Uutiset Tasa-arvo

Afganistan aikoo lopettaa moraalirikoksista epäiltyjen naisten neitsyystestit

Jopa sadat naiset joutuvat läpikäymään nöyryyttävän neitsyystestin vuosittain Afganistanissa. Nyt maan viranomaiset yrittävät jälleen lopettaa käytännön.
Afganistanin presidentti Ashraf Ghani puhujanpöntössä
Afganistanin presidentti Ashraf Ghani on aiemmin luvannut lopettaa naisten ja tyttöjen neitsyystestit. Nyt viranomaiset ovat kieltäneet hallituksen terveystyöntekijöiltä testien teon. (Kuva: DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Afganistanin kansanterveysministeriö on ilmoittanut kieltävänsä hallituksen terveystyöntekijöiltä naisten ja tyttöjen neitsyystestien tekemisen.

Afganistanissa tehdään rutiininomaisesti neitsyystestejä tytöille ja naisille, joita syytetään moraalirikoksista, kuten esimerkiksi avioliiton ulkopuolella tapahtuvasta seksistä. Viranomaiset lähettävät heidät lääkärin pakeille, ja raportteja neitsyydestä käytetään oikeudessa todisteena.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan tutkimus tehdään vuosittain kymmenille, jopa sadoille naisille ja tytöille, ja niiden perusteella heitä on joutunut myös vankilaan. Yhteensä satoja naisia on moraalirikosten takia vankilassa, järjestö arvioi vuonna 2016.

HRW:n mukaan ilmoitus neitsyystestien kieltämisestä on tervetullut muutos, mutta se muistuttaa, että testejä on yritetty kieltää aiemminkin, mutta kieltoa ei ole noudatettu.
Lisäksi testien kieltämisen pitäisi olla osa laajempaa oikeusjärjestelmän uudistamista. Esimerkiksi suostumuksellinen seksi aikuisten välillä pitäisi sallia ja raiskaukset pitäisi erotella selvästi suostumuksellisesta seksistä, järjestön vanhempi tutkija Heather Barr kirjoittaa.

The Guardianin haastatteleman, Afganistanissa työtä tekevän terveysjärjestön Marie Stopes Internationalin mukaan kielto voi olla tärkeä läpimurto. Se aikoo tehdä työtä jokaisessa Afganistanin maakunnassa, jotta terveystyöntekijät ymmärtäisivät sen merkityksen ja noudattaisivat sitä.

Neitsyystesteissä selvitetään, onko tyttöjen ja naisten immenkalvo ehjä. Muun muassa Maailman terveysjärjestö on todennut tutkimukset nöyryyttäviksi ja epätieteellisiksi, sillä todellisuudessa immenkalvon tila ei kerro neitsyydestä mitään.

Tasa-arvo ihmisoikeudetgenderpolitiikkalakioikeus ja rikos Afganistan

Lue myös

Hennatatuoidut kädet rannerenkaissa

Pula naisista lisää ihmiskauppaa Kiinassa ja Intiassa – Kauppias on usein oma sukulainen

Kiinassa ja Intia on miehiä kymmeniä miljoonia enemmän kuin naisia. Siksi morsiamista on kova pula. ”Naisista on tullut kauppatavaraa, joka on niin kysyttyä, että ihmiset ovat valmiita väkivaltaan sen vuoksi”, kertoo Human Rights Watchin vanhempi tutkija Heather Barr.
Mielenosoittaja ja kyltti, johon on piirretty naisen kuva

Brasiliassa on murhattu tänä vuonna jo toistasataa naista – Rankaisemattomuus viestii, että väkivalta on sallittua, varoittaa ihmisoikeuskomissio

Brasiliassa on murhattu tänä vuonna noin neljä naista joka päivä. Amerikkojen välinen ihmisoikeuskomissio vaatii maata puuttumaan tapauksiin ja muistuttaa, ettei naisten tappaminen ole yksittäinen ongelma vaan se liittyy seksistiseen arvomaailmaan.
YK:n pääsihteeri António Guterres

