Afrikka käyttää yhä liian vähän rahaa terveyteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikka käyttää yhä liian vähän rahaa terveyteen

Vain kuusi maata on toteuttanut lupauksensa nostaa terveysmenot 15 prosenttiin budjetista.

Suurin osa Afrikan unionin jäsenmaista ei ole onnistunut lisäämään terveyteen käyttämäänsä rahaa 15 prosenttiin julkisista menoista lupauksistaan huolimatta, käy ilmi tuoreesta raportista.

Niin sanotun Abujan julistuksen seurantakokouksessa julkaistun raportin mukaan tavoitteen on saavuttanut vain kuusi unionin jäsenmaata: Liberia, Madagaskar, Malawi, Ruanda, Togo ja Sambia. Keskimäärin AU:n jäsenmaiden terveysmenojen osuus on noussut vain kahdella prosenttiyksiköllä 11 prosenttiin julkisista menoista, AU:n ja YK:n hiv-ohjelma UNAIDSin julkaisemassa raportissa kerrotaan.

AU:n jäsenmaat lupasivat vuonna 2001 järjestetyssä kokouksessa nostaa terveysmenonsa 15 prosenttiin julkisista menoista vuoteen 2015 mennessä tuberkuloosin, malarian ja hivin vastaisen taistelun tehostamiseksi.

Vaikka lupauksen toteutuminen näyttää epätodennäköiseltä, terveystaistelussa on raportin mukaan silti edetty. Esimerkiksi uudet hiv-tartunnat vähenivät Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 25 prosenttia vuosina 2001–2011 ja aids-kuolemat lähes kolmanneksella vuosina 2005-2011. Malariaa torjuva hyttysverkko on jo 53 prosentilla alueen asukkaista – vuonna 2000 osuus oli 3 prosenttia.

Raportissa suositellaan esimerkiksi yksityisen terveysrahoituksen ja innovatiivisen rahoituksen lisäämistä, lääkkeiden valmistusta Afrikassa ulkomaiden sijaan, terveystyöntekijöiden kouluttamista ja uuden teknologian hyödyntämistä. 15 prosentin tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan noin 31 miljardia dollaria.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia