Afganistanissa ennätysmäärä siviilikuolemia ja vammautuneita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistanissa ennätysmäärä siviilikuolemia ja vammautuneita

Siviiluhrien määrät kasvavat vuosi vuodelta, selviää YK:n Afganistanin operaation vuosittaisesta raportista. Isis on tuoreimman itsemurhapommi-iskun takana.

Kuva: Kanishka Afshari / FCO / DFID / CC-BY 2.0

Tänään julkaistun YK Afganistanin operaation UNAMAn raportin mukaan vuoden 2016 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana 1 601 ihmistä on kuollut ja 3 565 vammautunut yhteenotoissa taistelevien osapuolten välillä, lukuisiin itsemurhapommi-iskuihin ja miinoihin. Yksi kolmasosa kuolleista ja vammautuneista on ollut lapsia.

Viimeisin tuhoisa itsemurhaisku Kabulissa vei 84 ihmisen hengen mielenosoituksessa viime lauantaina ja 230 ihmistä loukkaantui. Iskun otti nimiinsä Isis, ja se oli ensimmäinen kyseisen terroristijoukon laaja isku Afganistanissa.

Vaikka 60 prosenttia siviilikuolemia aiheuttaneista iskuista on ollut ei-valtiollisten joukkojen, myös valtiollisen armeijan käyttämät aseet ja iskut ovat raportin mukaan tappaneet yhä enemmän myös siviilejä.

"Joka ikinen kuolema ja vammautuminen on merkki epäonnistumisesta. Taistelevien osapuolten tulisi pyrkiä parantamaan siviilien turvallisuutta ja säästää heidät sodan kauhuilta, sanoi YK:n Afganistanin edustaja Tadamichi Yamamoto.

YK on seurannut tilannetta vuodesta 2009 lähtien. Kyseisenä aikana yhteensä 63 934 ihmistä on joko kuollut tai vammautunut. Vuosi 2015 rankattiin Afganistanin verisimmäksi sitten vuoden 2009, mutta tämä vuosi tulee todennäköisesti olemaan vieläkin verisempi. Vuoden 2016 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana kuolleiden ja vammautuneiden määrä on jopa 4 prosenttia korkeampi kuin edellisvuoden vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.

Lisää uusi kommentti