Uutiset Terveys

Afrikan innovaatiopalkinto sydäntautilaitteen keksijälle

Palkinnon tarkoituksena on rohkaista afrikkalaisia hyödyttäviä insinöörejä.
(Kuva: Exhanges Photos / (CC BY-NC-ND 2.0)

Kamerunilainen Arthur Zang on voittanut toista kertaa jaossa olleen Afrikan insinöörityön innovaatiopalkinnon. Zang keksi laitteen, joka parantaa sydäntautidiagnoosin saamisen mahdollisuuksia etenkin maaseudulla.

Zangin Cardio-Pad-tablettilaitteen avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat lähettää potilaan sydäntiedoista dataa kardiologille kännykkäverkon välityksellä. Sydänsairauksia voidaan diagnosoida laitteen ansiosta alle 20 minuutissa.

Palkinnon myönsi Ison-Britannian insinööriakatemia, joka haluaa kannustaa Afrikan ongelmiin ratkaisuja etsiviä insinöörejä. Sen mukaan keksintö helpottaa etenkin Afrikan maaseudun sydäntautipotilaiden elämää, sillä usein kardiologit ovat kaupungeissa ja maaseudun asukkaat joutuvat tekemään pitkiä ja kalliita matkoja päästäkseen lääkäriin.

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat myös mantereella yleisiä. Esimerkiksi Maailman terveysjärjestön mukaan korkeasta vereenpaineesta kärsivien osuus on Afrikassa korkeampi kuin millään muulla alueella.

Cardio-Padeja on valmistettu jo satoja, ja sitä myydään Kamerunissa, Gabonissa, Intiassa ja Nepalissa. Zang on myös perustanut Kamerunin pääkaupunkiin Yaoundéen kokoonpanoyksikön, joka työllistää kymmeniä paikallisia.

"Arthurin teknologia on vaikutusvaltainen, ja se ratkaisee todellisen ongelman. Se koskettaa palveluiden ulottumattomissa olevia yhteisöjä, ja se on kouriintuntuvaa teknologiaa, josta Afrikka voi olla ylpeä – kehitetty Afrikassa afrikkalaisille", sanoo viime vuonna vedenpuhdistustekniikasta palkinnon voittanut tansanialainen Askwar Hilonga.

Palkinnon arvo on 25 000 puntaa, eli noin 32 000 euroa. Zangin lisäksi finaaliin päässeitä innovaatioita olivat sähkön varastamista ehkäisevä sovellus, raskaana oleville naisille ja äideille ohjeita antava verkkopalvelu sekä maaseudun sähköistämistä edistävä innovaatio.

Terveys kehityssoveltava teknologiatiedeterveys Kamerun

Lue myös

Vauva, nainen ja mies

Terveys- ja lapsijärjestöt: Keuhkokuumetta pitää torjua ponnekkaammin – Tappaa enemmän lapsia malaria ja ripuli yhteensä

Keuhkokuumetta voi torjua rokotteella ja hoitaa antibiooteilla, mutta käytännössä monet lapset jäävät ilman hoitoa. Järjestöjen vetoomuksen mukaan myöskään taudin tutkimustyötä ei rahoiteta riittävästi.
Lasten sormeen merkitään tussilla rokote

Afrikka julistettaneen ensi vuonna poliovapaaksi – Nigeria on saanut taudin viimein kuriin

Poliotapausten määrä on maailmalla pudonnut 30 vuodessa 99 prosenttia. Niin kauan kuin tautia esiintyy, kaikki lapset ovat kuitenkin vaarassa, varoittaa Maailman terveysjärjestö.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.