Afrikan kaupunkilaisista yli puolet asuu slummissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikan kaupunkilaisista yli puolet asuu slummissa

"Slummit ovat halvan työvoiman lähde, joka pitää teollisuuden pyörät pyörimässä", sanoo eteläafrikkalainen slummissa asuva Nompumelelo Tshabalala.

(IPS) -- Afrikan kaupunkien asukkaista 62 prosenttia asuu slummeissa. Pohjois-Afrikan maat ovat onnistuneet vähentämään vailla palveluja olevia hökkelikyliä, mutta Saharan eteläpuolella ne ovat edelleen kasvussa.

"Slummiasumisesta on tullut Afrikassa normaalia. Sitä pitävät yllä vaikeasti torjuttavat tekijät, kuten kasvava eriarvoisuus ja poliittinen korruptio", sanoo zimbabwelainen kehitystutkija Gilbert Nyaningwe.

Diepkloofin slummissa Etelä-Afrikan Johannesburgissa asuva Nompumelelo Tshabalala, 41, on elänyt pienessä kahden huoneen hökkelissä 16 vuotta. "Mieheni kuoli 2008, ja sen jälkeen olen asunut tässä neljän lapseni kanssa."

Asumistavan jakaa noin 15 miljoonaa 52 miljoonasta eteläafrikkalaisesta.

Tunisia hävitti slummit

YK:n Habitat-järjestön mukaan koko maailmassa on slummiasukkaita 863 miljoonaa ja heistä kaksi kolmesta asuu Afrikassa, jossa määrä jatkaa nousuaan.

YK:n tavoite vähintään sadan miljoonan slummiasukkaan elinolojen merkittävästä parantamisesta vuoteen 2020 mennessä on kuitenkin toteutunut etuajassa. Afrikassa Egypti, Libya ja Marokko oli likimain puolittaneet slummiasukkaiden määrän.

Tunisia on saanut slummit hävitettyä, ja edistystä on tapahtunut myös Ghanassa, Senegalissa ja Ugandassa. Mutta kriisimaissa, kuten Keski-Afrikan tasavallassa, hökkelikylät ovat paisuneet pakolaisista.

Etiopiassa, Beninissä ja Malawissa yli 70 prosenttia kaupunkilaisista elää YK:n mukaan slummeissa. Se tarkoittaa useimmiten ahdasta asumista hatarissa hökkeleissä vailla vesi- ja viemärihuoltoa. Myös koulutus- ja terveyspalvelut ovat puutteellisia.

Syyt syvällä

Afrikan slummiutumisen syitä etsitään niin siirtomaavallan perinnöstä kuin korruptiosta ja kehnosta hallinnostakin.

"Hallitukset eivät ole panostaneet sen enempää kaupunkien kuin maaseudunkaan kehittämisen", moittii Zimbabwessa oppositiossa olevan sosiaalidemokraattisen Dare-puolueen johtaja Gilbert Dzikiti.

Hararen asukasyhdistyksen puheenjohtaja Precious Shumba nostaa pääsyyksi työttömyyden. "Valtavilla työttömien joukoilla ei ole mahdollisuuksia nostaa asumistasoaan."

"Afrikan päättäjien pitäisi löytää tasapaino maaseudun ja kaupunkien kehittämisessä ja luoda työpaikkoja. Silloin leipäpuuta etsivien ei tarvitsisi ahtautua kaupunkeihin", hän pohtii.

Eteläafrikkalainen slummiasukas Nompumelelo Tshabalala näkee asian toisin: "Slummit ovat halvan työvoiman lähde, joka pitää teollisuuden pyörät pyörimässä. Asukkaiden elintaso ei kiinnosta viranomaisia, jotka saavat tuloja meitä riistäviltä yrityksiltä."

Puolet kaupungeissa, neljännes slummeissa

(IPS) -- Yli puolet maapallon asukkaista elää nyt kaupungeissa. Kaupunkien kasvusta 90 prosenttia tapahtuu kehitysmaissa. Maailmanpankki ennustaa, että kaupunkiväestö kaksinkertaistuu 20 vuodessa kahdella köyhimmällä alueella, Etelä-Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

YK:n Habitat-järjestön tilasto vuodelta 2013 kertoo, että kaikista maailman kaupunkilaisista asuu slummeissa neljännes, kehitysmaissa osuus on keskimäärin kolmannes.

Afrikan kaupunkiväestöstä elää hökkelikylissä 62 prosenttia, Aasiassa osuus on 30 prosenttia ja Latinalaisessa Amerikassa 24 prosenttia. (Lähde: UN Habitat)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia