Uutiset Demokratia

Afrikan hyvän johtajuuden palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen – tunnustus Liberian ex-presidentille

Mo Ibrahim -säätiö palkitsi Liberian entisen presidentin Ellen Johnson Sirleafin hyvästä johtajuudesta. Tunnustus on merkittävä, sillä viime vuosina se on usein jätetty jakamatta, koska riittävän hyvää johtajaa ei ole löytynyt.
Liberian entinen presidentti Ellen Johnson Sirleaf
Ellen Johnson Sirleaf oli Afrikan ensimmäinen naispresidentti. (Kuva: Erik F. Brandsborg / Aktiv I Oslo.no / CC BY-NC-ND 2.0)

Liberian entinen presidentti Ellen Johnson Sirleaf on saanut miljoonien dollarien arvoisen Mo Ibrahim -palkinnon, joka myönnetään hyvästä afrikkalaisesta johtajuudesta.

Liberian presidenttinä vuosina 2006–2017 toiminut Sirleaf on palkintokomitean mukaan johtanut menestyksekkäästi maan toipumista verisestä sisällissodasta.

”Hän otti ohjat käteensä Liberiassa, kun sisällissota oli tuhonnut sen täysin, ja johti liennytysprosessia, joka keskittyi kansakunnan ja sen demokraattisten instituutioiden rakentamiseen. Kahden kautensa aikana hän työskenteli väsymättä Liberian kansan puolesta. Tällainen matka ei tapahdu ilman puutteita, ja nykyisin Liberialla on yhä paljon haasteita. 12 vuoden aikana Ellen Johnson Sirleaf valoi silti perustan, jolle Liberia voi nyt rakentaa”, sanoi palkintokomitean puheenjohtaja Salim Ahmed Salim.

Mo Ibrahim -palkinnon on perustanut samanniminen, televiestintäbisneksellä rikastunut sudanilaismiljardööri. Palkinnon voittaja saa viisi miljoonaa dollaria kymmenen vuoden aikana sekä sen jälkeen 200 000 dollaria vuodessa loppuikänsä ajan.

Tunnustus on merkittävä paitsi rahasumman vuoksi, myös siksi, että viime vuosina se on usein jätetty jakamatta, koska riittävän hyvää johtajaa ei ole löytynyt.

Vuonna 2006 perustettu palkinto jaettiin nyt vasta viidennen kerran. Edellisen kerran palkinto myönnettiin vuonna 2015 Namibian entiselle presidentille Hifikepunye Pohamballe, mutta sen jälkeen sitä ei ole jaettu.

Palkintokomitea on korostanut, että kriteerit ovat tiukat: voittajan pitää osoittaa poikkeuksellista johtajuutta ja kehittää maataan, vahvistaa demokratiaa ja ihmisoikeuksia sekä edistää kestävää kehitystä. Palkinnon voivat saada vain entiset Afrikan maiden tai hallitusten päämiehet, jotka ovat jättäneet virkansa kolmen viimeisen kalenterivuoden aikana. Heidän valintansa pitää olla demokraattinen, ja virkakauden on pitänyt kestää perustuslain määrittämän ajan.

Sirleafkaan ei ole ollut täydellinen johtaja: häntä on kritisoitu esimerkiksi siitä, ettei hän ole puuttunut riittävästi korruptioon. Hän on kuitenkin vuosikymmeniin ensimmäinen Liberian presidentti, joka on luopunut vallasta rauhanomaisesti ja demokraattisesti.

Liberiassa pidettiin joulukuussa presidentinvaalit, joihin Sirleaf ei osallistunut. Ne voitti entinen jalkapallotähti George Weah.

Demokratia politiikkademokratiahallinto AfrikkaLiberia

Lue myös

Päiväntasaajan Guinean presidentin  Teodoro Obiang Ngueman kuva rakennuksen seinässä Malabossa

Afrikan pisimpään hallinnut johtaja lupaa armahtaa poliittiset vangit

Päiväntasaajan Guinean presidentti Teodoro Obiang Nguema on hallinnut maata kovin ottein lähes 40 vuotta mutta on nyt luvannut armahtaa poliittiset vangit ”kansallisen vuoropuhelun” onnistumiseksi. Samanlaisia lupauksia on tehty ennenkin, muistuttaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.
Naisia äänestyskortteineen

Äänestäminen elvyttää demokratiaa

Demokratian laatua kuvaavat indeksit ovat viime vuosina laskeneet ja äänestysaktiivisuus vähentynyt. YK:n kehitysohjelman asiantuntijan Patrick Keuleersin mukaan tilanne muutetaan laskemalla äänioikeusikää, asettamalla ihminen takaisin poliittisen keskustelun keskiöön ja edistämällä äänestämistä kansalaisvelvollisuutena.
Mielenosoittaja ja Justice & Democracy for Nicaragua -kyltti

Järjestöt vetoavat: Suomen otettava kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi

Nicaraguan väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 162 ihmistä. Suomalaisjärjestöt vaativat ulkoministeriötä osoittamaan, että sen sitoutuminen oikeusvaltioperiaatteeseen toteutuu myös käytännössä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.