Uutiset Ilmastonmuutos

Afrikassa ratkotaan ilmasto-ongelmia uuden teknologian avulla

Suomalaisen Jukka Uosukaisen johtama YK:n teknologiakeskus auttaa kehitysmaita löytämään teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Konsteihin kuuluvat esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö.
Maanviljelijä maissipellolla
Kenialainen viljelijä Veronicah Ngau osoittaa eroa kuusiviikkoisten maissien koossa. Vasemmanpuoleiset on kasvatettu vettä säästävällä menetelmällä. (Kuva: Ake Mamo / IPS)

Uudet teknologiat auttavat Afrikan maita torjumaan ilmastonmuutosta ja sopeutumaan sen vaikutuksiin. Hyviä esimerkkejä on jo kosolti eri puolilta maanosaa, suomalainen Jukka Uosukainen kertoo.

Hänen johtamansa YK:n teknologiakeskus (Climate Technology Centre and Network) auttaa kehitysmaita löytämään parhaita teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi.

Kenian Nairobissa hiljan pidetyssä alan kokouksessa Uosukainen vakuutti, että teknologia muuttaa jo ihmiskohtaloita Afrikassa.

Viljely säästää maata ja vettä

Hyödyllisiä käytäntöjä edustaa esimerkiksi maan ääriviivoja noudattava viljely, joka lisää maan imeytyskykyä ja vähentää maanmuokkauksesta aiheutuvaa vesikatoa ja eroosiota. Puolittain Saharassa sijaitsevassa Malissa Koutialan alueen vesihukkaa on vähennetty jopa puoleen.

”Sadot ovat parantuneet ankaran kuivuuden koettelemalla alueella, ihmisten tulot ovat kasvaneet ja elämä kohentunut”, Uosukainen kertoo.

Senegal on puolestaan aloittanut laajan kansallisen biokaasuohjelman, jossa paikalliset laitokset tuottavat energiaa uusiutuvista lähteistä, kuten jätteistä.

Mauritiuksen saarivaltiossa on ryhdytty menestyksekkäästi hyödyntämään lämminvesivaraajien hukkalämmön talteenottoa. Uosukaisen mukaan se on vähentänyt riippuvuutta fossiilisten polttoaineiden tuonnista, alentanut energiakustannuksia ja edistänyt talouskasvua.

Uusiutuva energia huimassa kasvussa

Marokossa kiritään aurinkoenergian hyödyntämisessä. Pian valmistuva Noor Ouarzazaten nelosvoimala nostaa kompleksin tehon 582 megawattiin ja palvelee miljoonan ihmisen tarpeita. Tavoitteena on tuottaa 42 prosenttia energiasta uusiutuvista lähteistä vuonna 2020.

Keniassa on otettu käyttöön 630 megawatin maalämpölaitos, joka palvelee puolta miljoonaa kotitaloutta ja 300 000:aa yritystä. Asiantuntijoiden mukaan maalla on edellytykset 10 000 megawatin maalämmöntuotantoon.

Kansainvälinen uusiutuvan energian järjestö Irena arvioi, että uusiutuvan energian tuotanto voi kasvaa Afrikassa 290 prosenttia vuosina 2015–2030. Aasiaan povataan 161:n ja Latinalaiseen Amerikkaan 43 prosentin kasvua.

Keniassa toimiva Kansainvälinen peltometsäviljelyn tutkimuskeskus (World Agroforestry Center, Icraf) tukee puhtaan energian hankkeita kehittämällä puupohjaisen biomassan kestävää tuotantoa ja käyttöä, laitoksen pääjohtaja Tony Simons sanoo.

Ruokaa puista, vakuutus karjalle

Icraf tekee yhteistyötä Itä-Afrikassa muun muassa Ugandan, Etiopian, Ruandan ja Burundin kanssa Ruokaturvaa puista -hankkeessa. Kullekin alueelle valitaan sopivien puiden taimet ja kannustetaan nykyaikaisen teknologian käyttöä istutuksessa ja kasvatuksessa. Puut torjuvat aavikoitumista ja vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä, Simons muistuttaa.

Ghanassa ja Namibiassa toteutetaan Afrikan vihreä viilennys -hanketta. Se suosii ilmastointi- ja jäähdytyslaitteita, jotka toimivat mahdollisimman vähällä sähköllä ja päästöillä.

Muun muassa Keniassa on otettu käyttöön vettä säästäviä menetelmiä, joiden ansiosta kastelu- ja talousvesi saadaan riittämään kuivalla ja puolikuivalla alueella. Se on helpottanut maaseudun asukkaiden jatkuvaa huolta veden ja laitumen riittävyydestä.

Kenian pohjoisosissa on otettu käyttöön karjavakuutus, joka hyödyntää satelliittikuvia kuivuuden ennustamisessa. Kuvien avulla arvioidaan, minkä verran ravintoa karja on menettänyt, ja vakuutus auttaa paimentolaisia hankkimaan rehua, joka pitää eläimet hengissä pahimman kuivuuden yli.

Ilmastonmuutos soveltava teknologiaympäristöilmastonmuutos Afrikka Suomen IPS

Lue myös

Aurinkopaneeleita, taustalla vuoria

Uusiutuvan energian kapasiteetti on nelinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana – Energiasektorin päästöt silti kasvaneet

Uusiutuvaan energiaan investoitiin viime vuonna kolme kertaa enemmän kuin fossiilisiin polttoaineisiin. Itsetyytyväisyyteen ei silti voida tuudittautua, muistuttaa YK:n ympäristöohjelma.
Nainen liikuttele käsiään puhuessaan

Ilmastonmuutos muuttaa paimentolaisten arkea Keniassa – Vesipula saa harkitsemaan avioliittoa kaupunkilaisten kanssa

Ilmastonmuutoksen aiheuttama kuivuus vaikuttaa Keniassa etenkin naisiin ja tyttöihin ja naisiin, joiden työtä on hakea vettä. Vesijohtovesi voi olla syy avioitua kaupunkilaismiehen kanssa, kertoo naisia tukevan järjestön perustanut paimentolaisaktivisti Agnes Leina.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Keltapaitainen nainen keltaista taustaa vasten

Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Sillä aikaa kun elsalvadorilainen Maria Teresa Rivera istui vankilassa keskenmenon vuoksi, jengit uhkailivat hänen 9-vuotiasta poikaansa. Nyt he asuvat pakolaisina Ruotsissa. Keski-Amerikan siirtolaiskriisin taustalla on monimutkainen vyyhti historiallisia, taloudellisia ja suurvaltapolitiikkaan liittyviä syitä.
Ihmisiä, palmuja ja rikkoutuneita katulaattoja

Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja

1,9 miljoonaa ihmistä tarvitsee yhä apua Mosambikia ja sen naapurimaita viime keväänä runnelleiden hirmumyrskyjen jäljiltä. Viljely on laajoilla alueilla yhä mahdotonta ja apua tarvitaan lisää, vetoavat avustusjärjestöt.
Kolme ihmistä puhujanpöydän takana

”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi

Kehittyvissä maissa kasvua yhä tarvitaan, kehittyneissä maissa taas on muutettava tuotanto- ja kulutustapoja, todetaan YK:n pääsihteerin nimittämän työryhmän raportissa, joka arvioi maailman kestävän kehityksen tilaa.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari puhujanpöntössä

Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille

Kehityspolitiikan painopisteet eivät tällä hallituskaudella muutu oleellisesti. Suomi haluaa edelleen kehittää kehitysmaiden yksityistä sektoria mutta edistää samalla myös suomalaisten yritysten mahdollisuuksia, kertoi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari (sd) linjapuheessaan.

Tuoreimmat

Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan
Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa
”Sensuuri elää ja voi hyvin” – Uusi raportti paljastaa, että lehdistönvapautta polkevat maat soveltavat usein taitavasti uutta teknologiaa
”Hiljainen vallankumous” – Pienet ja keskisuuret yritykset tuottavat suurimman osan Afrikan ruuasta
Uusiutuvan energian kapasiteetti on nelinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana – Energiasektorin päästöt silti kasvaneet
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät