Afrikka julistettaneen ensi vuonna poliovapaaksi – Nigeria on saanut taudin viimein kuriin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikka julistettaneen ensi vuonna poliovapaaksi – Nigeria on saanut taudin viimein kuriin

Poliotapausten määrä on maailmalla pudonnut 30 vuodessa 99 prosenttia. Niin kauan kuin tautia esiintyy, kaikki lapset ovat kuitenkin vaarassa, varoittaa Maailman terveysjärjestö.

Lasten sormeen merkitään tussilla rokote

Afrikka saatetaan pian julistaa poliovapaaksi. Etelä-Sudanissa jokainen rokotettu lapsi sai vuonna 2014 tussimerkinnän sormeensa. Kuva: JC McIlwaine / CC BY-NC-ND 2.0.

Nigeriassa ei ole ollut yhtään poliotapausta kolmeen vuoteen. Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan koko Afrikka maanosana saatetaan julistaa poliovapaaksi ensi vuonna, mikäli tilanne jatkuu yhtä hyvänä.

Nigeria on ollut yksi kolmesta maasta, jossa poliovirusta esiintyy vielä kotoperäisenä. Sen viimeisin poliotartunta löytyi vuonna 2016 maan koillisosista, jossa terveyspalvelut ovat heikentyneet ääriliike Boko Haramin toiminnan vuoksi.

Maa on kuitenkin panostanut polion torjuntaan viime vuonna esimerkiksi lisäämällä etenkin vaikeasti tavoitettavien lasten rokottamista. Mukana on ollut koko maa: The Guardian -lehden mukaan vuonna 2015 maan presidentti Muhammadu Buhuri näytettiin julkisesti antamassa lastenlapselleen poliorokotetippoja.

Edistys on kuitenkin ollut haurasta ja sitä on jatkuvasti tarkkailtava, muistuttaa maan perusterveydenhuollon kehitysviraston johtaja Faisal Shuaib WHO:n tiedotteessa.

”Niin kauan kuin poliovirusta on missään päin maailmaa, kaikki lapset ovat vaarassa”, totesi myös WHO:n edustaja Peter Clement.

Polio on virustauti, joka tarttuu ihmisestä toiseen ulosteen tai esimerkiksi saastuneen veden tai ruuan välityksellä. Noin puoli prosenttia tartunnoista johtaa parantumattomaan halvaantumiseen. Tautia havaitaan yleensä alle 5-vuotiailla.

Tapaukset ovat pudonneet yli 99 prosenttia vuodesta 1988, noin 350 000 tapauksesta 33 tapaukseen vuonna 2018. Kaikki tapaukset olivat Afganistanissa ja Pakistanissa, joissa poliota vielä esiintyy kotoperäisenä.

Mikäli Nigeriasta ei löydy maaliskuuhun 2020 mennessä poliotapauksia, aloitetaan prosessi, jonka seurauksena Afrikka voidaan julistaa poliovapaaksi vuoden puolivälin paikkailla, WHO kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia