Uutiset Naisten oikeudet

Afganistan aikoo lopettaa moraalirikoksista epäiltyjen naisten neitsyystestit

Jopa sadat naiset joutuvat läpikäymään nöyryyttävän neitsyystestin vuosittain Afganistanissa. Nyt maan viranomaiset yrittävät jälleen lopettaa käytännön.
Afganistanin presidentti Ashraf Ghani puhujanpöntössä
Afganistanin presidentti Ashraf Ghani on aiemmin luvannut lopettaa naisten ja tyttöjen neitsyystestit. Nyt viranomaiset ovat kieltäneet hallituksen terveystyöntekijöiltä testien teon. (Kuva: DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Afganistanin kansanterveysministeriö on ilmoittanut kieltävänsä hallituksen terveystyöntekijöiltä naisten ja tyttöjen neitsyystestien tekemisen.

Afganistanissa tehdään rutiininomaisesti neitsyystestejä tytöille ja naisille, joita syytetään moraalirikoksista, kuten esimerkiksi avioliiton ulkopuolella tapahtuvasta seksistä. Viranomaiset lähettävät heidät lääkärin pakeille, ja raportteja neitsyydestä käytetään oikeudessa todisteena.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan tutkimus tehdään vuosittain kymmenille, jopa sadoille naisille ja tytöille, ja niiden perusteella heitä on joutunut myös vankilaan. Yhteensä satoja naisia on moraalirikosten takia vankilassa, järjestö arvioi vuonna 2016.

HRW:n mukaan ilmoitus neitsyystestien kieltämisestä on tervetullut muutos, mutta se muistuttaa, että testejä on yritetty kieltää aiemminkin, mutta kieltoa ei ole noudatettu.
Lisäksi testien kieltämisen pitäisi olla osa laajempaa oikeusjärjestelmän uudistamista. Esimerkiksi suostumuksellinen seksi aikuisten välillä pitäisi sallia ja raiskaukset pitäisi erotella selvästi suostumuksellisesta seksistä, järjestön vanhempi tutkija Heather Barr kirjoittaa.

The Guardianin haastatteleman, Afganistanissa työtä tekevän terveysjärjestön Marie Stopes Internationalin mukaan kielto voi olla tärkeä läpimurto. Se aikoo tehdä työtä jokaisessa Afganistanin maakunnassa, jotta terveystyöntekijät ymmärtäisivät sen merkityksen ja noudattaisivat sitä.

Neitsyystesteissä selvitetään, onko tyttöjen ja naisten immenkalvo ehjä. Muun muassa Maailman terveysjärjestö on todennut tutkimukset nöyryyttäviksi ja epätieteellisiksi, sillä todellisuudessa immenkalvon tila ei kerro neitsyydestä mitään.

Naisten oikeudet ihmisoikeudetgenderpolitiikkalakioikeus ja rikos Afganistan

Lue myös

Naiset osoittavat mieltään tasa-arvon puolesta Zimbabwessa

Zimbabwen vaaleissa naiset ovat harvassa – ”Joidenkin maakuntien esivaaleissa ei valittu ainuttakaan naista”

Heinäkuussa järjestettävissä Zimbabwen presidentin- ja parlamenttivaaleissa on ehdolla vain vähän naisia. Kriitikoiden mukaan naiset pelattiin ulos jo huhtikuisissa esivaaleissa: pääpuolueiden listoille heitä kelpuutettiin vain vähän.
Don't blame the victims -teksti kirjoitettuna liidulla katuun

Oikeus kumosi aviomiehensä tappaneen raiskauksen uhrin kuolemantuomion Sudanissa – yli 400 000 ihmistä vetosi Noura Husseinin puolesta

Aviomiehensä itsepuolustuksena tappanut Noura Hussein saa kuolemantuomion sijasta viiden vuoden vankeustuomion. Maan lainsäädännössä on rutkasti parantamisen varaa, muistuttaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.