Uutiset

Afganistanin hallitus sabotoi orastavat rauhanneuvottelut

Afganistanin hallituksen sisäpiiriläiset tuhosivat Yhdysvaltojen ja talebanien välillä orastaneet rauhantunnustelut.

Yhdysvaltojen hallituksen salaiset tapaamiset talebanien kanssa saivat Afganistanin johdon hermostumaan ja rikkomaan orastaneet rauhanneuvottelut, Associated Press raportoi.

Yhdysvaltojen edustajat tapasivat vuoden sisään ainakin kolmesti talibanien johtajan Mullah Omarin henkilökohtaisen lähettilään.

AP:n keräämien tietojen mukaan Afganistanin hallituksesta vuoti tarkoituksellisesti tietoja tapaamisesta ja neuvottelijasta, mikä johti neuvotteluiden loppumiseen ja talibanien välikätenä toimineen Tayaab Agan pakenemiseen.

Vuodon epäillään liittyvän Karzain pelkoon siitä, että hän tulee sivuutetuksi Yhdysvaltojen ja talibanien neuvotellessa keskenään. Eräs vanhempi virkamies sanoi AP:lle, että Yhdysvallat pyrkivät tapahtuneesta huolimatta jatkamaan neuvotteluja.

AP:n mukaan neuvottelujen kariutuminen kaatoi tähän mennessä parhaan mahdollisen tilaisuuden saada kontakti Omariin, jota pidetään keskeisenä linkkinä talibanien ja Yhdysvaltain tukeman Afganistanin hallituksen sovun saavuttamisessa. Neuvottelut myös viittaavat talibanien mahdollisuuteen päästä sovun myötä takaisin Afganistanin poliittiseen elämään.

Nimettömänä pysytellyt korkean rauhanneuvoston, jonka Karzai perusti talibanien kanssa neuvottelemiseen, jäsen sanoi paljastuksen kertovan epäluottamuksen tasosta ja koordinaation puutteesta.

Hänen mukaansa kaikki keskeisen osapuolet - Yhdysvallat, Afganistanin hallitus, Afganistanin turvallisuusneuvosto ja korkea rauhanneuvosto - käyvät omia salaisia neuvottelujaan kapinallisten kanssa.

Kymmenennellä vuodella käyvän Afganistanin sodan päättämiseksi Yhdysvallat pyrkii saamaan aikaan sopimuksen talibanien ja Karzain hallinnon välille, voidakseen toteuttaa joukkojensa vetäytymisen vuoteen 2014 mennesssä.

Aiemmin muun muassa Suomessa vierailleet afganistanilaiset naistoimittajat ilmaisivat huolensa siitä, mitä sovinnonteko talibanien kanssa tarkoittaisi maan tasa-arvotilanteelle.

Afganistanin konfliktiRauhanvälitys- ja prosessit konfliktirauha Afganistan

Lue myös

Afganistanin lippu

Afganistanin konfliktissa kuoli viime vuonna eniten siviilejä sen jälkeen, kun YK aloitti tilastoinnin

Afganistanissa tapettiin viime vuonna yli 3 800 siviiliä. Syynä on itsemurhaiskujen sekä muun muassa ilmaoperaatioiden kasvu. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on aiemmin vaatinut, ettei Afganistaniin enää palautettaisi turvapaikanhakijoita.
Afganistanin lippu

Selvitys Afganistaniin palautetuista lapsista: Moni ei pääse edes kouluun

Pelastakaa Lapset -järjestö vaatii, että EU-maat lopettavat turvapaikanhakijalasten palauttamisen Afganistaniin. Lähes kolme neljäsosaa tutkimukseen osallistuneista lapsista sanoi, että he eivät tunteneet oloaan turvalliseksi palautusprosessin aikana.
Afganistan-palautuksia vastustavia mielenosoittajia Helsingissä

Helsingissä osoitettiin mieltä Afganistan-palautuksia vastaan – Sisäministerille luovutettiin lähes 18 000 allekirjoituksen vetoomus

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin järjestämässä mielenosoituksessa luovutettiin sisäministeri Kai Mykkäselle (kok) vetoomus, jotta ketään ei palautettaisi Afganistaniin. ”Haluamme, että hengellämme ei pelata poliittista peliä”, vetosi afganistanilainen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Ihmisiä Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa

Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä

Viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan ajankohtaisesti ilmastonmuutosteemalla. Myös sunnuntain europarlamenttivaalit näkyvät ohjelmistossa.
Lasten siluetti ja metalliromua

Mikä on asevalvonnan tulevaisuus?

Asevalvonta on tärkeää aseiden vähentämisen kannalta mutta myös siksi, että toisiaan vastustavat tahot kohtaavat. Se, ettei asevarusteluun liittyvistä kysymyksistä enää keskustella yhdessä saman pöydän ääressä, lisää konfliktin riskiä, kirjoittaa Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg.
Mies ja poika korjaavat autoa

Vuosikausia jatkunut konflikti tekee lapsistä perheen elättäjiä Kašmirissa

Intian ja Pakistanin kiista Kašmirista on ollut pisimpään YK:n ratkaisemattomien konfliktien listalla. Moni lapsi joutuu töihin, koska väkivalta on vienyt perheeltä elättäjän. Uhrien omaiset ovat oikeutettuja valtion taloudelliseen tukeen, mutta tapaukset käsitellään niin hitaasti, että he ehtisivät kuolla nälkään apua odotellessaan.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa