Afganistanissa muhii uusi pakolaiskriisi – sadat tuhannet palanneet Pakistanista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistanissa muhii uusi pakolaiskriisi – sadat tuhannet palanneet Pakistanista

Pakistan ja EU palauttavat afganistanilaisia takaisin kotimaahansa. Afganistan ei ole valmistautunut massapaluuseenn ja etenkin lasten koulutus on vaakalaudalla.

Jo noin 650 000 afganistanilaista on joutunut tänä vuonna palaamaan Pakistanista takaisin sodan runtelemaan Afganistaniin, jossa elinkeinomahdollisuudet ja peruspalvelut ovat vähäiset. Suurin osa heistä on asettunut Nangarharin maakuntaan maiden rajalla, ja peruspalvelut ovat jo nyt kovan paineen alla, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.

Monet afgaanipakolaiset ovat eläneet Pakistanissa jo vuosikymmenien ajan. Pakistan on kuitenkin tiukentanut sääntöjä ja on palauttamassa nyt etenkin paperittomia takaisin kotimaahan. YK:n arvion mukaan tämän vuoden loppuun mennessä palanneiden määrä saattaa kohota jopa 900 000:een. Lisäksi maassa on jo valmiiksi rutkasti omia sisäisiä pakolaisia. Yhteensä maassa on lähes kaksi miljoonaa sisäistä pakolaista, The Guardian -lehti kertoi marraskuussa.

Samaan aikaan palautukset saattavat kiihtyä myös EU:n alueelta, sillä EU ja Afganistan solmivat syksyllä sopimuksen, jonka mukaan unioni voi palauttaa maahan turvapaikanhakijoita ja Afganistan ottaa nämä vastaan. Suomi solmi kahdenvälisen palautussopimuksen lokakuussa.

Palaajat saapuvat vaikeisiin oloihin. Väkivalta on Afganistanissa tänä vuonna lisääntynyt, ja syyskuun loppuun mennessä yli 2 500 siviiliä oli kuollut.

Pelastakaa Lapset on erityisen huolissaan lapsista, sillä sen tuoreen kyselytutkimuksen mukaan monet paluumuuttajalapset eivät pääse kouluun ja ovat vaarassa joutua hyväksikäytetyiksi.

"Osa ongelmaa on, että monet palanneet perheet jättivät vakaat työpaikkansa ja elämänsä Pakistanissa ja nyt heidän pienet säästönsä hupenevat. He tietävät, että heillä on vain pienet mahdollisuudet tienesteihin. -- Heistä tuntuu usein, ettei heillä ole juuri muuta vaihtoehtoa kuin lähettää lapsensa etsimään töitä tai naittaa tyttärensä", sanoo Pelastakaa Lasten Afganistanin maajohtaja Ana Locsin järjestön tiedotteessa.

Nangarharissa viidellä alueella tehdyn tutkimuksen mukaan lähes puolet paluumuuttajalapsista on poissa koulusta. Syynä on esimerkiksi se, ettei heillä ole koulutukseen tarvittavia asiakirjoja, järjestö kertoo. Kyselyyn vastanneet olivat huolissaan myös esimerkiksi sodan seurauksena maassa olevista räjähteistä sekä lasten rekrytoimisesta aseistettujen ryhmien riveihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia