Uutiset

Aivovuoto koettelee Paraguayta

Sadat sairaanhoitajat ovat lähteneet Paraguaysta Italiaan töihin viime vuosien aikana. Yliopistotutkinnon suorittanut sairaanhoitaja ansaitsee Italiassa yli neljä kertaa enemmän kuin kotimaassaan. Paraguayn terveydenhuollolle aivovuoto on kova isku.

Graciela Samaniegon laukku on pakattu. Monen muun paraguaylaisen sairaanhoitajan tavoin hän jättää työnsä kotimaassa ja muuttaa Italiaan.

"Lähden, koska haluan rakentaa talon, eikä se onnistu täkäläisillä tuloillani", kahden lapsen äiti kertoo.

Työtarjouksia italialaisista sairaaloista ja hoitokodeista alkoi tulla Paraguayhin vuonna 2005, ja sadat sairaanhoitajat ovat vastanneet kutsuun.

Paraguayn sairaanhoitajaliiton mukaan lähtijät ovat olleet 95-prosenttisesti naisia, joilla on hyvä koulutus ja runsaasti työkokemusta. Nyt laukkujaan pakkaavat myös vastavalmistuneet hoitajat.

Tienesti moninkertaistuu


Yliopistotutkinnon suorittanut sairaanhoitaja ansaitsee Paraguayssa noin 450 euroa kuussa, kun Italiassa palkka voi nousta 2 000 euroon.

Kun suuri joukko hoitajia lähti vuonna 2006, Paraguay korotti alan palkkoja tuntuvasti.

"Korotuspainetta oli kertynyt 20 vuotta, eikä korvaus ollut vieläkään riittävä", johtaja Blanca Mancuello terveysministeriöstä myöntää.

Hänen mukaansa aivovuoto on kova isku terveydenhuollolle. Kokeneiden hoitajien menetyksestä kärsivät erityisesti tärkeät avainalat, kuten teho-osastot, joita on jouduttu sulkemaan henkilökuntapulan vuoksi.

Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksen mukaan joka maassa pitäisi olla kymmenen sairaanhoitajaa 10 000:ta asukasta kohti. Paraguayssa luku jää alle kahteen.

Reilun kuuden miljoonan asukkaan Paraguay kuuluu Etelä-Amerikan köyhimpiin maihin.

Lasten vuoksi


Samaniego myöntää, ettei lähtöpäätös ollut helppo. Varsinkin lasten jättäminen isänsä ja isoäitinsä hoitoon ottaa koville.

"Mutta en halua menettää tätä tilaisuutta, ja moni ystäväni ja kollegani pärjää hyvin Italiassa", hän pohtii.

Vuonna 2006 lähteneiden hoitajien nelivuotinen sopimus umpeutuu ensi vuonna.

"He valmistautuvat hakemaan vakituista työtä, joka turvaisi eläke- ja muut edut", Paraguayn sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja María Concepción Chávez kertoo.

Hän kävi viime vuonna tapaamassa kollegojaan Italian Parmassa kertoakseen kotimaan työolojen kohenemisesta.

Samalla Chávez kuuli, että useimpien naimisissa olleiden hoitajien avioliitto oli särkynyt lähdön jälkeen. Osa oli saanut lapsensa Italiaan, mutta heitä on edelleen paljon myös kotimaassa.

"Lapset ovat suurin huolenaiheeni, mutta toisaalta päätin lähteä osin juuri heidän vuokseen", Samaniego kertoo.

työ ItaliaParaguay

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.
Herkkusieniä, tomaattia, punasipulia ja kurkkua lautasella

Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta. Tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen tieteellisen ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisen terveyden.