unicef on julistanut maahan "hiljaisen hätätilan".

"Perinteiset ruokakasvit, bataatin ja taaron mukulat sekä saagopalmujen jauho, sisältävät paljon tärkkelystä mutta vähän proteiinia. Tällainen välttää aikuisille mutta ei kasvaville lapsille", kertoo vuoristoseudun lääkäri David Mills.

Imetys katkeaa liian pian

Ruuan määrä ei kuitenkaan ratkaise, painottaa lastenlääkäri Fiona Kupe.

"Äidit eivät tiedä, miten heidän itsensä pitäisi syödä raskaus- ja imetysaikana. Vauvaa olisi puolen vuoden ikään asti parasta ruokkia vain rintamaidolla, mutta tämä toteutuu harvoin", Kupe kertoo.

Maailmanpankin tilaston mukaan kuukauden ikäisistä vauvoista 80:tä prosenttia ruokitaan Papuassa pelkällä rintamaidolla mutta puolivuotiaista enää joka viidettä.

"Papuassa tarvitaan myös perhesuunnittelua. Kun alle kaksivuotiaita tuodaan klinikalle aliravitsemuksen vuoksi, heidän äitinsä ovat useimmiten jo seuraavan raskauden puolivälissä", Kupe sanoo.

Papuan naiset saavat keskimäärin 3,8 lasta. Elävinä syntyvistä lapsista 6,3 prosenttia kuolee ennen viiden vuoden ikää. Vuorten eristämässä Engan maakunnassa lapsikuolleisuus hipoo kymmentä prosenttia ja aikuisista vain joka kolmas osaa lukea.

Alueen nopein talouskasvu

Papua-Uuden-Guinean terveysinstituutin tutkija Gerard Saleu huomauttaa, että aliravitsemuksessa on kyse myös eriarvoisuudesta.

"Perheen aterioidessa isä saa eniten proteiinia ja suurimmat annokset. Äiti ja tyttäret syövät sen, mitä muilta jää", Saleu kertoo.

Papuan alle viisivuotiaista lapsista on kitukasvuisia 45 prosenttia. Osuus on pysynyt ennallaan 1980-luvulta lähtien.

Papuan talous kasvaa kuitenkin nopeammin kuin muiden Tyynenmeren saarivaltioiden. Kasvuvauhti on ollut 2–10 prosenttia vuodessa koko 2000-luvun ajan.

Ruokaturva köyhyyslapsetruokaterveys Papua-Uusi-Guinea Suomen IPS

Lue myös

Hymyileviä naisia edessään kuivattuja papuja lautasilla Sambian maaseudulla

Ruokapolitiikan asiatuntijat: EU voisi vähentää siirtolaisuutta ruokaturvaa parantamalla

EU voisi tehdä paljonkin maailman ruokaturvan eteen ja hillitä samalla muuttoliikkeitä, sanoo kansainvälinen asiantuntijaryhmä. Tuotannon kasvattamisen sijaan olisi keskityttävä kestävään viljelyyn, lopetettava ylijäämäruuan dumppaus ja laitettava kausityöläisten oikeudet kuntoon.
Perulaisia naisviljelijöitä

Perun naisviljelijät taistelevat roskaruokaa vastaan

Pohjois-Perun naisviljelijät kiertävät antamassa ravitsemusvalistusta ja valmistavat koululaisille muun muassa terveellisiä lounasrasioita. Niillä halutaan korvata kioskien myymät epäterveelliset välipalat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.