Afrikka tuottaa valtaosan maailman kaakaosta mutta saa suklaakaupan voitoista vain pienen osan – São Tomé ja Príncipessä toimiva firma tähtää nyt globaaleille suklaamarkkinoille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikka tuottaa valtaosan maailman kaakaosta mutta saa suklaakaupan voitoista vain pienen osan – São Tomé ja Príncipessä toimiva firma tähtää nyt globaaleille suklaamarkkinoille

Afrikka ei hallitse kaakaon arvoketjua, vaikka on sen johtava tuottaja. São Tomé ja Príncipen saarivaltiossa toimiva Diogo Vaz -yhtiö on kuitenkin ryhtynyt myymään luomuluksussuklaata, jolla on kysyntää etenkin Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Kääreessä olevia suklaalevyjä ja käsi

Norsunluurannikko on yksi maailman suurimmista kaakaontuottajista. Kuva: Busani Bafana / IPS.

(IPS) -- Afrikka tuottaa 70 prosenttia maailman kaakaosta, mutta maanosa on pikkutekijä lopputuote suklaan tekemisessä.

São Tomé ja Príncipen saarivaltiossa yksi tuottaja kuitenkin tähtää afrikkalaisen suklaan globaaliksi brändiksi. Diogo Vaz -yhtiö tuottaa harvinaisista kaakaolajikkeista luksusluomusuklaata.

Noin miljardi ihmistä nauttii suklaata päivittäin, mutta harva heistä on afrikkalainen, kertoo Diogo Vazin viljelmäjohtaja Willy Mboukem.

”Afrikka on vuosisatojen ajan tuottanut kaakaota villeinä kasvaneista pavuista, mutta suklaan kulutus Afrikassa on todella vähäistä. Nykyaikaiset kuluttajatottumukset ovat haaste, sillä oikeaan suklaaseen tottumattomat ihmiset usein ostavat kalliita, paljon sokeria sisältäviä tuotteita, joissa ei ole korkeamman kaakaopitoisuuden tuomaa suklaan todellista makua”, Mboukem pahoittelee.

Norsunluurannikko, Kamerun, Ghana ja Nigeria tuottavat maailman kaakaosta 70 prosenttia, mutta saavat markkinan globaalista arvosta vain viisi prosenttia. Syy on selvä: 75 prosenttia tuotetusta kaakaosta lähtee Afrikasta raaka-aineena, jolloin leijonanosa arvon lisäyksestä menee suklaan valmistajien ja myyjien taskuihin.

Afrikka arvoketjun huipulle

Afrikan kehityspankki AfDB, sveitsiläinen Credit Suisse AG, Industrial and Commercial Bank of China Limited ja Ghanan kaakaolautakunta ovat sopineet 600 miljoonan dollarin (530 miljoonaa euroa) lainasta, jolla tehostetaan kaakaontuotantoa maailman toiseksi suurimmassa tuottajamaassa Ghanassa.

AfDB:n johtajan Akinumwi Adesina on jo kauan valittanut, ettei Afrikka hallitse kaakaon arvoketjua, vaikka on sen johtava tuottaja. Siksi tehostuslainoja aiotaan antaa myös muille Afrikan kaakaontuottajamaille.

”Afrikan viljelijät hikoilevat samalla, kun toiset syövät makeisia. Samaan aikaan kun kaakaon hinta on ennätysmäisen alhaalla, globaalien suklaanvalmistajien voitot ovat ennätysmäisen suuria. Afrikan on aika siirtyä globaalin ruuan arvoketjun huipulle maatalouden teollistamisen ja tuotteiden arvonlisäyksen kautta”, Adesina totesi viime vuonna.

Diogo Vaz yrittää tehdä juuri niin, lisätä kaakaopapujen arvoa jalostamalla niitä siellä, missä niitä tuotetaankin. Yrityksessä on riskinsä, mutta Mboukemin mukaan se näyttää kannattavan – kiitos Euroopassa ja Yhdysvalloissa kasvavan luksussuklaan kysynnän.

”Euroopassa ja USA:ssa halutaan vähärasvaista, vähäsokerista luomusuklaata, jonka alkuperä on jäljitettävissä. Meidän eri kaakaolajikkeista tuottamamme suklaan voi jäljittää maatilalle asti. Tämä projekti on tärkeä sivu Afrikan yrityksessä hallita kaakaon arvoketjua”, Mboukem sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia