Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna

1,8 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kuivuutta Afrikan sarvessa. Pelastakaa Lapset vaatii lisärahoitusta avustustoimiin.

Nainen ja aaseja kuivuneen joen pohjalla

Nainen etsi vettä kuivuneesta joesta Etiopian somalialueella kesäkuussa. Kuva: Eduardo Soteras Jalil / Save The Children, GCCU.

Avustusjärjestö Pelastakaa Lapset varoittaa mittavasta ruokakriisin mahdollisuudesta Afrikan sarven alueella, jossa sadekaudet ovat epäonnistuneet viime vuosina toistuvasti.

Lähes 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti on uhattuna, heistä puolet lapsia, järjestö varoitti maanantaina.

Alueella on ollut viime vuosina toistuvia kuivuus- ja ruokakriisejä. Nyt kumulatiivinen sademäärä on kuitenkin alhaisimpia sitten vuoden 1981.

Esimerkiksi Somaliassa kuivuus on niin paha, että se on jo saanut nimen, Sima, kertoi Punainen Risti muutama viikko sitten.

Ruokapulasta kärsivien määrä on toistaiseksi pienempi kuin vuosina 2016–2017, jolloin nälkäkriisi oli pahimmillaan, mutta luvut voivat vielä nousta, Pelastakaa Lapset arvioi. Keniassa noin 2,6 miljoonaa ihmistä tarvitsee suoraan humanitaarista apua, Somaliassa 2,1 miljoonaa ja Etiopiassa 8,1 miljoonaa. Lisäksi nälkä uhkaa monia muita.

Esimerkiksi Somaliassa ruokaturvattomuudesta kärsivien ihmisten määrä on 36 prosenttia suurempi verrattuna viime vuoden lopun tilanteeseen.

Erityisen suuressa vaarassa ovat alle viisivuotiaat lapset. Vakavasti alipainoisia lapsia uhkaa nälkäkuolema 11 kertaa todennäköisemmin kuin normaalipainoisia lapsia.

Ihmiset yrittävät elvyttää laitumia, uusia vesivarantojaan ja hankkia karjaa menetetyn tilalle. Vaikeudet ajavat heitä jättämään kotinsa tai etsimään uusia toimeentulon mahdollisuuksia, Pelastakaa Lapset kertoo. Noin 1,8 miljoonaa ihmistä on jo joutunut pakenemaan kuivuutta.

Järjestö vaatii lisää rahaa avustustoimiin. Se tukee muun muassa katastrofivarautumiskoulutusta, antaa koulutusta elinkeinonsa menettäneille ja tukee naisten laina- ja säästöryhmiä.

”Viime vuoden aikana olemme toistuvasti vaatineet rahoituksen tuntuvaa lisäämistä. Tähän mennessä vaateemme ovat kaikuneet suurelta osin kuuroille korville. Seurauksena on, että lapsia uhkaa nälkä”, sanoo Pelastakaa Lasten itäisen ja eteläisen Afrikan aluejohtaja Ian Vale tiedotteessa.

Myös eteläisessä Afrikassa on meneillään paha ruokakriisi. Yli yhdeksän miljoonaa ihmistä kärsii alueella ruokapulasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia