Uutiset Terveys

Afrikan innovaatiopalkinto sydäntautilaitteen keksijälle

Palkinnon tarkoituksena on rohkaista afrikkalaisia hyödyttäviä insinöörejä.
(Kuva: Exhanges Photos / (CC BY-NC-ND 2.0)

Kamerunilainen Arthur Zang on voittanut toista kertaa jaossa olleen Afrikan insinöörityön innovaatiopalkinnon. Zang keksi laitteen, joka parantaa sydäntautidiagnoosin saamisen mahdollisuuksia etenkin maaseudulla.

Zangin Cardio-Pad-tablettilaitteen avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat lähettää potilaan sydäntiedoista dataa kardiologille kännykkäverkon välityksellä. Sydänsairauksia voidaan diagnosoida laitteen ansiosta alle 20 minuutissa.

Palkinnon myönsi Ison-Britannian insinööriakatemia, joka haluaa kannustaa Afrikan ongelmiin ratkaisuja etsiviä insinöörejä. Sen mukaan keksintö helpottaa etenkin Afrikan maaseudun sydäntautipotilaiden elämää, sillä usein kardiologit ovat kaupungeissa ja maaseudun asukkaat joutuvat tekemään pitkiä ja kalliita matkoja päästäkseen lääkäriin.

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat myös mantereella yleisiä. Esimerkiksi Maailman terveysjärjestön mukaan korkeasta vereenpaineesta kärsivien osuus on Afrikassa korkeampi kuin millään muulla alueella.

Cardio-Padeja on valmistettu jo satoja, ja sitä myydään Kamerunissa, Gabonissa, Intiassa ja Nepalissa. Zang on myös perustanut Kamerunin pääkaupunkiin Yaoundéen kokoonpanoyksikön, joka työllistää kymmeniä paikallisia.

"Arthurin teknologia on vaikutusvaltainen, ja se ratkaisee todellisen ongelman. Se koskettaa palveluiden ulottumattomissa olevia yhteisöjä, ja se on kouriintuntuvaa teknologiaa, josta Afrikka voi olla ylpeä – kehitetty Afrikassa afrikkalaisille", sanoo viime vuonna vedenpuhdistustekniikasta palkinnon voittanut tansanialainen Askwar Hilonga.

Palkinnon arvo on 25 000 puntaa, eli noin 32 000 euroa. Zangin lisäksi finaaliin päässeitä innovaatioita olivat sähkön varastamista ehkäisevä sovellus, raskaana oleville naisille ja äideille ohjeita antava verkkopalvelu sekä maaseudun sähköistämistä edistävä innovaatio.

Terveys kehityssoveltava teknologiatiedeterveys Kamerun

Lue myös

Pojalle annetaan suun kautta otettava rokote

”Rokotus on tepsivin terveyspalvelu maailmassa”

Tuhkarokkoon kuolleidne määrä on vähentynyt vuoden 1963 jälkeen 95 prosenttia. Suotuisa kehitys ei edelleenkään ole itsestäänselvyys, muistuttaa WHO:n rokotusohjelmaa vetävä ruotsalainen tohtori Ann Lindstrand.
Lapselle annetaan tuhkarokkorokote

Matala rokotuskattavuus on tuonut Filippiineille tuhkarokkoaallon – Vapaaehtoiset kiertävät ovelta ovelle muistuttamassa rokotteiden tärkeydestä

Tuhkarokkoon kuolleiden ihmisten määrä on kymmenkertaistunut Filippiineillä parissa vuodessa. Syynä on muun muassa rokotevastaisuus sekä tiedon puute. Toimittaja ja Punaisen Ristin viestintädelegaatti Leena Reikko seurasi potilaiden hoitoa ja vapaaehtoisia, jotka käyvät läpi asuinalueita tarjotakseen rokotteita perheille.
Hansikkaisiin puetut kädet kirjaavat testitulosta vihkoon

Maailman ensimmäisen malariarokotteen jakaminen aloitettiin Malawissa

Kolme Afrikan maata on mukana pilottiohjelmassa, jossa rokotetaan vuosittain 360 000 lasta malariaa vastaan. Toiveet ovat korkealla, sillä tauti tappaa vuosittain yli 250 000 lasta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Kukkia kallionraossa

Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Syyrian tiedusteluviranomaiset ovat viime elokuun jälkeen pidättäneet mielivaltaisesti satoja ihmisiä kapinallisilta takaisin vallatuilla alueilla.
Silmänkantamattomiin jatkuva siirtolaisjono tiellä Meksikossa

Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria

Ennätysmäiset yli 400 000 henkeä ylitti Meksikon etelärajan tammi-huhtikuussa. Valtaosa on lähtöisin väkivallan piinaamista Keski-Amerikan maista, ja päämääränä suurimmalla osalla on Yhdysvallat.
Ihmisiä Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa

Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä

Viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan ajankohtaisesti ilmastonmuutosteemalla. Myös sunnuntain europarlamenttivaalit näkyvät ohjelmistossa.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa