Afganistan rekrytoi naispoliiseja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistan rekrytoi naispoliiseja

Afganistanin poliisivoimista vain prosentti on naisia, mutta lisää tarvittaisiin.

(Kuva: isafmedia / cc 2.0)

Naisen on helpointa avautua ongelmistaan toiselle naiselle. Siksi Afganistan tarvitsee lisää ammattitaitoisia naispoliiseja, sanoo Afghan Women's Networkin johtaja Samira Hamidi global.finland.fin artikkelissa.

Hamidia haastatellut Tiina Kirkas kirjoittaa, että tällä hetkellä Afganistanissa on vain 1 300 naispoliisia – prosentti poliiseista. Naispoliiseja tarvittaisiin lisää, sillä naisten on helpompi kertoa toiselle naiselle etenkin seksuaalisesta väkivallasta. Konservatiivisessa kulttuurissa miespoliisin ei myöskään ole esimerkiksi soveliasta tehdä naiselle ruumiintarkastusta.

Artikkelin mukaan Afganistanin sisäministeriön tavoitteena onkin lisätä naispoliisien määrä 5 000 seuraavien parin vuoden aikana, mutta asenneilmasto vaikeuttaa poliisien rekrytointia. Erään kyselyn mukaan vain 45 prosenttia afganistanilaisista hyväksyy naispoliisit.

Ongelmana on myös nykyisten naispoliisien asema. Usein he joutuvat töissä tekemään epäolennaisia tehtäviä ja kokevat seksuaalista häirintää ja väheksyntää. Oman osansa tuo Afganistanin surkea turvallisuustilanne: joka päivä maassa tapetaan kolmesta viiteen poliisia.

"Miespoliisi kuolee työtehtävissään, kun taas naispoliisi kuolee matkalla töihin tai kotiin. Naiset kuolevat, koska ovat naisia ja poliiseita", toteaa EU:n poliisioperaation ihmisoikeus- ja tasa-arvoyksikköä Afganistanissa johtava Johanna Valenius.

Lisää uusi kommentti