Afganistanin naisten oikeudet kaupan rauhanneuvotteluissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistanin naisten oikeudet kaupan rauhanneuvotteluissa

Presidentti Hamid Karzai hyväksyi naisten oikeuksia polkevan ohjesäännön – monien mielestä edistääkseen rauhanneuvotteluita.

Afganistanin presidentti Hamid Karzai on hyväksynyt uskonoppineiden neuvoston luoman ohjesäännön, joka polkee häikäilemättä naisten oikeuksia.

Ulema-neuvoston lausunnon mukaan miehet saavat pahoinpidellä vaimojaan tietyissä olosuhteissa, naiset eivät saa matkustaa ilman miestä eivätkä muutenkaan seurustella julkisesti vieraiden miesten kanssa.

Neuvoston kanta on ristiriidassa Afganistanin perustuslain ja puolison pahoinpitelyn kieltävän lain kanssa. Ohjesäännön noudattaminen onkin vapaaehtoista. Siitä huolimatta ihmisoikeusaktivistit pelkäävät, että jatkossa ei hyväksytä enää naisia puolustavia lakejakaan.

Monet asiantuntijat ja aktivistit epäilevät, että hyväksynnän taustalla ovat takkuilevat rauhanneuvottelut. Konservatiivisia julistuksia hyväksymällä Karzai pyrkii hyviin väleihin kapinallisten kanssa.

Karzai puolustautui maaliskuun alkupuolella sanomalla, että sääntö on islamilaisen lain mukainen ja että se on kirjoitettu Afganistanin naisten kanssa yhteisymmärryksessä.

Afganistanin naisten asema on edennyt nopeasti sitten vuoden 2001, jolloin talebanit syöstiin vallasta. Sen jälkeen esimerkiksi yli kaksi miljoonaa tyttöä on päässyt kouluun ja naisia on noussut parlamenttiin. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kuitenkin muistuttaa, että esimerkiksi pakko- ja lapsiavioliitot sekä perheväkivalta ovat edelleen yleisesti hyväksyttyjä asioita Afganistanissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia