Aktivistien murhat huolettavat Meksikossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aktivistien murhat huolettavat Meksikossa

"Tilanne karkasi käsistä", meksikolainen poliisipäällikkö selitti, kun virkavalta ampui kaksi rauhanomaista mielenosoittajaa.

"Tilanne karkasi käsistä", meksikolainen poliisipäällikkö selitti, kun virkavalta ampui kaksi rauhanomaista mielenosoittajaa. Vastaavaa on sattunut vuoden aikana liian usein, ihmisoikeuspuolustajat sanovat.

Guerreron osavaltiossa joulukuussa surmatut Gabriel Echeverría de Jesús, 20, ja Alexis Herrera Pino, 21, opiskelivat Ayotzinapan normaalikoulussa tullakseen opettajiksi. He vaativat mielenosoituksella koululle lisää voimavaroja.

Meksikon maaseudulla toimii 16 normaalikoulua, jotka ovat perua 1900-luvun alkupuoliskon sosialistisesta koulutuspolitiikasta. Opiskelijoiksi otetaan vain vähävaraisia nuoria, joten hallitus on alkanut pitää kouluja kapinan kehtoina ja leikkaa rahoitusta.

Guerreron kuvernööri Angel Aguirre erotti myöhemmin verilöylyä kommentoineen poliisipäällikön ja muita turvallisuusviranomaisia.

Tähtäimessä rauhanliike

Guerreron tapahtumat voimistivat huolta Meksikon ihmisoikeustilanteesta.

Vain päivää aiemmin runoilija Javier Sicilian johtama Liike rauhan, oikeudenmukaisuuden ja ihmisarvon puolesta järjesti pääkaupungissa Méxicossa mielenosoituksen, koska kuusi sen aktivistia oli kadonnut tai murhattu kahden viikon aikana.

"Me ihmisoikeuspuolustajat olemme täysin suojattomia", Cauce Ciudadano -järjestöä johtava Carlos Cruz Santiago sanoo.

Vuoden 2010 joulukuun jälkeen on murhattu 11 aktivistia, mikä on Meksikossakin ennenkuulumatonta. Uhrit ovat pääasiassa rauhanliikkeen jäseniä.

Sicilia perusti 24-vuotiaan poikansa murhan jälkeen liikkeen, joka vaatii hallitusta lopettamaan siviiliuhreja tuottavan voimankäytön huumesodassa ja sosiaalisissa konflikteissa.

Suojelua pyydetty

Nepomuceno Moreno murhattiin marraskuun lopulla keskellä päivää Sonoran osavaltion pääkaupungissa. Morenon poika katosi kesällä 2010, minkä jälkeen isä liittyi väkivallan uhrien liikkeeseen. Hän oli hiljan pyytänyt suojelua saamiensa uhkausten takia.

Tapaus palautti mieliin Marisela Escobedon, joka surmattiin joulukuussa 2010 Chihuahuan osavaltion hallintoviraston portaille, kun hän vaati oikeutta murhatulle tyttärelleen.

Kadonneita tyttöjä etsivän järjestön perustaja Norma Andrade haavoittui vakavasti, kun häntä ammuttiin kotiovellaan Ciudad Juárezissa joulukuun alussa.

Neljä päivää myöhemmin kaksi intiaaniaktivistia, Eva Alarcón ja Marcial Bautista, pakotettiin aseella uhaten poistumaan bussista Guerrerossa. Heistä ei ole kuultu sen koommin. Kumpikin oli pyytänyt suojelua uhkailun vuoksi.

Taistelu maasta

Samana päivänä rauhanliikkeen karavaani oli matkalla nahuaintiaanien yhteisöön Santa María Ostulaan Tyynenmeren rannalla. Neljä asemiestä pysäytti autot.

Nahuayhteisön johtaja Trinidad de la Cruz, 73, oli palaamassa kotiin saattueen mukana. Hän pakeni aiemmin uhkauksia naapuriosavaltioon. Karavaanin pysäyttäjät kiduttivat de la Cruzia muiden 12 matkustajan silmien alla ja tappoivat hänet myöhemmin.

Karavaanin oli määrä seurata rauhanneuvotteluja kylässä, ja matkustajista kuusi oli toimittajia. Pyssymiehet passittivat heidän paluumatkalle ilman kännyköitään.

Intiaanit valtasivat vuonna 2009 perinteisiä maitaan Santa María Ostulassa. Seutu kiinnostaa muun muassa kaivos- ja matkailualaa, ja siellä sijaitsee huumekaupan keskukseksi tiedetty Lázaro Cárdenasin satama.

Kylän 40 perhettä ovat puolisotilaallisten joukkojen motittamia. Seudulla on kahdessa vuodessa tapettu 28 intiaania ja 4 on kateissa.

Tilanne on samantyyppinen kuin Oaxacan osavaltion San Juan de Copalassa, jonne pyrkinyt avustussaattue joutui väijytykseen huhtikuussa 2010. Välikohtauksessa kuoli muun muassa suomalainen Jyri Jaakkola.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia