Uutiset Hiv/aids

Aids voi olla historiaa vuonna 2030

Aids oli aikoinaan kuolemantuomio. Nyt tautiin kuolee 41 prosenttia vähemmän ihmisiä kuin vuonna 2005, kertoo Unaids uudessa raportissaan.
Hiv-pikatestausta Etiopiassa. Kuva: UNICEF Ethiopia/2013/Sewunet / cc 2.0)

Maailma on saavuttanut vuonna 2000 asettamansa tavoitteet aidsin vastaisessa taistelussa, kertoo YK:n hiv- ja aids-järjestö Unaids tuoreessa raportissaan. Raportin mukaan vuoteen 2030 mennessä koko epidemia saattaa olla historiaa, mikäli lähivuosina tehdään riittävästi töitä.

Tavoite pysäyttää ja kääntää aids-epidemia laskuun sisältyi YK:n vuonna 2000 asetettuihin vuosituhattavoitteisiin, jotka tulevat tiensä päähän tänä vuonna. Tavoitteessa on raportin mukaan enemmän kuin onnistuttu. Uudet hiv-tartunnat ovat vähentyneet yli kolmanneksella vuodesta 2000, ja aids-kuolemat ovat vähentyneet 41 prosenttia vuodesta 2005.

Käytännössä viimeisten 15 vuoden aikana on onnistuttu vältämään 30 miljoonaa uutta tartuntaa ja lähes kahdeksan miljoonaa kuolemaa, Unaidsin tiedotteessa iloitaan.

Hyvään tulokseen on johtanut erityisesti hivin hoidossa käytettävän arv-lääkityksen yleistyminen. Vuonna 2000 tauti oli kuolemantuomio, sillä lääkettä sai alle prosentti kehitysmaiden sairastuneista ja se maksoi noin 10 000 dollaria henkeä kohti vuodessa. Maailma ryhtyi kuitenkin toimiin, ja nyt arv-lääkitystä saa tartunnan saaneista noin 36,9 miljoonasta noin 40 prosenttia. Samalla hoidon hinta on pudonnut noin 100 dollariin eli noin 91 euroon vuodessa henkeä kohti.

Parannettavaakin on, Unaids muistuttaa. Esimerkiksi lapsista vain 32 prosenttia saa hoitoa, ja toisen sukupolven hiv-lääkitys on yhä kallista. Vain runsas puolet hiv-positiivisista tietää, että heillä ylipäätään on tartunta. Huolta herättää myös tartuntojen kasvu miesten välisessä seksissä etenkin Pohjois-Amerikassa ja Länsi-Euroopassa, raportissa kerrotaan. Samasta asiasta varoitettiin jo aiemmin kesällä ilmestyneessä raportissa.

Jotta hyvä kehitys saataisiin pidettyä käynnissä, tarvitaan rahaa. Hivin ehkäisyyn investoidaan tällä hetkellä noin 22 miljardia dollaria, eli vajaat 20 miljardia eurossa vuodessa, mutta tarve olisi 8–12 miljardia dollaria vuodessa lisää vuoteen 2020 mennessä, raportissa lasketaan.

Hiv/aids kehitysMDGshiv/aids

Lue myös

Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.
Nainen, mies ja pieni lapsi

Hyvät saavutukset aidsin vastaisessa työssä Afrikassa kannustavat jatkamaan taistelua virusta vastaan

Eteläisessä Afrikassa syntyi viime vuonna 57 000 hiv-positiivista vauvaa, kun vuosituhannen alussa määrä oli kolminkertainen. Sen sijaan Länsi- ja Keski-Afrikassa tilanne uhkaa karata hallinnasta jollei toimiin tartuta heti, kirjoittaa Unicefin aidstyöstä vastaava Chewe Luo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset