Uutiset Hiv/aids

Aidsista tullut nuorten tauti

Kansainväliset järjestöt ryhtyvät kampanjoimaan nuorten hiv-tartuntojen vähentämiseksi.
(Kuva: Trygve Utstumo / cc 2.0)

YK-järjestöt sekä liuta muita kansainvälisiä järjestöjä on käynnistänyt kampanjan, jonka tarkoituksena on puuttua nuorten hiv-tartuntoihin. Aidsista on tullut maailman toiseksi yleisin nuorten kuolinsyy, ja vaikka epidemian taltuttamisessa on muuten edetty, nuoret ovat jääneet taka-alalle, järjestöt sanovat.

Järjestöjen mukaan aids-kuolemat vähenevät kaikissa muissa ikäryhmissä paitsi 10–19-vuotiaiden joukossa. Myöskään uudet infektiot eivät vähene yhtä nopeasti kuin muissa ikäryhmissä. Vain yhdellä neljästä alle 15-vuotiaasta on mahdollisuus saada taudin etenemistä hidastavaa arv-lääkitystä.

Suurin osa hiviä nyt kantavista 2,1 miljoonasta nuoresta sai tartunnan vähintään kymmenen vuotta sitten äidiltään raskauden tai synnytyksen aikana tai ensimmäisinä elinkuukausinaan, jolloin lääkitystä ei vielä ollut saatavilla. Moni ei ole koskaan saanut diagnoosia tai hoitoa ja on nyt kasvamassa aikuiseksi tietämättään edes kantavansa virusta, järjestöt kertovat.

YK:n aids-ohjelman UNAIDSin tavoitteena on päättää aids-epidemia vuoteen 2030 mennessä. Tällä viikolla Kenian presidentin Uhuru Kenyattan johdolla lanseeratun All in to #EndAdolescentAIDS -kampanjan tarkoituksena on muun muassa saada nuoret itse mukaan epidemian torjuntaan sekä lisätä juuri heidän tarpeisiinsa räätälöityjä palveluita.

Hiv/aids nuorisohiv/aids

Lue myös

Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä

Suurin osa Afrikan maista kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Uuden tutkimuksen mukaan tiukalla lainsäädännöllä ja homomiesten vähäisellä hiv-testauksella on yhteys. Seurauksena on turhia kuolemia.
Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.