Uutiset

Afganistanin hallitus sabotoi orastavat rauhanneuvottelut

Afganistanin hallituksen sisäpiiriläiset tuhosivat Yhdysvaltojen ja talebanien välillä orastaneet rauhantunnustelut.

Yhdysvaltojen hallituksen salaiset tapaamiset talebanien kanssa saivat Afganistanin johdon hermostumaan ja rikkomaan orastaneet rauhanneuvottelut, Associated Press raportoi.

Yhdysvaltojen edustajat tapasivat vuoden sisään ainakin kolmesti talibanien johtajan Mullah Omarin henkilökohtaisen lähettilään.

AP:n keräämien tietojen mukaan Afganistanin hallituksesta vuoti tarkoituksellisesti tietoja tapaamisesta ja neuvottelijasta, mikä johti neuvotteluiden loppumiseen ja talibanien välikätenä toimineen Tayaab Agan pakenemiseen.

Vuodon epäillään liittyvän Karzain pelkoon siitä, että hän tulee sivuutetuksi Yhdysvaltojen ja talibanien neuvotellessa keskenään. Eräs vanhempi virkamies sanoi AP:lle, että Yhdysvallat pyrkivät tapahtuneesta huolimatta jatkamaan neuvotteluja.

AP:n mukaan neuvottelujen kariutuminen kaatoi tähän mennessä parhaan mahdollisen tilaisuuden saada kontakti Omariin, jota pidetään keskeisenä linkkinä talibanien ja Yhdysvaltain tukeman Afganistanin hallituksen sovun saavuttamisessa. Neuvottelut myös viittaavat talibanien mahdollisuuteen päästä sovun myötä takaisin Afganistanin poliittiseen elämään.

Nimettömänä pysytellyt korkean rauhanneuvoston, jonka Karzai perusti talibanien kanssa neuvottelemiseen, jäsen sanoi paljastuksen kertovan epäluottamuksen tasosta ja koordinaation puutteesta.

Hänen mukaansa kaikki keskeisen osapuolet - Yhdysvallat, Afganistanin hallitus, Afganistanin turvallisuusneuvosto ja korkea rauhanneuvosto - käyvät omia salaisia neuvottelujaan kapinallisten kanssa.

Kymmenennellä vuodella käyvän Afganistanin sodan päättämiseksi Yhdysvallat pyrkii saamaan aikaan sopimuksen talibanien ja Karzain hallinnon välille, voidakseen toteuttaa joukkojensa vetäytymisen vuoteen 2014 mennesssä.

Aiemmin muun muassa Suomessa vierailleet afganistanilaiset naistoimittajat ilmaisivat huolensa siitä, mitä sovinnonteko talibanien kanssa tarkoittaisi maan tasa-arvotilanteelle.

Afganistanin konfliktiRauhanvälitys- ja prosessit konfliktirauha Afganistan

Lue myös

Afganistanin lippu

Selvitys Afganistaniin palautetuista lapsista: Moni ei pääse edes kouluun

Pelastakaa Lapset -järjestö vaatii, että EU-maat lopettavat turvapaikanhakijalasten palauttamisen Afganistaniin. Lähes kolme neljäsosaa tutkimukseen osallistuneista lapsista sanoi, että he eivät tunteneet oloaan turvalliseksi palautusprosessin aikana.
Afganistan-palautuksia vastustavia mielenosoittajia Helsingissä

Helsingissä osoitettiin mieltä Afganistan-palautuksia vastaan – Sisäministerille luovutettiin lähes 18 000 allekirjoituksen vetoomus

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin järjestämässä mielenosoituksessa luovutettiin sisäministeri Kai Mykkäselle (kok) vetoomus, jotta ketään ei palautettaisi Afganistaniin. ”Haluamme, että hengellämme ei pelata poliittista peliä”, vetosi afganistanilainen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nora Repo-Saeed

Turvapaikanhakijoiden hätä näkyy neuvontapalveluissa – Auttajat ovat huolissaan oikeusturvasta: ”Suomessa ei kyseenalaisteta riittävästi viranomaisten päätöksiä”

Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat hakevat apua muun muassa Pakolaisneuvonnasta ja Helsingin monikulttuurisesta päiväkeskus Mosaiikista. Työntekijöiden mukaan viime vuosien lakimuutokset ja huolimattomasti tehdyt päätökset heikentävät turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa.
Teddykarhu

Suomen raportti lapsen oikeuksien sopimuksesta on toista vuotta myöhässä – Järjestöt huolissaan Suomen suhtautumisesta ihmisoikeusvelvoitteisiin

Suomen piti raportoida YK:n lapsen oikeuksien komitealle heinäkuussa 2017, mutta raporttia ei ole vieläkään saatu valmiiksi. Ulkoministeriön mukaan syynä on raporttisuma.
Kaksi miestä työskentelee nahanvärjäysaltailla

Globaali työttömyys on laskenut finanssikriisiä edeltäviin lukuihin, mutta ”työssäkäynti ei aina takaa kunnon elintasoa”, varoittaa Kansainvälinen työjärjestö

Yksi 20 työikäisestä on työttömänä. Työttömyysluvut ovat laskeneet, mutta uudet trendit, kuten teknologia, saattavat uhata työmarkkinoilla viime vuosina saavutettuja edistysaskeleita, varoitetaan uudessa raportissa.
Viisi naista kanoja sylissään

El Salvadorissa etsitään maaseudulta amerikkalaisen unelman korvaajaa

Miljoonat elsalvadorilaiset ovat muuttaneet Yhdysvaltoihin, mutta osa myös joutuu palaamaan takaisin. Uusi hanke kannustaa etsimään elantoa maaseudulta. Yhdysvalloista palanneen Lorena Mejían yhdistys kasvattaa kanoja.

Luetuimmat

Turvapaikanhakijoiden hätä näkyy neuvontapalveluissa – Auttajat ovat huolissaan oikeusturvasta: ”Suomessa ei kyseenalaisteta riittävästi viranomaisten päätöksiä”
Avustusjärjestöt: Syyriassa kuollut lapsia hypotermiaan – Perheet pakenevat taisteluita jalkaisin ja autojen lavoilla
Pula naisista lisää ihmiskauppaa Kiinassa ja Intiassa – Kauppias on usein oma sukulainen
Tutkimus: Monet länsimaisten brändien vaatteet viimeistellään intialaisnaisten kodeissa – Tuntipalkka voi olla vain 13 senttiä
Amnesty: Arabiemiirikunnat ohjaa länsimailta ostamiaan aseita Jemeniin sotarikoksiin syyllistyneille joukoille
Miinanraivaus etenee hitaasti Irakissa – Pelkästään Mosulissa on 7,6 miljoonaa tonnia vaarallista jätettä ja raivaukseen menee 8 vuotta, arvioi YK
Brasiliassa on murhattu tänä vuonna jo toistasataa naista – Rankaisemattomuus viestii, että väkivalta on sallittua, varoittaa ihmisoikeuskomissio
Venäjällä ensimmäinen rikostutkinta ”ei-toivottuun” ulkomaiseen järjestöön kuulumisesta
Raportti kertoo työpaikkakiusaamisesta ja syrjinnästä ihmisokeusjärjestö Amnestyssa – Suomen Amnestyn mukaan työtyytyväisyys hyvällä tolalla
Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen