Afrikan innovaatiopalkinto sydäntautilaitteen keksijälle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikan innovaatiopalkinto sydäntautilaitteen keksijälle

Palkinnon tarkoituksena on rohkaista afrikkalaisia hyödyttäviä insinöörejä.

(Kuva: Exhanges Photos / (CC BY-NC-ND 2.0)

Kamerunilainen Arthur Zang on voittanut toista kertaa jaossa olleen Afrikan insinöörityön innovaatiopalkinnon. Zang keksi laitteen, joka parantaa sydäntautidiagnoosin saamisen mahdollisuuksia etenkin maaseudulla.

Zangin Cardio-Pad-tablettilaitteen avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat lähettää potilaan sydäntiedoista dataa kardiologille kännykkäverkon välityksellä. Sydänsairauksia voidaan diagnosoida laitteen ansiosta alle 20 minuutissa.

Palkinnon myönsi Ison-Britannian insinööriakatemia, joka haluaa kannustaa Afrikan ongelmiin ratkaisuja etsiviä insinöörejä. Sen mukaan keksintö helpottaa etenkin Afrikan maaseudun sydäntautipotilaiden elämää, sillä usein kardiologit ovat kaupungeissa ja maaseudun asukkaat joutuvat tekemään pitkiä ja kalliita matkoja päästäkseen lääkäriin.

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat myös mantereella yleisiä. Esimerkiksi Maailman terveysjärjestön mukaan korkeasta vereenpaineesta kärsivien osuus on Afrikassa korkeampi kuin millään muulla alueella.

Cardio-Padeja on valmistettu jo satoja, ja sitä myydään Kamerunissa, Gabonissa, Intiassa ja Nepalissa. Zang on myös perustanut Kamerunin pääkaupunkiin Yaoundéen kokoonpanoyksikön, joka työllistää kymmeniä paikallisia.

"Arthurin teknologia on vaikutusvaltainen, ja se ratkaisee todellisen ongelman. Se koskettaa palveluiden ulottumattomissa olevia yhteisöjä, ja se on kouriintuntuvaa teknologiaa, josta Afrikka voi olla ylpeä – kehitetty Afrikassa afrikkalaisille", sanoo viime vuonna vedenpuhdistustekniikasta palkinnon voittanut tansanialainen Askwar Hilonga.

Palkinnon arvo on 25 000 puntaa, eli noin 32 000 euroa. Zangin lisäksi finaaliin päässeitä innovaatioita olivat sähkön varastamista ehkäisevä sovellus, raskaana oleville naisille ja äideille ohjeita antava verkkopalvelu sekä maaseudun sähköistämistä edistävä innovaatio.

Lisää uusi kommentti