Uutiset Ruokaturva

Afrikan talous kohenee, jos lapset kasvavat

Afrikassa on 58 miljoonaa ikäisekseen liian pienikokoista lasta. Kitukasvuisuus ei haittaa vain lapsia vaan myös talouskasvua.
Nainen ja lapsi pakolaisleirillä Darfurissa Sudanissa. (Kuva: Albert Gonzalez Farran, UNAMID / CC BY-NC-ND 2.0)

(IPS) -- Afrikassa on 58 miljoonaa ikäisekseen liian pienikokoista lasta. Kitukasvuisuus ei haittaa vain lapsia vaan hidastaa koko maanosan talouskasvua.

Kitukasvuisuus on kroonista aliravitsemusta lapsen kasvun ja kehityksen kannalta kriittisessä vaiheessa eli alle viisivuotiaana. Sen seuraukset ovat peruuttamattomia.

Afrikka on ainoa maanosan, joka ei tuota asukkailleen riittävästi ruokaa, vaikka siellä on 65 prosenttia kaikista viljelykelpoisista maista. Tuontiruokaan kuluu yli 30 miljardia euroa vuodessa.

Ruuan niukkuus ja heikko ravitsevuus aiheuttavat sen, että 20:ssa Afrikan valtiossa yli 40 prosenttia lapsista on kitukasvuisia. Maailman terveysjärjestö WHO on asettanut tavoitteeksi vähentää kitukasvuisuutta 40 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Siinä onnistumisen arvioidaan kasvattavan 15 afrikkalaisen valtion kansantuotetta yhteensä 75 miljardilla eurolla.

"Jos lastemme kasvu on hidasta tänään, taloutemme kituvat huomenna. Jos lapset saavat kunnon ravintoa ja kasvavat ja oppivat, siitä hyötyy koko maanosa", Afrikan kehityspankin puheenjohtaja Akinwumi Adesina sanoo.

Lasten kasvumahdollisuuksien parantaminen Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vaatisi pankin laskujen mukaan noin 2,5 miljardin euron vuotuiset lisäinvestoinnit kymmenen vuoden ajan. Kolmasosa rahasta olisi kotimaista ja loput pitäisi saada kehitysapuna.

OIKAISU 10.6. Korjattu luku 75 miljoonaa euroa 75 miljardiksi euroksi.

Ruokaturva kehityslapsetruokatalous Afrikka Suomen IPS

Lue myös

Kuivunutta maata Mosambikissa

YK-järjestöt: 45 miljoonaa ihmistä kärsii lähiaikoina ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Kansainväliseltä yhteisöltä vaaditaan lisää rahoitusta myös pitkäaikaiseen työhön, sillä eteläisen Afrikan lämpötilat nousevat kaksi kertaa muuta maailmaa nopeammin.
Kuivunut ruohonkorsi kuivassa maassa

Yli yhdeksän miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta eteläisessä Afrikassa – Punainen Risti aloittaa käteisavustusten jaon Zimbabwessa

YK ennustaa, että ruoka-avun tarpeessa olevien määrä kasvaa yhä eteläisessä Afrikassa lähikuukausina. Suomen Punainen Risti aikoo jakaa EU:n tuella käteisapua Zimbabwessa, jossa luonnonolojen lisäksi myös talouskriisi heikentää ruokaturvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.