YK:n pääsihteeri saa tasa-arvojärjestöiltä aiempaa paremman arvosanan – Feministinen YK on silti vielä kaukana

Vuonna 2016 virassaan aloittanut António Guterres lupasi edistää tasa-arvoa YK:ssa. Feministinen YK -kampanjan mukaan hän ansaitsee kiitosta muun muassa naisjohtajuuden edistämisestä. Monet uudistukset ovat kuitenkin kohdanneet vastustusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nora Repo-Saeed

Turvapaikanhakijoiden hätä näkyy neuvontapalveluissa – Auttajat ovat huolissaan oikeusturvasta: ”Suomessa ei kyseenalaisteta riittävästi viranomaisten päätöksiä”

Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat hakevat apua muun muassa Pakolaisneuvonnasta ja Helsingin monikulttuurisesta päiväkeskus Mosaiikista. Työntekijöiden mukaan viime vuosien lakimuutokset ja huolimattomasti tehdyt päätökset heikentävät turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa.
Teddykarhu

Suomen raportti lapsen oikeuksien sopimuksesta on toista vuotta myöhässä – Järjestöt huolissaan Suomen suhtautumisesta ihmisoikeusvelvoitteisiin

Suomen piti raportoida YK:n lapsen oikeuksien komitealle heinäkuussa 2017, mutta raporttia ei ole vieläkään saatu valmiiksi. Ulkoministeriön mukaan syynä on raporttisuma.
Kaksi miestä työskentelee nahanvärjäysaltailla

Globaali työttömyys on laskenut finanssikriisiä edeltäviin lukuihin, mutta ”työssäkäynti ei aina takaa kunnon elintasoa”, varoittaa Kansainvälinen työjärjestö

Yksi 20 työikäisestä on työttömänä. Työttömyysluvut ovat laskeneet, mutta uudet trendit, kuten teknologia, saattavat uhata työmarkkinoilla viime vuosina saavutettuja edistysaskeleita, varoitetaan uudessa raportissa.
Viisi naista kanoja sylissään

El Salvadorissa etsitään maaseudulta amerikkalaisen unelman korvaajaa

Miljoonat elsalvadorilaiset ovat muuttaneet Yhdysvaltoihin, mutta osa myös joutuu palaamaan takaisin. Uusi hanke kannustaa etsimään elantoa maaseudulta. Yhdysvalloista palanneen Lorena Mejían yhdistys kasvattaa kanoja.

Luetuimmat

Turvapaikanhakijoiden hätä näkyy neuvontapalveluissa – Auttajat ovat huolissaan oikeusturvasta: ”Suomessa ei kyseenalaisteta riittävästi viranomaisten päätöksiä”
Avustusjärjestöt: Syyriassa kuollut lapsia hypotermiaan – Perheet pakenevat taisteluita jalkaisin ja autojen lavoilla
Pula naisista lisää ihmiskauppaa Kiinassa ja Intiassa – Kauppias on usein oma sukulainen
Tutkimus: Monet länsimaisten brändien vaatteet viimeistellään intialaisnaisten kodeissa – Tuntipalkka voi olla vain 13 senttiä
Amnesty: Arabiemiirikunnat ohjaa länsimailta ostamiaan aseita Jemeniin sotarikoksiin syyllistyneille joukoille
Miinanraivaus etenee hitaasti Irakissa – Pelkästään Mosulissa on 7,6 miljoonaa tonnia vaarallista jätettä ja raivaukseen menee 8 vuotta, arvioi YK
Brasiliassa on murhattu tänä vuonna jo toistasataa naista – Rankaisemattomuus viestii, että väkivalta on sallittua, varoittaa ihmisoikeuskomissio
Venäjällä ensimmäinen rikostutkinta ”ei-toivottuun” ulkomaiseen järjestöön kuulumisesta
Raportti kertoo työpaikkakiusaamisesta ja syrjinnästä ihmisokeusjärjestö Amnestyssa – Suomen Amnestyn mukaan työtyytyväisyys hyvällä tolalla
Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen