Uutiset Hiv/aids

Aids voi olla historiaa vuonna 2030

Aids oli aikoinaan kuolemantuomio. Nyt tautiin kuolee 41 prosenttia vähemmän ihmisiä kuin vuonna 2005, kertoo Unaids uudessa raportissaan.
Hiv-pikatestausta Etiopiassa. Kuva: UNICEF Ethiopia/2013/Sewunet / cc 2.0)

Maailma on saavuttanut vuonna 2000 asettamansa tavoitteet aidsin vastaisessa taistelussa, kertoo YK:n hiv- ja aids-järjestö Unaids tuoreessa raportissaan. Raportin mukaan vuoteen 2030 mennessä koko epidemia saattaa olla historiaa, mikäli lähivuosina tehdään riittävästi töitä.

Tavoite pysäyttää ja kääntää aids-epidemia laskuun sisältyi YK:n vuonna 2000 asetettuihin vuosituhattavoitteisiin, jotka tulevat tiensä päähän tänä vuonna. Tavoitteessa on raportin mukaan enemmän kuin onnistuttu. Uudet hiv-tartunnat ovat vähentyneet yli kolmanneksella vuodesta 2000, ja aids-kuolemat ovat vähentyneet 41 prosenttia vuodesta 2005.

Käytännössä viimeisten 15 vuoden aikana on onnistuttu vältämään 30 miljoonaa uutta tartuntaa ja lähes kahdeksan miljoonaa kuolemaa, Unaidsin tiedotteessa iloitaan.

Hyvään tulokseen on johtanut erityisesti hivin hoidossa käytettävän arv-lääkityksen yleistyminen. Vuonna 2000 tauti oli kuolemantuomio, sillä lääkettä sai alle prosentti kehitysmaiden sairastuneista ja se maksoi noin 10 000 dollaria henkeä kohti vuodessa. Maailma ryhtyi kuitenkin toimiin, ja nyt arv-lääkitystä saa tartunnan saaneista noin 36,9 miljoonasta noin 40 prosenttia. Samalla hoidon hinta on pudonnut noin 100 dollariin eli noin 91 euroon vuodessa henkeä kohti.

Parannettavaakin on, Unaids muistuttaa. Esimerkiksi lapsista vain 32 prosenttia saa hoitoa, ja toisen sukupolven hiv-lääkitys on yhä kallista. Vain runsas puolet hiv-positiivisista tietää, että heillä ylipäätään on tartunta. Huolta herättää myös tartuntojen kasvu miesten välisessä seksissä etenkin Pohjois-Amerikassa ja Länsi-Euroopassa, raportissa kerrotaan. Samasta asiasta varoitettiin jo aiemmin kesällä ilmestyneessä raportissa.

Jotta hyvä kehitys saataisiin pidettyä käynnissä, tarvitaan rahaa. Hivin ehkäisyyn investoidaan tällä hetkellä noin 22 miljardia dollaria, eli vajaat 20 miljardia eurossa vuodessa, mutta tarve olisi 8–12 miljardia dollaria vuodessa lisää vuoteen 2020 mennessä, raportissa lasketaan.

Hiv/aids kehitysMDGshiv/aids

Lue myös

Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä

Suurin osa Afrikan maista kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Uuden tutkimuksen mukaan tiukalla lainsäädännöllä ja homomiesten vähäisellä hiv-testauksella on yhteys. Seurauksena on turhia kuolemia.
Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen lähikuvassa

Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa

Suullista tarinankerrontaperinnettä on viime vuosina alettu elvyttää ympäri maailman. Jamaikalainen Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoiden avulla ihmiset voivat oppia ymmärtämään moninaisuutta paremmin.
Opiskelijoita luentosalissa

Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen

Yli 4 000 afrikkalaisnuoren haastatteluihin perustuvan tutkimuksen mukaan afrikkalaisnuoret uskovat maanosan tulevaisuuteen ja kykyynsä ratkoa ongelmat. Toisaalta myös epävarmuutta on paljon.
Viljelijät kyntävät peltoa lehmien vetämien aurojen avulla

Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon

Intian talous nojautuu ruumiilliseen työhön, mutta vuonna 2050 maassa saattaa olla niin lämmintä ja kosteaa, että 30 prosenttia valoisan ajan työtunneista menetetään.
Mies junan penkissä lähikuvassa

Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää

Suomi tarvitsee ulkomaista työvoimaa, mutta moni Suomeen tutkintoa varten tullut ei löydä koulutustaan vastaavaa työtä. Tradenomitutkinnon suorittaneen Bao Nguyenin mukaan haasteena ovat etenkin oleskelulupakäytännöt. Opetusneuvos Ulla Mäkeläinen kertoo, että jatkossa Suomessa tutkinnon suorittaneiden ulkomaalaisten asemaa helpotetaan.
Tehtaan piipusta nousevaa savua

Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?

Yrityksille ja kuluttajille on tarjolla yhä enemmän mahdollisuuksia kompensoida hiilidioksidipäästönsä esimerkiksi metsityshankkeiden avulla. Riskinä on vaihteleva laatu, jota ei juuri valvota.

Tuoreimmat

Tuore tutkimus paljastaa afrikkalaisnuorten ”afro-optimismin” – Uusi sukupolvi koostuu yrittäjähenkisistä diginatiiveista, jotka luottavat tulevaisuuteen
Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon
Suomi houkuttaa ulkomaisia tutkinto-opiskelijoita, mutta valmistumisen jälkeen töitä on vaikea löytää
Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita – Jamaikalainen kertojalegenda Amina Blackwood Meeks uskoo, että tarinoilla voi olla rooli myös globaalien ongelmien ratkomisessa
Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?
Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä
Zimbabwessa kärsitään sekä nälästä että ruokahävikistä – Hintojen nousu vie torikauppiailta asiakkaat
Raportti: Sodat ovat lapsille entistäkin vaarallisempia – Pojat kuolevat useammin taisteluissa, tytöt usein seksuaalisen väkivallan kohteina
YK julkaisi pitkän odotuksen jälkeen listan Israelin laittomissa siirtokunnissa toimivista yrityksistä – 112 yrityksen joukossa muun muassa Tripadvisor ja Airbnb
Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”