Uutiset

Afganistanin naisten oikeudet kaupan rauhanneuvotteluissa

Presidentti Hamid Karzai hyväksyi naisten oikeuksia polkevan ohjesäännön – monien mielestä edistääkseen rauhanneuvotteluita.
(Kuva: isafmedia / Flickr.com / cc 2.0)

Afganistanin presidentti Hamid Karzai on hyväksynyt uskonoppineiden neuvoston luoman ohjesäännön, joka polkee häikäilemättä naisten oikeuksia.

Ulema-neuvoston lausunnon mukaan miehet saavat pahoinpidellä vaimojaan tietyissä olosuhteissa, naiset eivät saa matkustaa ilman miestä eivätkä muutenkaan seurustella julkisesti vieraiden miesten kanssa.

Neuvoston kanta on ristiriidassa Afganistanin perustuslain ja puolison pahoinpitelyn kieltävän lain kanssa. Ohjesäännön noudattaminen onkin vapaaehtoista. Siitä huolimatta ihmisoikeusaktivistit pelkäävät, että jatkossa ei hyväksytä enää naisia puolustavia lakejakaan.

Monet asiantuntijat ja aktivistit epäilevät, että hyväksynnän taustalla ovat takkuilevat rauhanneuvottelut. Konservatiivisia julistuksia hyväksymällä Karzai pyrkii hyviin väleihin kapinallisten kanssa.

Karzai puolustautui maaliskuun alkupuolella sanomalla, että sääntö on islamilaisen lain mukainen ja että se on kirjoitettu Afganistanin naisten kanssa yhteisymmärryksessä.

Afganistanin naisten asema on edennyt nopeasti sitten vuoden 2001, jolloin talebanit syöstiin vallasta. Sen jälkeen esimerkiksi yli kaksi miljoonaa tyttöä on päässyt kouluun ja naisia on noussut parlamenttiin. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kuitenkin muistuttaa, että esimerkiksi pakko- ja lapsiavioliitot sekä perheväkivalta ovat edelleen yleisesti hyväksyttyjä asioita Afganistanissa.

Rauhanvälitys- ja prosessit ihmisoikeudetgenderuskonto Afganistan

Lue myös

Peacekeepers, Congo

Naisista yhä pulaa rauhantyössä

YK:n rauhanturvajoukkojen sotilaista vain 3,7 prosenttia on naisia – kunnianhimoisista tavoitteista huolimatta.

Malalasta YK:n nuorin rauhanlähettiläs

19-vuotias Malala Yousafai on YK:n kaikkien aikojen nuorin rauhanlähettiläs. Hän lähetti puheessaan viestin myös Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille.

Sodanlietsonnan sijaan tarvitaan rauhanlietsontaa

Jos halutaan rauhaa, tulee rakentaa rauhaa – ei sotaa, kirjoittaa Sadankomitean pääsihteeri Anni Lahtinen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vaaleankeltainen puutalo, Helsingin Rauhanasema

Rauhanjärjestöissä pohditaan, eikö valtio halua enää tukea kriittisiä ääniä – Leikkaukset uhkaavat jälleen ensi vuonna

Rauhanjärjestöissä varaudutaan jälleen vyönkiristyksiin, sillä ensi vuonna valtiontukea voi olla luvassa melkein puolet vähemmän kuin vielä viisi vuotta sitten. ”Maailmalla olen aina mainostanut, että Suomi on siitä hieno maa, että myös kriittisiä tahoja tuetaan. Tämän hallituskauden jälkeen en ole enää yhtä varma”, toteaa Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
EU-lippu, taustalla Brandenburgin portti

EU:n kehitysapu laski ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen – 0,7-tavoitteen saavuttamiseen voi mennä 40 vuotta

EU on yhä maailman suurin avunantaja. Tuore järjestöraportti kritisoi kuitenkin etenkin avun käyttöä pakolaiskuluihin.
Annos papumuhennosta lautasella

300 euroa papuannoksesta? – Ruoka tuntuu kalliilta länsimaissa, mutta tuloihin suhteutettuna vielä kalliimpaa on Etelä-Sudanissa

Yksinkertainen 600 kalorin ateria maksaa eteläsudanilaiselle yli 200 prosenttia keskimääräisistä päivätuloista. Konfliktimaiden ruuan hinnan pitäisi järkyttää kaikkia, varoittaa Maailman ruokaohjelma.
Rio de Janeiro

Brasiliassa jännitetään presidentinvaalien toista kierrosta – Äärioikeistolainen Jair Bolsonaro kannattaa sotilasdiktatuuria ja vastustaa aborttioikeutta

Brasilian oikeisto yhdistyi äärioikeiston Jair Bolsonaron taakse vaalien ensimmäisellä kierroksella. Bolsonaro vetoaa karjanomistajiin, uskonnollisin ryhmiin ja vahvaa johtajaa kaipaaviin. Toiseksi eniten ääniä sai korruptioskandaaleissa ryvettyneen työväenpuolueen Fernando Hadadd.