Afrikan talous kohenee, jos lapset kasvavat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikan talous kohenee, jos lapset kasvavat

Afrikassa on 58 miljoonaa ikäisekseen liian pienikokoista lasta. Kitukasvuisuus ei haittaa vain lapsia vaan myös talouskasvua.

(IPS) -- Afrikassa on 58 miljoonaa ikäisekseen liian pienikokoista lasta. Kitukasvuisuus ei haittaa vain lapsia vaan hidastaa koko maanosan talouskasvua.

Kitukasvuisuus on kroonista aliravitsemusta lapsen kasvun ja kehityksen kannalta kriittisessä vaiheessa eli alle viisivuotiaana. Sen seuraukset ovat peruuttamattomia.

Afrikka on ainoa maanosan, joka ei tuota asukkailleen riittävästi ruokaa, vaikka siellä on 65 prosenttia kaikista viljelykelpoisista maista. Tuontiruokaan kuluu yli 30 miljardia euroa vuodessa.

Ruuan niukkuus ja heikko ravitsevuus aiheuttavat sen, että 20:ssa Afrikan valtiossa yli 40 prosenttia lapsista on kitukasvuisia. Maailman terveysjärjestö WHO on asettanut tavoitteeksi vähentää kitukasvuisuutta 40 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Siinä onnistumisen arvioidaan kasvattavan 15 afrikkalaisen valtion kansantuotetta yhteensä 75 miljardilla eurolla.

"Jos lastemme kasvu on hidasta tänään, taloutemme kituvat huomenna. Jos lapset saavat kunnon ravintoa ja kasvavat ja oppivat, siitä hyötyy koko maanosa", Afrikan kehityspankin puheenjohtaja Akinwumi Adesina sanoo.

Lasten kasvumahdollisuuksien parantaminen Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vaatisi pankin laskujen mukaan noin 2,5 miljardin euron vuotuiset lisäinvestoinnit kymmenen vuoden ajan. Kolmasosa rahasta olisi kotimaista ja loput pitäisi saada kehitysapuna.

OIKAISU 10.6. Korjattu luku 75 miljoonaa euroa 75 miljardiksi euroksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia