Uutiset Ruokaturva

Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna

1,8 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kuivuutta Afrikan sarvessa. Pelastakaa Lapset vaatii lisärahoitusta avustustoimiin.
Nainen ja aaseja kuivuneen joen pohjalla
Nainen etsi vettä kuivuneesta joesta Etiopian somalialueella kesäkuussa. (Kuva: Eduardo Soteras Jalil / Save The Children, GCCU)

Avustusjärjestö Pelastakaa Lapset varoittaa mittavasta ruokakriisin mahdollisuudesta Afrikan sarven alueella, jossa sadekaudet ovat epäonnistuneet viime vuosina toistuvasti.

Lähes 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti on uhattuna, heistä puolet lapsia, järjestö varoitti maanantaina.

Alueella on ollut viime vuosina toistuvia kuivuus- ja ruokakriisejä. Nyt kumulatiivinen sademäärä on kuitenkin alhaisimpia sitten vuoden 1981.

Esimerkiksi Somaliassa kuivuus on niin paha, että se on jo saanut nimen, Sima, kertoi Punainen Risti muutama viikko sitten.

Ruokapulasta kärsivien määrä on toistaiseksi pienempi kuin vuosina 2016–2017, jolloin nälkäkriisi oli pahimmillaan, mutta luvut voivat vielä nousta, Pelastakaa Lapset arvioi. Keniassa noin 2,6 miljoonaa ihmistä tarvitsee suoraan humanitaarista apua, Somaliassa 2,1 miljoonaa ja Etiopiassa 8,1 miljoonaa. Lisäksi nälkä uhkaa monia muita.

Esimerkiksi Somaliassa ruokaturvattomuudesta kärsivien ihmisten määrä on 36 prosenttia suurempi verrattuna viime vuoden lopun tilanteeseen.

Erityisen suuressa vaarassa ovat alle viisivuotiaat lapset. Vakavasti alipainoisia lapsia uhkaa nälkäkuolema 11 kertaa todennäköisemmin kuin normaalipainoisia lapsia.

Ihmiset yrittävät elvyttää laitumia, uusia vesivarantojaan ja hankkia karjaa menetetyn tilalle. Vaikeudet ajavat heitä jättämään kotinsa tai etsimään uusia toimeentulon mahdollisuuksia, Pelastakaa Lapset kertoo. Noin 1,8 miljoonaa ihmistä on jo joutunut pakenemaan kuivuutta.

Järjestö vaatii lisää rahaa avustustoimiin. Se tukee muun muassa katastrofivarautumiskoulutusta, antaa koulutusta elinkeinonsa menettäneille ja tukee naisten laina- ja säästöryhmiä.

”Viime vuoden aikana olemme toistuvasti vaatineet rahoituksen tuntuvaa lisäämistä. Tähän mennessä vaateemme ovat kaikuneet suurelta osin kuuroille korville. Seurauksena on, että lapsia uhkaa nälkä”, sanoo Pelastakaa Lasten itäisen ja eteläisen Afrikan aluejohtaja Ian Vale tiedotteessa.

Myös eteläisessä Afrikassa on meneillään paha ruokakriisi. Yli yhdeksän miljoonaa ihmistä kärsii alueella ruokapulasta.

Ruokaturva maatalousruokaluonnonkatastrofit Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Kuivunutta maata Mosambikissa

YK-järjestöt: 45 miljoonaa ihmistä kärsii lähiaikoina ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Kansainväliseltä yhteisöltä vaaditaan lisää rahoitusta myös pitkäaikaiseen työhön, sillä eteläisen Afrikan lämpötilat nousevat kaksi kertaa muuta maailmaa nopeammin.
Kuivunut ruohonkorsi kuivassa maassa

Yli yhdeksän miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta eteläisessä Afrikassa – Punainen Risti aloittaa käteisavustusten jaon Zimbabwessa

YK ennustaa, että ruoka-avun tarpeessa olevien määrä kasvaa yhä eteläisessä Afrikassa lähikuukausina. Suomen Punainen Risti aikoo jakaa EU:n tuella käteisapua Zimbabwessa, jossa luonnonolojen lisäksi myös talouskriisi heikentää ruokaturvaa.
Kolme naista pienen pöydän ääressä

Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä

YK:n mukaan Somalian tämän vuoden viljasato on huonoin sitten vuoden 2011, jolloin maa ajautui nälänhätään. Sen jälkeenkin maassa on kärsitty jatkuvasti kuivuudesta, eivätkä perheet yksinkertaisesti ole ehtineet toipua katastrofeista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Kädet tietokoneen näppäimistöllä

Mitään ei saa enää sanoa – Äärioikeistolaisen retoriikan ABC

Äärioikeisto luo uusien käsitteiden avulla kuviteltuja vihollisia ja olkiukkoja, joiden avulla se voi voittaa helppoja taisteluja. Yksi ajankohtaisimmista on myytti sananvapauskriisistä, kirjoittaa Aurora Lemma.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.