Aidsia torjutaan ympärileikkaamalla pojat jo vauvaiässä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aidsia torjutaan ympärileikkaamalla pojat jo vauvaiässä

Swazimaalainen Nonhlanhla Mabuza, 20, säteilee
äitiyden onnea kahdesta syystä: hän on juuri synnyttänyt toisen
poikalapsensa, ja tämä on ympärileikattu melkein saman tien.

Swazimaalainen Nonhlanhla Mabuza, 20, säteilee äitiyden onnea kahdesta syystä: hän on juuri synnyttänyt toisen poikalapsensa, ja tämä on ympärileikattu melkein saman tien.

"Olen onnellinen, sillä poikani on isona vähemmän altis seksitaudeille ja hi-virukselle" Mabuza sanoo.

Poikavauvojen ympärileikkaus on uusi tapa yrittää puuttua eteläisessä Afrikassa sijaitsevan Swazimaan vakavaan hiv-tilanteeseen. Aidsia aiheuttavaa virusta kantaa 26 prosenttia 15-49 -vuotiaista. Osuus on maailman korkein.

Mabuza kertoo, että hän päätti suostua poikansa ympärileikkaukseen kuultuaan siitä sairaalassa pidetyssä synnytysvalmennuksessa.

Mabuzan kumppani on ilmoittanut haluavansa ympärileikkauksen myös itselleen ja parin kuusivuotiaalle pojalle.

Eri puolilla maailmaa tehtyjen tutkimusten mukaan miesten ympärileikkaus vähentää hiv-tartunnan riskiä jopa 60 prosenttia.

YK:n lastenrahasto Unicef lahjoitti ympärileikkauksiin erikoistuneen klinikan Swazimaan suurimmassa teollisuuskaupungissa Manzinissa toimivalle Raleigh Fitkin Memorial -sairaalalle vuonna 2009. Klinikalla on ympärileikattu liki 200 vastasyntynyttä.

Vauvojen ympärileikkaus on yksinkertainen toimenpide, josta toipuminen vie vain pari päivää. Aikuisella toipumiseen voi vierähtää pari viikkoa.

Vastasyntyneen ympärileikkaus paikallispuudutuksella on halpa ja helppo toimenpide, jonka sairaanhoitajat oppivat tekemään, sairaalaa johtava tohtori Raymond Bitching selittää.

"Aikuinen mies joudutaan nukuttamaan ja operoimaan leikkaussalissa, mikä vaatii tilaa ja henkilökuntaa", hän jatkaa.

Ympärileikkaus ei vielä ole yleinen palvelu köyhän Swazimaan julkisessa terveydenhuollossa, vaikka maahan perustetaan nyt uusia klinikoita Unicefin tuella.

 

Tiedon ja hoitajien koulutuksen puute hidasteena

Swazimaan aids-ohjelman koordinaattori Faith Dlamini sanoo, että vastasyntyneiden ympärileikkausten yleistyminen vaatii vielä paljon terveydenhoitohenkilöstön koulutusta.


Hänen mukaansa on Swazimaan onni, ettei nuorukaisten ympärileikkaaminen kuulu maan perinteisiin. Afrikkalaisissa riiteissä operaation suorittavat usein kouluttamattomat puoskarit epähygienisissä oloissa.

Tähän asti Swazimaassa on ympärileikattu pääasiassa yli 15-vuotiaita poikia, jotka ovat hivin kannalta riskiryhmää, tohtori Fabian Mwanyaumba kertoo.

"Nyt tahdomme keskittyä myös poikavauvoihin osana hiv-tartuntojen pitkän tähtäimen ehkäisyä", hän lisää.

Äitien tiedonpuute jarrutti aluksi vauvojen ympärileikkausta. Viime vuonna klinikalla kävi kuukaudessa 10-15 asiakasta, mutta nyt jo 25.

Swazimaa

- Sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa

- Asukkaita 1,2 miljoonaa

- Alle 2 dollarilla päivässä eläviä 81,0%

- Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 20,4%

- Hiv-tartunnan saaneita 15-49-vuotiaista 26,1%

-Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 142/182

(Lähde: YK)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia