Uutiset

Afganistanin hallitus sabotoi orastavat rauhanneuvottelut

Afganistanin hallituksen sisäpiiriläiset tuhosivat Yhdysvaltojen ja talebanien välillä orastaneet rauhantunnustelut.

Yhdysvaltojen hallituksen salaiset tapaamiset talebanien kanssa saivat Afganistanin johdon hermostumaan ja rikkomaan orastaneet rauhanneuvottelut, Associated Press raportoi.

Yhdysvaltojen edustajat tapasivat vuoden sisään ainakin kolmesti talibanien johtajan Mullah Omarin henkilökohtaisen lähettilään.

AP:n keräämien tietojen mukaan Afganistanin hallituksesta vuoti tarkoituksellisesti tietoja tapaamisesta ja neuvottelijasta, mikä johti neuvotteluiden loppumiseen ja talibanien välikätenä toimineen Tayaab Agan pakenemiseen.

Vuodon epäillään liittyvän Karzain pelkoon siitä, että hän tulee sivuutetuksi Yhdysvaltojen ja talibanien neuvotellessa keskenään. Eräs vanhempi virkamies sanoi AP:lle, että Yhdysvallat pyrkivät tapahtuneesta huolimatta jatkamaan neuvotteluja.

AP:n mukaan neuvottelujen kariutuminen kaatoi tähän mennessä parhaan mahdollisen tilaisuuden saada kontakti Omariin, jota pidetään keskeisenä linkkinä talibanien ja Yhdysvaltain tukeman Afganistanin hallituksen sovun saavuttamisessa. Neuvottelut myös viittaavat talibanien mahdollisuuteen päästä sovun myötä takaisin Afganistanin poliittiseen elämään.

Nimettömänä pysytellyt korkean rauhanneuvoston, jonka Karzai perusti talibanien kanssa neuvottelemiseen, jäsen sanoi paljastuksen kertovan epäluottamuksen tasosta ja koordinaation puutteesta.

Hänen mukaansa kaikki keskeisen osapuolet - Yhdysvallat, Afganistanin hallitus, Afganistanin turvallisuusneuvosto ja korkea rauhanneuvosto - käyvät omia salaisia neuvottelujaan kapinallisten kanssa.

Kymmenennellä vuodella käyvän Afganistanin sodan päättämiseksi Yhdysvallat pyrkii saamaan aikaan sopimuksen talibanien ja Karzain hallinnon välille, voidakseen toteuttaa joukkojensa vetäytymisen vuoteen 2014 mennesssä.

Aiemmin muun muassa Suomessa vierailleet afganistanilaiset naistoimittajat ilmaisivat huolensa siitä, mitä sovinnonteko talibanien kanssa tarkoittaisi maan tasa-arvotilanteelle.

Afganistanin konfliktiRauhanvälitys- ja prosessit konfliktirauha Afganistan

Lue myös

Afganistanin lippu

Selvitys Afganistaniin palautetuista lapsista: Moni ei pääse edes kouluun

Pelastakaa Lapset -järjestö vaatii, että EU-maat lopettavat turvapaikanhakijalasten palauttamisen Afganistaniin. Lähes kolme neljäsosaa tutkimukseen osallistuneista lapsista sanoi, että he eivät tunteneet oloaan turvalliseksi palautusprosessin aikana.
Afganistan-palautuksia vastustavia mielenosoittajia Helsingissä

Helsingissä osoitettiin mieltä Afganistan-palautuksia vastaan – Sisäministerille luovutettiin lähes 18 000 allekirjoituksen vetoomus

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin järjestämässä mielenosoituksessa luovutettiin sisäministeri Kai Mykkäselle (kok) vetoomus, jotta ketään ei palautettaisi Afganistaniin. ”Haluamme, että hengellämme ei pelata poliittista peliä”, vetosi afganistanilainen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vitalina Koval

Äärioikeisto aktivoitui Ukrainassa – Ihmisoikeusaktivisti Vitalina Koval on kokenut sen konkreettisesti

Äärioikeiston edustajat kaatoivat punaista maalia Vitalina Kovalin päälle, koska hän osoitti mieltään naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Äärioikeiston iskut ovat lisääntyneet Ukrainassa viime aikoina. Koval on huolissaan mutta aikoo jatkaa ihmisoikeuksien puolustamista.
Nainen valkoisen kepin kanssa puistossa

Aktiivinen naisliike kitkee naismurhia Latinalaisessa Amerikassa – Väkivaltaa pidetään paikoin silti yhä normaalina

Liki 2 800 naista murhattiin sukupuolensa vuoksi vuonna 2017 Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Viime vuosina sukupuolittunut väkivalta on kuitenkin nostettu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja moni alueen maa on säätänyt on säätänyt lakeja naismurhia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Mielenosoittajia maapallon muotoisen No Planet B -tekstillä varustetun kyltin kanssa

Suomen sijoitus laski neljä sijaa ilmastotoimia mittaavassa indeksissä – Kärjessä ei ole yhtään maata, sillä mikään ei vielä tee tarpeeksi

Tuoreen ilmastoindeksin mukaan etenkään monet G20-maat eivät tee riittävästi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Suomi saa kiitosta uusiutuvasta energiasta mutta ei energiankulutuksesta.
Pinkki hattu koristeltuna rauhanlogoilla

Maailman suurimpien asefirmojen myynti kasvoi viime vuonna jälleen – Venäjä nousi toiseksi suurimmaksi

Maailman sadan suurimman asevalmistajan myynti on kasvanut viidessätoista vuodessa peräti 44 prosenttia. Kärkisijoja pitää Yhdysvallat.