Uutiset

Afganistanin naisten oikeudet kaupan rauhanneuvotteluissa

Presidentti Hamid Karzai hyväksyi naisten oikeuksia polkevan ohjesäännön – monien mielestä edistääkseen rauhanneuvotteluita.
(Kuva: isafmedia / Flickr.com / cc 2.0)

Afganistanin presidentti Hamid Karzai on hyväksynyt uskonoppineiden neuvoston luoman ohjesäännön, joka polkee häikäilemättä naisten oikeuksia.

Ulema-neuvoston lausunnon mukaan miehet saavat pahoinpidellä vaimojaan tietyissä olosuhteissa, naiset eivät saa matkustaa ilman miestä eivätkä muutenkaan seurustella julkisesti vieraiden miesten kanssa.

Neuvoston kanta on ristiriidassa Afganistanin perustuslain ja puolison pahoinpitelyn kieltävän lain kanssa. Ohjesäännön noudattaminen onkin vapaaehtoista. Siitä huolimatta ihmisoikeusaktivistit pelkäävät, että jatkossa ei hyväksytä enää naisia puolustavia lakejakaan.

Monet asiantuntijat ja aktivistit epäilevät, että hyväksynnän taustalla ovat takkuilevat rauhanneuvottelut. Konservatiivisia julistuksia hyväksymällä Karzai pyrkii hyviin väleihin kapinallisten kanssa.

Karzai puolustautui maaliskuun alkupuolella sanomalla, että sääntö on islamilaisen lain mukainen ja että se on kirjoitettu Afganistanin naisten kanssa yhteisymmärryksessä.

Afganistanin naisten asema on edennyt nopeasti sitten vuoden 2001, jolloin talebanit syöstiin vallasta. Sen jälkeen esimerkiksi yli kaksi miljoonaa tyttöä on päässyt kouluun ja naisia on noussut parlamenttiin. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kuitenkin muistuttaa, että esimerkiksi pakko- ja lapsiavioliitot sekä perheväkivalta ovat edelleen yleisesti hyväksyttyjä asioita Afganistanissa.

Rauhanvälitys- ja prosessit ihmisoikeudetgenderuskonto Afganistan

Lue myös

Tabletti, jonka näytöllä mm. Twitterin logo

Totuus sai potkut – Mitä rauhanrakentajat voivat tehdä asialle?

Totuuden jälkeisenä aikana algoritmit valitsevat, mitä näemme, ja valheet leviävät nopeammin kuin totuus. Sillä on vaikutusta jopa rauhanprosessien onnistumiseen. Miten, siitä kertoo Kirkon Ulkomaanavun kehittämispäällikkö Matthias Wevelsiep.
Peacekeepers, Congo

Naisista yhä pulaa rauhantyössä

YK:n rauhanturvajoukkojen sotilaista vain 3,7 prosenttia on naisia – kunnianhimoisista tavoitteista huolimatta.

Malalasta YK:n nuorin rauhanlähettiläs

19-vuotias Malala Yousafai on YK:n kaikkien aikojen nuorin rauhanlähettiläs. Hän lähetti puheessaan viestin myös Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vitalina Koval

Äärioikeisto aktivoitui Ukrainassa – Ihmisoikeusaktivisti Vitalina Koval on kokenut sen konkreettisesti

Äärioikeiston edustajat kaatoivat punaista maalia Vitalina Kovalin päälle, koska hän osoitti mieltään naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Äärioikeiston iskut ovat lisääntyneet Ukrainassa viime aikoina. Koval on huolissaan mutta aikoo jatkaa ihmisoikeuksien puolustamista.
Nainen valkoisen kepin kanssa puistossa

Aktiivinen naisliike kitkee naismurhia Latinalaisessa Amerikassa – Väkivaltaa pidetään paikoin silti yhä normaalina

Liki 2 800 naista murhattiin sukupuolensa vuoksi vuonna 2017 Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Viime vuosina sukupuolittunut väkivalta on kuitenkin nostettu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja moni alueen maa on säätänyt on säätänyt lakeja naismurhia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Mielenosoittajia maapallon muotoisen No Planet B -tekstillä varustetun kyltin kanssa

Suomen sijoitus laski neljä sijaa ilmastotoimia mittaavassa indeksissä – Kärjessä ei ole yhtään maata, sillä mikään ei vielä tee tarpeeksi

Tuoreen ilmastoindeksin mukaan etenkään monet G20-maat eivät tee riittävästi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Suomi saa kiitosta uusiutuvasta energiasta mutta ei energiankulutuksesta.
Pinkki hattu koristeltuna rauhanlogoilla

Maailman suurimpien asefirmojen myynti kasvoi viime vuonna jälleen – Venäjä nousi toiseksi suurimmaksi

Maailman sadan suurimman asevalmistajan myynti on kasvanut viidessätoista vuodessa peräti 44 prosenttia. Kärkisijoja pitää Yhdysvallat.