Aiempaa harvempi tyttö joutuu alaikäisenä naimisiin – Intia johtaa hyvää kehitystä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aiempaa harvempi tyttö joutuu alaikäisenä naimisiin – Intia johtaa hyvää kehitystä

Muun muassa valistus on vähentänyt lapsiavioliittojen määrää. Edistys on kuitenkin ollut liian hidasta, sanoo Unicef.

Tyttöjä piirissä

Lapsiavioliitot ovat vähentyneet maailmanlaajuisesti. Etiopiassa valistus on auttanut vähentämään lapsiavioliittoja. Kuva: Jessica Lea / Department for International Development / CC BY 2.0.

Lapsiavioliittojen määrä on vähentynyt merkittävästi viime vuosina, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Viime viikolla julkaistujen tilastojen mukaan alaikäisenä naitettujen naisten osuus on viimeisen vuosikymmenen aikana pudonnut maailmanlaajuisesti 15 prosenttia. Tällä hetkellä vuosittain noin 12 miljoonaa tyttöä eli yksi viidestä menee naimisiin alle 18-vuotiaana.

Kehitystä johtaa Etelä-Aasia, jossa tyttöjen riski joutua naimisiin alaikäisenä on laskenut yli kolmanneksen. Erityisen paljon on edistynyt Intia, jossa tyttöjen koulutus, hallituksen investoinnit tyttöihin ja vahva julkinen viestiminen lapsiavioliiton laittomuudesta ja sen haitoista on vähentänyt lapsiavioliittoja.

Myös esimerkiksi Etiopiassa lapsiavioliitot ovat vuosikymmenessä vähentyneet kolmanneksen.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin kuuluu lapsiavioliittojen lopettaminen vuoteen 2030 mennessä. Siitä ollaan Unicefin mukaan vielä kaukana.

”Kun otetaan huomioon lapsiavioliiton elämän muuttava vaikutus, mikä tahansa vähennys on tervetullut uutinen. Meillä on kuitenkin pitkä tie edessä”, toteaa järjestön gender-neuvonantaja Anju Malhotra tiedotteessa.

Maailmassa on yhteensä 650 miljoonaa naista, jotka ovat menneet alaikäisenä naimisiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia