Uutiset

Alaikäisenä tehdystä rikoksesta tuomitun iranilaismiehen kohtalo epäselvä

Saman Nasim oli määrä teloittaa viime torstaina, mutta kukaan ei tiedä, mitä tapahtui.
(Kuva: mayu** / Flickr.com / cc 2.0)

Iran on mahdollisesti teloittanut alaikäisenä tehdystä rikoksesta tuomitun Saman Nasimin. Teloituspäiväksi oli määrätty viime torstai, mutta virallista tietoa teloituksesta ole annettu, eikä myöskään ihmisoikeusjärjestöillä ole varmaa tietoa tämän kohtalosta.

Ihmisoikeusjärjestöjen kansainvälisen kattojärjestön FIDH:n lähteiden mukaan Nasim on teloitettu. Tämän sukulaisiin otettiin viime viikolla yhteyttä ja näitä käskettiin tulla noutamaan tämän tavaroita lauantaina.

Virallista tietoa ei kuitenkaan ole, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Myöskään Amnesty International ei usko teloituksen tapahtuneen, vaan kampanjoi edelleen Nasimin puolesta.

Nasim tuomittiin vuonna 2013 kuolemaan korruptiosta sekä "sodasta Jumalaa vastaan". Taustalla olivat syytökset siitä, että tämä olisi kuulunut aseelliseen kurdijärjestöön. Iran teloittaa tuomittuja yleisesti, mutta Nasimin tuomio on herättänyt kritiikkiä, koska tämä oli pidätyshetkellä vuonna 2011 vain 17-vuotias.

Hän on kertonut joutuneensa kidutetuksi 97 päivän ajan tunnustuksen saamiseksi.

"Ensimmäisten päivien aikana en pystynyt kävelemään. Koko ruumiini oli musta ja sininen. He riiputtivat minua käsistä ja jaloista tunteja", hän kuvaili ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin julkaisemassa kirjeessä.

YK:n mukaan teloitukset ovat viimeisten kahden vuoden aikana lisääntyneet Iranissa. Pelkästään tammikuun aikana teloitettiin ainakin 60 ihmistä.

ihmisoikeudetoikeus ja rikos Iran Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa