Uutiset Terveys

Afrikan innovaatiopalkinto sydäntautilaitteen keksijälle

Palkinnon tarkoituksena on rohkaista afrikkalaisia hyödyttäviä insinöörejä.
(Kuva: Exhanges Photos / (CC BY-NC-ND 2.0)

Kamerunilainen Arthur Zang on voittanut toista kertaa jaossa olleen Afrikan insinöörityön innovaatiopalkinnon. Zang keksi laitteen, joka parantaa sydäntautidiagnoosin saamisen mahdollisuuksia etenkin maaseudulla.

Zangin Cardio-Pad-tablettilaitteen avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat lähettää potilaan sydäntiedoista dataa kardiologille kännykkäverkon välityksellä. Sydänsairauksia voidaan diagnosoida laitteen ansiosta alle 20 minuutissa.

Palkinnon myönsi Ison-Britannian insinööriakatemia, joka haluaa kannustaa Afrikan ongelmiin ratkaisuja etsiviä insinöörejä. Sen mukaan keksintö helpottaa etenkin Afrikan maaseudun sydäntautipotilaiden elämää, sillä usein kardiologit ovat kaupungeissa ja maaseudun asukkaat joutuvat tekemään pitkiä ja kalliita matkoja päästäkseen lääkäriin.

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat myös mantereella yleisiä. Esimerkiksi Maailman terveysjärjestön mukaan korkeasta vereenpaineesta kärsivien osuus on Afrikassa korkeampi kuin millään muulla alueella.

Cardio-Padeja on valmistettu jo satoja, ja sitä myydään Kamerunissa, Gabonissa, Intiassa ja Nepalissa. Zang on myös perustanut Kamerunin pääkaupunkiin Yaoundéen kokoonpanoyksikön, joka työllistää kymmeniä paikallisia.

"Arthurin teknologia on vaikutusvaltainen, ja se ratkaisee todellisen ongelman. Se koskettaa palveluiden ulottumattomissa olevia yhteisöjä, ja se on kouriintuntuvaa teknologiaa, josta Afrikka voi olla ylpeä – kehitetty Afrikassa afrikkalaisille", sanoo viime vuonna vedenpuhdistustekniikasta palkinnon voittanut tansanialainen Askwar Hilonga.

Palkinnon arvo on 25 000 puntaa, eli noin 32 000 euroa. Zangin lisäksi finaaliin päässeitä innovaatioita olivat sähkön varastamista ehkäisevä sovellus, raskaana oleville naisille ja äideille ohjeita antava verkkopalvelu sekä maaseudun sähköistämistä edistävä innovaatio.

Terveys kehityssoveltava teknologiatiedeterveys Kamerun

Lue myös

Rakennuksia pakolaisleirillä

Uusi arvio: Noin viidesosa konfliktialueilla elävistä kärsii mielenterveysongelmista

Maailman terveysjärjestön mukaan konfliktialueilla on psyykkisiä ongelmia enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Hyvä uutinen on, että kriisi voi olla mahdollisuus parantaa mielenterveyspalveluita.
Lehmiä

Eläinten lääkintä vaaraksi ihmisille – Antibioottiresistenssi lisää köyhyyttä ja kuolleisuutta

YK:n asiantuntijaryhmän tuore raportti arvioi, että vuonna 2050 antibioottiresistenssin vuoksi voi kuolla jo kymmenen miljoonaa ihmistä. Yhtenä syynä on antibioottien liika- ja väärinkäyttö karjataloudessa.
Pojalle annetaan suun kautta otettava rokote

”Rokotus on tepsivin terveyspalvelu maailmassa”

Tuhkarokkoon kuolleidne määrä on vähentynyt vuoden 1963 jälkeen 95 prosenttia. Suotuisa kehitys ei edelleenkään ole itsestäänselvyys, muistuttaa WHO:n rokotusohjelmaa vetävä ruotsalainen tohtori Ann Lindstrand.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset