Afrikan maat kirivät moniulotteisen köyhyyden vähentämisessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikan maat kirivät moniulotteisen köyhyyden vähentämisessä

Tähtisuoriutuja on Ruanda, väestönkasvu hidastaa hyvää kehitystä.

30 Saharan eteläpuolisen Afrikan maata on onnistunut vähentämään merkittävästi niin sanottua moniulotteisuutta köyhyyttä. Väestönkasvu kuitenkin hidastaa hyvää kehitystä, käy ilmi Oxfordin yliopiston tuoreista tilastoista.

Tilastojen mukaan Ruanda on maanosan tähtisuoriutuja. Merkittäviä moniulotteisen köyhyyden vähentäjiä olivat myös esimerkiksi Burkina Faso, Komorit, Gabon, Mosambik ja Ruanda, samoin 19 erillistä aluetta maiden sisällä, muun muassa Kongon tasavallan Likouala, yliopiston verkkosivuilla kerrotaan. Köyhyyden vähenemisen vertailuvuodet vaihtelivat maittain.

Oxfordin yliopiston ja YK:n kehitysohjelman UNDP:n kehittämässä moniulotteisessa köyhyysindeksissä otetaan pelkkien tulojen sijasta huomioon elintaso, koulutus ja terveys. Tutkittavia tekijöitä ovat ravitsemus, lapsikuolleisuus, koulutusvuodet, koulunkäynti, keittoöljy, sanitaatio, vesi, sähkö, lattia ja omaisuus. Mikäli ihminen lasketaan "osattomaksi" kolmanneksessa indikaattoreista, hänet määritellään moniulotteisesti köyhäksi. Mikäli perheellä esimerkiksi on maalattia, ei sähköä ja perheessä on kuollut lapsi viimeisen viiden vuoden aikana, perhe määritellään moniulotteisesti köyhäksi.

Tilaston mukaan köyhyyden muodot vaihtelevat Afrikassa paljon. Esimerkiksi Itä-Afrikassa köyhyys liittyy huonoon elintasoon, Länsi-Afrikassa taas lapsikuolleisuuteen ja koulutukseen. Yleisimpiä moniulotteisen köyhyyden muotoja Afrikassa ovat sähkön, sanitaation ja keittoöljyn puute.

Hyvistä tuloksista huolimatta tutkituissa 45:ssä Afrikan maassa 54 prosenttia ihmisistä kärsi moniulotteisesta köyhyydestä. 18 maassa moniulotteisesti köyhien absoluuttinen määrä jopa kasvoi väestönkasvun vuoksi, tilastoissa kerrotaan.

Yhteensä tutkitut 102 maata kattavat 5,2 miljardia maailman asukasta. Heistä 1,6 miljardia ihmistä elää moniulotteisessa köyhyydessä, suurin osa Etelä-Aasiassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia