Afrikkalainen tiede laahaa jälkijunassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikkalainen tiede laahaa jälkijunassa

Egypti ja Etelä-Afrikka vastaavat suurimmasta osasta afrikkalaista tutkimusta, muissa maissa tiede on lapsenkengissä.

Afrikkalainen tiede kasvaa kovaa vauhtia, mutta samaan aikaan sen ero muuhun maailmaan syvenee, sanoo global.finland.fihin haastateltu VTT:n erikoistutkija Hannes Toivanen.

Viime vuosina tutkimuksen volyymi Afrikassa on kasvanut nopeammin kuin maailmassa muuten. Tieteellisiä artikkeleita julkaistaan aiempaa enemmän, ja maanosassa on erilaisia yhteisiä aloitteita tieteen rahoituksen edistämiseksi.

Toivasen mukaan edistys on kuitenkin ollut epätasa-arvoista. Etelä-Afrikka ja Egypti tuottavat kahdestaan noin puolet kaikesta uudesta tutkimustiedosta, monet maat eivät mitään. Syinä ovat muun muassa aivovuoto sekä rahoituksen ja tutkijoiden yhteistyön puute.

Toivasen mielestä Afrikassa on kuitenkin kansainvälisen tason tieteellisten läpimurtojen sijasta tärkeää kehittää mieluummin arkipäivän innovaatioita.

"Vanha ajatus on, että tiede ja teknologia synnyttävät keskiluokan, jolta valuu vaurautta alaspäin. Jos halutaan pureutua köyhyyteen, on kuitenkin suunnattava toimet suoraan köyhimpiin ja luotava heille toimeentulomahdollisuuksia."

Esimerkiksi VTT:n tutkimuksessa on havaittu, että Tansaniassa teknologian innovaatiot ovat hyödyttäneet köyhimpiäkin, kun maaseudulle on perustettu nettikahviloita ja kännykkäkorjaamoja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia