Uutiset Ruokaturva

Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna

1,8 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kuivuutta Afrikan sarvessa. Pelastakaa Lapset vaatii lisärahoitusta avustustoimiin.
Nainen ja aaseja kuivuneen joen pohjalla
Nainen etsi vettä kuivuneesta joesta Etiopian somalialueella kesäkuussa. (Kuva: Eduardo Soteras Jalil / Save The Children, GCCU)

Avustusjärjestö Pelastakaa Lapset varoittaa mittavasta ruokakriisin mahdollisuudesta Afrikan sarven alueella, jossa sadekaudet ovat epäonnistuneet viime vuosina toistuvasti.

Lähes 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti on uhattuna, heistä puolet lapsia, järjestö varoitti maanantaina.

Alueella on ollut viime vuosina toistuvia kuivuus- ja ruokakriisejä. Nyt kumulatiivinen sademäärä on kuitenkin alhaisimpia sitten vuoden 1981.

Esimerkiksi Somaliassa kuivuus on niin paha, että se on jo saanut nimen, Sima, kertoi Punainen Risti muutama viikko sitten.

Ruokapulasta kärsivien määrä on toistaiseksi pienempi kuin vuosina 2016–2017, jolloin nälkäkriisi oli pahimmillaan, mutta luvut voivat vielä nousta, Pelastakaa Lapset arvioi. Keniassa noin 2,6 miljoonaa ihmistä tarvitsee suoraan humanitaarista apua, Somaliassa 2,1 miljoonaa ja Etiopiassa 8,1 miljoonaa. Lisäksi nälkä uhkaa monia muita.

Esimerkiksi Somaliassa ruokaturvattomuudesta kärsivien ihmisten määrä on 36 prosenttia suurempi verrattuna viime vuoden lopun tilanteeseen.

Erityisen suuressa vaarassa ovat alle viisivuotiaat lapset. Vakavasti alipainoisia lapsia uhkaa nälkäkuolema 11 kertaa todennäköisemmin kuin normaalipainoisia lapsia.

Ihmiset yrittävät elvyttää laitumia, uusia vesivarantojaan ja hankkia karjaa menetetyn tilalle. Vaikeudet ajavat heitä jättämään kotinsa tai etsimään uusia toimeentulon mahdollisuuksia, Pelastakaa Lapset kertoo. Noin 1,8 miljoonaa ihmistä on jo joutunut pakenemaan kuivuutta.

Järjestö vaatii lisää rahaa avustustoimiin. Se tukee muun muassa katastrofivarautumiskoulutusta, antaa koulutusta elinkeinonsa menettäneille ja tukee naisten laina- ja säästöryhmiä.

”Viime vuoden aikana olemme toistuvasti vaatineet rahoituksen tuntuvaa lisäämistä. Tähän mennessä vaateemme ovat kaikuneet suurelta osin kuuroille korville. Seurauksena on, että lapsia uhkaa nälkä”, sanoo Pelastakaa Lasten itäisen ja eteläisen Afrikan aluejohtaja Ian Vale tiedotteessa.

Myös eteläisessä Afrikassa on meneillään paha ruokakriisi. Yli yhdeksän miljoonaa ihmistä kärsii alueella ruokapulasta.

Ruokaturva maatalousruokaluonnonkatastrofit Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Tomaatteja lähikuvassa

Zimbabwessa kärsitään sekä nälästä että ruokahävikistä – Hintojen nousu vie torikauppiailta asiakkaat

Lähes puolet zimbabwelaisista kärsii ruokapulasta. Silti monet kauppiaat sanovat, että heidän on pakko heittää menemään mätänevät vihanneksensa, sillä ihmisillä ei enää ole varaa ostaa niitä.
Kädet kaatamassa maissinjyviä vadista

Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä

Kymmenet miljoonat ihmiset eteläisen Afrikan maissa kärsivät epävarmasta ruokaturvasta. Etelä-Sambiassa taustalla on kuivuus. Pienviljelijä Planeta Hatuleken maissisato oli kolmanneksen siitä, mitä perhe olisi tarvinnut.
Hiekkamaata ja puita korkealta kuvattuna

Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa

Afrikassa keskisen Sahelin alueella aseellisten ryhmien hyökkäykset vaikeuttavat jo valmiiksi hauraiden yhteisöjen elinkeinoja. YK-järjestöt muistuttavat, että ellei kriisin juurisyihin puututa, ihmiset tarvitsevat hätäapua joka vuosi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen sekä yritysten asekehitystä tutkineen Frank Slijperin mukaan armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Nuoria miehiä rivissä kädet puuskassa

Raportti: Terrorismin vastaiset toimet kurittavat lapsia

Terrorismin vastaisessa taistelussa ei riittävästi huomioida lapsia eikä ymmärretä, mitä haittaa heille aiheutetaan. Terroristijärjestöyhteyksistä epäiltyjä lapsia tulisi kohdella terrorismin uhreina, ei rikoskumppaneina, sanoo kansalaisjärjestö Watchlist on Children and Armed Conflict.
Nuoria naisia lentopalloverkko taustallaan

Afrikan nuorissa ainekset menestystarinaan

Suomi laatii tänä vuonna oman Afrikka-strategian. Nuoret kannattaa nostaa Suomen ja Afrikan välisen kumppanuuden ja yhteistyön keskiöön, sillä heissä on valtavasti potentiaalia muun muassa rauhan rakentajina ja konfliktien ennaltaehkäisijöinä, kirjoittaa Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön päällikkö Katri Suomi.
Kalastaja katselee järvelle järven rannalla

Maatalous ja pajuviljelmät uhkaavat Kashmirin Wular-järveä ja yli 30 000 perheen elantoa

Kashmirissa sijaitsevan Wularin alkuperäinen koko oli yli 200 neliökilometriä. Nyt se on alle puolet siitä. ”Meidän täytyy kirjaimellisesti kiskoa veneitämme, koska vettä on niin vähän”, kertoo paikallinen asukas Mohammad Subhan Dar.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.

Luetuimmat

YK julkaisi pitkän odotuksen jälkeen listan Israelin laittomissa siirtokunnissa toimivista yrityksistä – 112 yrityksen joukossa muun muassa Tripadvisor ja Airbnb
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Nepalin ”menkkamajaperinne” johtaa jopa naisten kuolemiin, mutta nyt asenteet ovat alkaneet muuttua
Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut
Suomalaisjärjestöt saavat lisää rahaa kehitysyhteistyöhön Afrikassa
Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa
Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen vihapuhe kasvanut Euroopassa – Myös Suomessa tilanne on heikentynyt
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä