Uutiset

Afrikan ryöstökalastusta piilotellaan luultua enemmän

Tuoreessa tutkimuksessa koko maailman kalansaalis osoittautui noin 40 prosenttia suuremmaksi kuin YK:n ruokajärjestö FAO oli arvioinut.
Ulkomaisten pyyntilaivastojen toiminta on ajanut paikalliset pienkalastajat ahtaalle Afrikan rannikolla. Kuva Sierra Leonen pääkaupungin Freetownin edustalta. (Kuva: Travis Lupick / IPS)

(IPS) -- Ylikalastus on supistanut kalakantoja Afrikan länsirannikolla ja sitä harjoittaneiden ulkomaisten kalastuslaivastojen toiminnasta on ollut asukkaille pelkkää haittaa, tutkimus paljastaa.

"Paikalliset kalastajat ajettiin ahtaalle, ja hyötymään pääsivät vain kalastuslupia myyneet virkamiehet", asiaa tutkinut algerialaissyntyinen Dyhia Belhabib kertoo.

British Columbian yliopistossa Kanadan Vancouverissa työskentelevä Belhabib on johtanut 24 maata kattavaa tutkimusta, jossa selvitettiin Afrikan kalakantojen kohtaloa 1950-luvulta lähtien.

Esille nousi yllätys toisensa jälkeen. Esimerkiksi koko maailman kalansaalis osoittautui noin 40 prosenttia suuremmaksi kuin YK:n ruokajärjestö FAO oli arvioinut.

Belhabib havaitsi myös että saalis ​hupeni kolme kertaa nopeammin kuin FAO ennusti, mutta valtiot salasivat oikeat luvut erilaisin huijauksin.

Numerot heittävät

Algeria ilmoitti Atlantin tonnikalan suojelukomissiolle, että se kalasti vuosina 2001–2006 keskimäärin 2 000 tonnia sinievätonnikalaa. FAOlle maa raportoi, ettei uhanalaista kalaa pyydetty juuri lainkaan.

Osoittautui, että Algeria oli hankkinut muutamia pitkälläsiimalla varustettuja aluksia, vaikka paikalliset kalastajat eivät osanneet käyttää niitä. Niinpä niiden kiintiöt myytiin pääasiassa Japaniin ja Italiaan.

Marokon kalansaaliista kaksi kolmasosaa tulee maan laittomasti hallussaan pitämän Länsi-Saharan vesiltä. Tutkijat arvioivat pyynnin arvoksi vuodesta 1950 lähtien liki sata miljardia euroa. ​Lähes koko saalis myytiin Eurooppaan, ​joten sen todellinen arvo oli kaksinkertainen.

Jos pyytäjät olisivat maksaneet kalavesien omistajille 20 prosenttia tuloista, kuten EU väittää nykyisin tekevänsä, se olisi tuonut Marokolle merkittävät ansiot. Länsi-Saharassa se olisi jopa tuplannut henkeä kohti lasketun kansantuotteen, joka on puolen miljoonan asukkaan alueella nyt vain 2 250 euroa.

Tutkimus kuitenkin osoitti, että todellisuudessa EU maksaa kalastusoikeuksistaan 20 prosentin sijasta vain 5 prosenttia tuotosta. Ja muut maat vielä vähemmän.

Sardiinikin hupenee

Venäläiset ja kiinalaiset troolarit pyytävät sardiinia Mauritanian vesillä, mutta rannikon kalajauhotehtaat ovat enimmäkseen jouten. Belhabibin mukaan alukset raportoivat Mauritanialle vain pienen osan saaliistaan ja loput on myyty luvatta naapurimaihin tai viety Eurooppaan.

"Viranomaisilla ei ollut tästä aavistustakaan. He luulivat, että kalastuslaivasto toi koko saaliinsa rantaan ja raportoi sen", Belhabib sanoo.

Senegal karkotti venäläiset alukset vuonna 2012, koska ne olivat pyytäneet sardiinit lähes loppuun, mikä suututti paikalliset kalastajat.

"Mutta venäläiset hankkivat uudet luvat Guinea-Bissausta ja palasivat Senegalin vesille", Belhabib sanoo.

Troolarien palvelukseen

Senegalissa väestönkasvu lisäsi edullisen kalan kysyntää ja moni pienkalastaja siirtyi Mauritanian vesille. Kun Mauritania ja Senegal ajautuivat yhteenottoon 1989, senegalilaiskalastajat saivat häädön.

Moni heistä joutui mukaan laittomaan pyyntiin muiden maiden rannikolla korealaisten tai portugalilaisten troolarien pestaamana. Kalastajien pienveneet lähetettiin pyytämään arvokaloja rannikon syvänteistä, joihin trooli ei ulottunut. Alueet olivat tärkeitä kalakantojen uusiutumiselle, mutta nyt nekin on tutkijoiden mukaan tyhjennetty.

Etelä-Afrikan tuolloin hallitseman Namibian vesiltä pyydettiin vuonna 1969 kalaa 6,2 miljoonaa tonnia, mutta FAOlle raportoitiin vain 13 tonnia. Nykyisin Namibia valvoo kalakantojaan tehokkaasti ja on kieltänyt pyynnin ulkomaisilta laivastoilta.

Espanja kuluttaa meren antimia tuplasti Euroopan keskiarvoon verrattuna. Belhabibin tutkimuksen mukaan se myös rosvoaa niitä enemmän kuin mikään muu valtio. Seuraavaksi kovimmat rosvot ovat Kiina ja Japani.

kalastus Afrikka Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen sekä yritysten asekehitystä tutkineen Frank Slijperin mukaan armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Nuoria miehiä rivissä kädet puuskassa

Raportti: Terrorismin vastaiset toimet kurittavat lapsia

Terrorismin vastaisessa taistelussa ei riittävästi huomioida lapsia eikä ymmärretä, mitä haittaa heille aiheutetaan. Terroristijärjestöyhteyksistä epäiltyjä lapsia tulisi kohdella terrorismin uhreina, ei rikoskumppaneina, sanoo kansalaisjärjestö Watchlist on Children and Armed Conflict.
Nuoria naisia lentopalloverkko taustallaan

Afrikan nuorissa ainekset menestystarinaan

Suomi laatii tänä vuonna oman Afrikka-strategian. Nuoret kannattaa nostaa Suomen ja Afrikan välisen kumppanuuden ja yhteistyön keskiöön, sillä heissä on valtavasti potentiaalia muun muassa rauhan rakentajina ja konfliktien ennaltaehkäisijöinä, kirjoittaa Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön päällikkö Katri Suomi.
Kalastaja katselee järvelle järven rannalla

Maatalous ja pajuviljelmät uhkaavat Kashmirin Wular-järveä ja yli 30 000 perheen elantoa

Kashmirissa sijaitsevan Wularin alkuperäinen koko oli yli 200 neliökilometriä. Nyt se on alle puolet siitä. ”Meidän täytyy kirjaimellisesti kiskoa veneitämme, koska vettä on niin vähän”, kertoo paikallinen asukas Mohammad Subhan Dar.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.

Luetuimmat

YK julkaisi pitkän odotuksen jälkeen listan Israelin laittomissa siirtokunnissa toimivista yrityksistä – 112 yrityksen joukossa muun muassa Tripadvisor ja Airbnb
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Nepalin ”menkkamajaperinne” johtaa jopa naisten kuolemiin, mutta nyt asenteet ovat alkaneet muuttua
Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut
Suomalaisjärjestöt saavat lisää rahaa kehitysyhteistyöhön Afrikassa
Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa
Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen vihapuhe kasvanut Euroopassa – Myös Suomessa tilanne on heikentynyt
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä