AidWatch moittii EU:n kehitysapua tehottomaksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

AidWatch moittii EU:n kehitysapua tehottomaksi

Pyrkimykset tehostaa EU-maiden kehitysyhteistyötä junnaavat paikoillaan, toteaa AidWatch tuoressa raportissaan.

Vaikka EU-maiden kehitysapu nykyisellään auttaakin miljoonia ihmisiä, apujärjestelmää vaivasi viime vuonna pirstaleisuus ja heikko koordinointi, arvioi kehitysjärjestöjen CONCORD-verkoston asiantuntijaryhmä AidWatch tuoreessa raportissaan.

Samalla asiantuntijoiden mukaan kehitysapuun haittasivat lisäksi lukuisat viralliset ja epäviralliset ennakkoehdot, kehityssektorin ulkopuolisten paineiden vaikutus ja köyhyyden vähentämiseen varatun avun vähäisyys.

Erityisesti kehitysapujärjestelmän uusimisessa EU epäonnistui lähes täydellisesti. "Kokonaisuudessa 2012 oli kehitysavun tuloksellisuusreformille menetetty vuosi", Aidwatch arvioi.
Vielä 2000-luvun puolivälissä EU korosti kehitysavun tuloksellisuuden kehittämistä. Avun tehostamiseksi laadittiin ensin Pariisin, sitten Accran ja viime vuonna Busanin sopimus. Sopimusten mukaan vastaanottajamaiden osallistumista tulisi lisätä varojen siirrossa ja avustuksien kaupallisista kytköksistä pitäisi asteittain luopua. Lisäksi avun tulisi olla aiempaa läpinäkyvämpää ja kehitystyön kokonaisuus paremmin koordinoitua.
AidWatchin mielestä EU:n innokkuus on hiipunut ja sen seurauksena sopimusten toimeenpano laahaa jäljessä. Raportin mukaan EU on saavuttanut vain yhden Pariisissa ja Accrassa asetetuista kahdestatoista tavoitteesta.

EU:n pitäisi ryhtyä sanoista tekoihin ja oppia läksynsä kansainvälisten sopimusten toimeenpanossa, AidWatch patistaa. Busanin tavoitteet pitäisi vahvistaa uudelleen EU-tasolla ja jokaisen jäsenmaan itse huolehtia avustusten ennakoitavuudesta ja kaupallisten kytkösten purkamisesta.

Aiheesta kirjoitti Suomessa ensimmäiseksi Kepa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia