Aids-orvot ajautuvat kadulle Kambodzhassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aids-orvot ajautuvat kadulle Kambodzhassa

Avustusjärjestöjen ponnisteluista huolimatta aids muuttaa nopeasti kambodzhalaista yhteiskuntaa ja lasten arkea. Aids-orvoiksi jääneet lapset ovat ilman tukea vaarassa sortua huumeisiin tai ajautua kyseenalaisiin töihin. Maan aids-tilanne on yksi pahimmista Aasiassa. Unicefin mukaan Kambodzhassa on jopa 30 000 alle 15-vuotiasta aids-orpoa.

Tulevaisuus tarjoaa vain niukasti toivoa kuusivuotiaalle Samnangille. Kambodzhalainen poika jäi orvoksi, kun hänen vanhempansa menehtyivät aidsiin ja äskettäin hänet itsensä todettiin hiv-positiiviseksi.

Kambodzhan aids-tilanne on yksi pahimmista Aasiassa, vaikka epidemia on maassa hiukan hidastunut viime vuosina. Unicefin mukaan Kambodzhassa on jopa 30 000 alle 15-vuotiasta aids-orpoa.

YK:n aids-ohjelman Unaidsin tiedot kertovat, että hiv-tartunnan saaneiden osuus Kambodzhan aikuisväestöstä oli vielä 1997 noin 4 prosenttia mutta on laskenut siitä hieman. Samalla kuitenkin äidistä lapseen ja miehestä vaimoon tapahtuvien tartuntojen osuus on kasvanut rajusti.

Aids-orvoiksi jääneet lapset ovat ilman tukea vaarassa sortua huumeisiin tai ajautua kyseenalaisiin töihin: kerjäläisiksi, varkaiksi tai järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Samnangista ja hänen kahdesta sisarestaan huolehtii vielä isoäiti. Kodittomia lapsia auttavan kansalaisjärjestön Mith Samlanhin koordinaattori Sebastian Marot kuitenkin pelkää, että Samnang ajautuu pian Phnom Penhin kaduille: isoäiti on iäkäs eikä jaksa kauaa huolehtia pojasta ja tämän sisarista.

"Samnangille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin katu, sillä yhteisö ei hyväksy häntä sairauden vuoksi ja kohtelee häntä vihamielisesti. Hiv/aids on yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka ajaa lapsia kadulle ja kerjäläisiksi", Marot sanoo.

Aids-orpo joutuu kohtaamaan pahoja ongelmia, vaikka sukulaiset huolehtisivatkin hänestä: orpo kokee vanhempien menettämisen tuskan ja joutuu sopeutumaan uuteen kotiin. Jotkut karkaavat ja ajautuvat siten kadulle.

"Kodittomien määrä, etenkin kodittomien lasten määrä, jatkaa kasvuaan pääkaupungissa. Phnom Penh vetää lapsia puoleensa mutta kaupungin omat voimavarat eivät riitä vastaanottamaan muuttovirtaa", Marot sanoo.

"Kun lapset yrittävät selviytyä ja pitää samalla hauskaa kaupungissa, monet ajautuvat huumeisiin hakiessaan hetken pakoa ongelmistaan", Marot jatkaa.

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n tekemän selvityksen mukaan osa lapsista alkaa sukkuloida Phnom Penhin ja rajakaupunki Poipetin väliä huumekuriireina rahoittaakseen omat huumeensa.

Jotkut katulapset haistelevat liimaa, jota on helposti ja edullisesti saatavilla Phnom Penhissä. Liima on usein ensi askel kohti muita huumaavia aineita.

Useat järjestöt yrittävät auttaa Kambodzhan aids-orpoja. Battambangissa buddhalaisen luostarin munkit pyrkivät tekemään voitavansa vähällä rahalla mutta käyttäen mielikuvitusta.

"Voin huolehtia seitsemästä lapsesta", kertoo luostarissa asuva munkki Muny Vansaveth.

Hän alkoi huolehtia hylätyistä lapsista kymmenisen vuotta sitten pyytämällä ruokaa ruokkiakseen lapsia. Aluksi hän toimi yksin mutta nykyään 27 luostarin munkkia huolehtii 66 katulapsesta, joista 46 on aids-orpoja. "Yritämme kovasti, vaikka se on ollut vaikeaa ilman varoja. Haluamme suojella lapsia joutumasta prostituution uhreiksi", munkki sanoo.

Avustusjärjestöjen ponnisteluista huolimatta aids muuttaa nopeasti kambodzhalaista yhteiskuntaa ja lasten arkea. Perherakenne muuttuu, kun aiempaa useammin orpo lapsi tai isovanhemmat joutuvat huolehtimaan kotitaloudesta.

Aids-orpojen osuuden kaikista orvoista arvioidaan nousevan vuonna 2010 jo yli 27 prosenttiin. Sisällissodan, kansanmurhan ja nälän runteleman maan valmiudet huolehtia aids-orvoista arvioidaan hyvin rajallisiksi.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia