Uutiset Hiv/aids

Aids voi olla historiaa vuonna 2030

Aids oli aikoinaan kuolemantuomio. Nyt tautiin kuolee 41 prosenttia vähemmän ihmisiä kuin vuonna 2005, kertoo Unaids uudessa raportissaan.
Hiv-pikatestausta Etiopiassa. Kuva: UNICEF Ethiopia/2013/Sewunet / cc 2.0)

Maailma on saavuttanut vuonna 2000 asettamansa tavoitteet aidsin vastaisessa taistelussa, kertoo YK:n hiv- ja aids-järjestö Unaids tuoreessa raportissaan. Raportin mukaan vuoteen 2030 mennessä koko epidemia saattaa olla historiaa, mikäli lähivuosina tehdään riittävästi töitä.

Tavoite pysäyttää ja kääntää aids-epidemia laskuun sisältyi YK:n vuonna 2000 asetettuihin vuosituhattavoitteisiin, jotka tulevat tiensä päähän tänä vuonna. Tavoitteessa on raportin mukaan enemmän kuin onnistuttu. Uudet hiv-tartunnat ovat vähentyneet yli kolmanneksella vuodesta 2000, ja aids-kuolemat ovat vähentyneet 41 prosenttia vuodesta 2005.

Käytännössä viimeisten 15 vuoden aikana on onnistuttu vältämään 30 miljoonaa uutta tartuntaa ja lähes kahdeksan miljoonaa kuolemaa, Unaidsin tiedotteessa iloitaan.

Hyvään tulokseen on johtanut erityisesti hivin hoidossa käytettävän arv-lääkityksen yleistyminen. Vuonna 2000 tauti oli kuolemantuomio, sillä lääkettä sai alle prosentti kehitysmaiden sairastuneista ja se maksoi noin 10 000 dollaria henkeä kohti vuodessa. Maailma ryhtyi kuitenkin toimiin, ja nyt arv-lääkitystä saa tartunnan saaneista noin 36,9 miljoonasta noin 40 prosenttia. Samalla hoidon hinta on pudonnut noin 100 dollariin eli noin 91 euroon vuodessa henkeä kohti.

Parannettavaakin on, Unaids muistuttaa. Esimerkiksi lapsista vain 32 prosenttia saa hoitoa, ja toisen sukupolven hiv-lääkitys on yhä kallista. Vain runsas puolet hiv-positiivisista tietää, että heillä ylipäätään on tartunta. Huolta herättää myös tartuntojen kasvu miesten välisessä seksissä etenkin Pohjois-Amerikassa ja Länsi-Euroopassa, raportissa kerrotaan. Samasta asiasta varoitettiin jo aiemmin kesällä ilmestyneessä raportissa.

Jotta hyvä kehitys saataisiin pidettyä käynnissä, tarvitaan rahaa. Hivin ehkäisyyn investoidaan tällä hetkellä noin 22 miljardia dollaria, eli vajaat 20 miljardia eurossa vuodessa, mutta tarve olisi 8–12 miljardia dollaria vuodessa lisää vuoteen 2020 mennessä, raportissa lasketaan.

Hiv/aids kehitysMDGshiv/aids

Lue myös

Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä

Suurin osa Afrikan maista kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Uuden tutkimuksen mukaan tiukalla lainsäädännöllä ja homomiesten vähäisellä hiv-testauksella on yhteys. Seurauksena on turhia kuolemia.
Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.