Aivovuoto koettelee Paraguayta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aivovuoto koettelee Paraguayta

Sadat sairaanhoitajat ovat lähteneet Paraguaysta Italiaan töihin viime vuosien aikana. Yliopistotutkinnon suorittanut sairaanhoitaja ansaitsee Italiassa yli neljä kertaa enemmän kuin kotimaassaan. Paraguayn terveydenhuollolle aivovuoto on kova isku.

Graciela Samaniegon laukku on pakattu. Monen muun paraguaylaisen sairaanhoitajan tavoin hän jättää työnsä kotimaassa ja muuttaa Italiaan.

"Lähden, koska haluan rakentaa talon, eikä se onnistu täkäläisillä tuloillani", kahden lapsen äiti kertoo.

Työtarjouksia italialaisista sairaaloista ja hoitokodeista alkoi tulla Paraguayhin vuonna 2005, ja sadat sairaanhoitajat ovat vastanneet kutsuun.

Paraguayn sairaanhoitajaliiton mukaan lähtijät ovat olleet 95-prosenttisesti naisia, joilla on hyvä koulutus ja runsaasti työkokemusta. Nyt laukkujaan pakkaavat myös vastavalmistuneet hoitajat.

Tienesti moninkertaistuu


Yliopistotutkinnon suorittanut sairaanhoitaja ansaitsee Paraguayssa noin 450 euroa kuussa, kun Italiassa palkka voi nousta 2 000 euroon.

Kun suuri joukko hoitajia lähti vuonna 2006, Paraguay korotti alan palkkoja tuntuvasti.

"Korotuspainetta oli kertynyt 20 vuotta, eikä korvaus ollut vieläkään riittävä", johtaja Blanca Mancuello terveysministeriöstä myöntää.

Hänen mukaansa aivovuoto on kova isku terveydenhuollolle. Kokeneiden hoitajien menetyksestä kärsivät erityisesti tärkeät avainalat, kuten teho-osastot, joita on jouduttu sulkemaan henkilökuntapulan vuoksi.

Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksen mukaan joka maassa pitäisi olla kymmenen sairaanhoitajaa 10 000:ta asukasta kohti. Paraguayssa luku jää alle kahteen.

Reilun kuuden miljoonan asukkaan Paraguay kuuluu Etelä-Amerikan köyhimpiin maihin.

Lasten vuoksi


Samaniego myöntää, ettei lähtöpäätös ollut helppo. Varsinkin lasten jättäminen isänsä ja isoäitinsä hoitoon ottaa koville.

"Mutta en halua menettää tätä tilaisuutta, ja moni ystäväni ja kollegani pärjää hyvin Italiassa", hän pohtii.

Vuonna 2006 lähteneiden hoitajien nelivuotinen sopimus umpeutuu ensi vuonna.

"He valmistautuvat hakemaan vakituista työtä, joka turvaisi eläke- ja muut edut", Paraguayn sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja María Concepción Chávez kertoo.

Hän kävi viime vuonna tapaamassa kollegojaan Italian Parmassa kertoakseen kotimaan työolojen kohenemisesta.

Samalla Chávez kuuli, että useimpien naimisissa olleiden hoitajien avioliitto oli särkynyt lähdön jälkeen. Osa oli saanut lapsensa Italiaan, mutta heitä on edelleen paljon myös kotimaassa.

"Lapset ovat suurin huolenaiheeni, mutta toisaalta päätin lähteä osin juuri heidän vuokseen", Samaniego kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia