Uutiset

Alaikäisenä tehdystä rikoksesta tuomitun iranilaismiehen kohtalo epäselvä

Saman Nasim oli määrä teloittaa viime torstaina, mutta kukaan ei tiedä, mitä tapahtui.
(Kuva: mayu** / Flickr.com / cc 2.0)

Iran on mahdollisesti teloittanut alaikäisenä tehdystä rikoksesta tuomitun Saman Nasimin. Teloituspäiväksi oli määrätty viime torstai, mutta virallista tietoa teloituksesta ole annettu, eikä myöskään ihmisoikeusjärjestöillä ole varmaa tietoa tämän kohtalosta.

Ihmisoikeusjärjestöjen kansainvälisen kattojärjestön FIDH:n lähteiden mukaan Nasim on teloitettu. Tämän sukulaisiin otettiin viime viikolla yhteyttä ja näitä käskettiin tulla noutamaan tämän tavaroita lauantaina.

Virallista tietoa ei kuitenkaan ole, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Myöskään Amnesty International ei usko teloituksen tapahtuneen, vaan kampanjoi edelleen Nasimin puolesta.

Nasim tuomittiin vuonna 2013 kuolemaan korruptiosta sekä "sodasta Jumalaa vastaan". Taustalla olivat syytökset siitä, että tämä olisi kuulunut aseelliseen kurdijärjestöön. Iran teloittaa tuomittuja yleisesti, mutta Nasimin tuomio on herättänyt kritiikkiä, koska tämä oli pidätyshetkellä vuonna 2011 vain 17-vuotias.

Hän on kertonut joutuneensa kidutetuksi 97 päivän ajan tunnustuksen saamiseksi.

"Ensimmäisten päivien aikana en pystynyt kävelemään. Koko ruumiini oli musta ja sininen. He riiputtivat minua käsistä ja jaloista tunteja", hän kuvaili ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin julkaisemassa kirjeessä.

YK:n mukaan teloitukset ovat viimeisten kahden vuoden aikana lisääntyneet Iranissa. Pelkästään tammikuun aikana teloitettiin ainakin 60 ihmistä.

ihmisoikeudetoikeus ja rikos Iran Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen sekä yritysten asekehitystä tutkineen Frank Slijperin mukaan armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Nuoria miehiä rivissä kädet puuskassa

Raportti: Terrorismin vastaiset toimet kurittavat lapsia

Terrorismin vastaisessa taistelussa ei riittävästi huomioida lapsia eikä ymmärretä, mitä haittaa heille aiheutetaan. Terroristijärjestöyhteyksistä epäiltyjä lapsia tulisi kohdella terrorismin uhreina, ei rikoskumppaneina, sanoo kansalaisjärjestö Watchlist on Children and Armed Conflict.
Nuoria naisia lentopalloverkko taustallaan

Afrikan nuorissa ainekset menestystarinaan

Suomi laatii tänä vuonna oman Afrikka-strategian. Nuoret kannattaa nostaa Suomen ja Afrikan välisen kumppanuuden ja yhteistyön keskiöön, sillä heissä on valtavasti potentiaalia muun muassa rauhan rakentajina ja konfliktien ennaltaehkäisijöinä, kirjoittaa Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön päällikkö Katri Suomi.
Kalastaja katselee järvelle järven rannalla

Maatalous ja pajuviljelmät uhkaavat Kashmirin Wular-järveä ja yli 30 000 perheen elantoa

Kashmirissa sijaitsevan Wularin alkuperäinen koko oli yli 200 neliökilometriä. Nyt se on alle puolet siitä. ”Meidän täytyy kirjaimellisesti kiskoa veneitämme, koska vettä on niin vähän”, kertoo paikallinen asukas Mohammad Subhan Dar.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.

Luetuimmat

YK julkaisi pitkän odotuksen jälkeen listan Israelin laittomissa siirtokunnissa toimivista yrityksistä – 112 yrityksen joukossa muun muassa Tripadvisor ja Airbnb
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Nepalin ”menkkamajaperinne” johtaa jopa naisten kuolemiin, mutta nyt asenteet ovat alkaneet muuttua
Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut
Suomalaisjärjestöt saavat lisää rahaa kehitysyhteistyöhön Afrikassa
Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa
Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen vihapuhe kasvanut Euroopassa – Myös Suomessa tilanne on heikentynyt
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä