Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Kätilöillä on tärkeä rooli äitiys- ja lapsikuolleisuuden vähentämisessä. Kätilöopiskelija Sia Sandi tutki potilastaan vuonna 2013 Sierra Leonessa. Kuva: Abbie Trayler-Smith / H6 Partners / CC BY-NC-ND 2.0.

Alle 15-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 50 prosenttia ja äitiyskuolleisuus 35 prosenttia sitten vuoden 2000, kertoivat YK-järjestöt eilen torstaina.

Kyseessä on ollut ”huikaiseva menestys, jota ei usein nähdä terveyden alalla”, sanoi Maailman terveysjärjestön (WHO) edustaja Peter Salama YK:n uutiskeskuksen mukaan.

Toisaalta tilastot ovat yhä synkät. 11 sekunnin välein kuolee yksi raskaana oleva nainen tai hänen lapsensa suurelta osin estettävissä oleviin syihin. Se tarkoittaa vuosittain 2,8:aa miljoonaa naista ja vastasyntynyttä.

Alle 5-vuotiaita menehtyy vuosittain yhteensä 5,3 miljoonaa.

Äitiys- ja lapsikuolemat keskittyvät etenkin Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan sekä Etelä-Aasiaan. Äitiyskuolema on Afrikassa lähes 50 kertaa todennäköisempi kuin vauraassa maassa, tilastoista selviää.

Äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat jo pitkään vähentyneet mutta hitaammin kuin on toivottu. Vuosina 2000–2015 voimassa olivat YK:n vuosituhattavoitteet. Niihin sisältyviä äitiys- ja lapsikuolleisuuden vähentämisen tavoitteita ei saavutettu.

Myös uudet, vuoteen 2030 voimassa olevat kestävän kehityksen tavoitteet saattavat olla liian kunnianhimoiset. Esimerkiksi äitiyskuolleisuuden odotetaan laskevan 70 kuolemaan 100 000:sta naisesta vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä määrä on noin kolme kertaa suurempi, ja viime vuosina väheneminen on ollut erityisen hidasta.

”Uudet tilastot viittaavat siihen, että tavoitetta ei saavuteta, ellemme lisää ja nopeuta dramaattisesti yrityksiämme vahvistaa seksuaali- ja lisääntymisterveyttä”, sanoo YK:n väestörahaston (Unfpa) asiantuntija Anneka Knutsson tiedotteessa.

Kehitystä voitaisiin YK-järjestöjen mukaan nopeuttaa puuttumalla sekä laajoihin taustasyihin että käytännöllisempiin kysymyksiin. Niin halpojen lääkkeiden ja rokotteiden saannilla, kätilöiden käsienpesuveden varmistamisella, äitien ravitsemuksen parantamisella kuin teinityttöjen koulussa pitämiselläkin voitaisiin vaikuttaa kuolleisuuteen.

Unicefin ja WHO:n arvion mukaan vuosittain tarvitaan 200 miljardia dollaria (181 miljardia euroa), jotta kaikille saataisiin terveyspalvelut ja kuolemia voitaisiin vähentää. Se voi Salaman mukaan olla helpompaa kuin kuvitellaankaan.

”Eli emme käänny avunantajayhteisön puoleen ja sano: antakaa meille 200 miljardia. Käännymme keskituloisten ja suurituloisten sekä jopa joidenkin matalan tulotason maiden puoleen ja sanomme: jos valitsette oikeat asiat, saavutatte tavoitteet nykybudjetilla”, Salama sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia