Afrikan unionille uusi johtaja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikan unionille uusi johtaja

Tšadin ulkoministeri Moussa Faki Mahamat on valittu AU:n komission uudeksi puheenjohtajaksi. Unioni pääsi sopuun myös Marokon ottamisesta uudelleen jäseneksi.

Afrikan maiden yhteistyöjärjestön Afrikan unionin (AU) uudeksi johtohahmoksi on valittu Tšadin ulkoministeri Moussa Faki Mahamat.

Unionin 54 jäsenmaan päämiehet valitsivat Fakin eilen äänestyksessä sen komission puheenjohtajaksi nelivuotiskaudelle.

Komission puheenjohtaja on Afrikan unionin laillinen edustaja, ja tehtävää pidetään unionin huippuvirkana. Seremoniallisempaan virkaan unionin puheenjohtajaksi puolestaan valittiin Guinean presidentti Alpha Condé.

56-vuotias Faki on toiminut aiemmin myös maansa pääministerinä. Hän on ollut islamistien vastaisen taistelun etulinjassa Nigeriassa, Malissa ja Sahelissa. Se saattoi puhua hänen puolestaan, vaikka hän ei ollut ennakkosuosikki, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

The Guardian -lehden mukaan Faki on luvannut asettaa kehityksen ja turvallisuuden etusijalle ja tehostaa AU:n byrokratiaa. Hän on myös sanonut haaveilevansa siitä, että Afrikassa kuuluvat aseiden paukkeen sijasta laulu ja tehtaiden jyrinä.

Faki korvaa tehtävässään eteläafrikkalaisen Nkosazana Dlamini-Zuman, joka oli virassa kuusi ylimääräistä kuukautta, koska uudesta johtajasta ei viime kesänä päästy sopuun.

AU:n kokouksessa tehtiin eilen myös historiallinen päätös ottaa jäseneksi uudelleen Marokko, ainoa Afrikan maa, joka ei ole sen jäsen. Marokko erosi unionin edeltäjästä, Afrikan yhtenäisyysjärjestöstä vuonna 1984, kun sen miehittämä Länsi-Sahara otettiin jäseneksi.

Marokko on kuitenkin halunnut uudelleen jäseneksi, sillä se haluaa kasvattaa talouttaan, eikä se onnistu ilman unionin jäsenyyttä. Marokko on Afrikan kuudenneksi suurin talous, ja niinpä siitä voi olla hyötyä myös Afrikan unionille, arvioi uutistoimisto AFP.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia