Uutiset Naisten oikeudet

Afganistan aikoo lopettaa moraalirikoksista epäiltyjen naisten neitsyystestit

Jopa sadat naiset joutuvat läpikäymään nöyryyttävän neitsyystestin vuosittain Afganistanissa. Nyt maan viranomaiset yrittävät jälleen lopettaa käytännön.
Afganistanin presidentti Ashraf Ghani puhujanpöntössä
Afganistanin presidentti Ashraf Ghani on aiemmin luvannut lopettaa naisten ja tyttöjen neitsyystestit. Nyt viranomaiset ovat kieltäneet hallituksen terveystyöntekijöiltä testien teon. (Kuva: DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Afganistanin kansanterveysministeriö on ilmoittanut kieltävänsä hallituksen terveystyöntekijöiltä naisten ja tyttöjen neitsyystestien tekemisen.

Afganistanissa tehdään rutiininomaisesti neitsyystestejä tytöille ja naisille, joita syytetään moraalirikoksista, kuten esimerkiksi avioliiton ulkopuolella tapahtuvasta seksistä. Viranomaiset lähettävät heidät lääkärin pakeille, ja raportteja neitsyydestä käytetään oikeudessa todisteena.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan tutkimus tehdään vuosittain kymmenille, jopa sadoille naisille ja tytöille, ja niiden perusteella heitä on joutunut myös vankilaan. Yhteensä satoja naisia on moraalirikosten takia vankilassa, järjestö arvioi vuonna 2016.

HRW:n mukaan ilmoitus neitsyystestien kieltämisestä on tervetullut muutos, mutta se muistuttaa, että testejä on yritetty kieltää aiemminkin, mutta kieltoa ei ole noudatettu.
Lisäksi testien kieltämisen pitäisi olla osa laajempaa oikeusjärjestelmän uudistamista. Esimerkiksi suostumuksellinen seksi aikuisten välillä pitäisi sallia ja raiskaukset pitäisi erotella selvästi suostumuksellisesta seksistä, järjestön vanhempi tutkija Heather Barr kirjoittaa.

The Guardianin haastatteleman, Afganistanissa työtä tekevän terveysjärjestön Marie Stopes Internationalin mukaan kielto voi olla tärkeä läpimurto. Se aikoo tehdä työtä jokaisessa Afganistanin maakunnassa, jotta terveystyöntekijät ymmärtäisivät sen merkityksen ja noudattaisivat sitä.

Neitsyystesteissä selvitetään, onko tyttöjen ja naisten immenkalvo ehjä. Muun muassa Maailman terveysjärjestö on todennut tutkimukset nöyryyttäviksi ja epätieteellisiksi, sillä todellisuudessa immenkalvon tila ei kerro neitsyydestä mitään.

Naisten oikeudet ihmisoikeudetgenderpolitiikkalakioikeus ja rikos Afganistan

Lue myös

Mauritanian lippu

Raiskauksen uhrit pelkäävät rikossyytteitä Mauritaniassa

Avioliiton ulkopuolinen seksi on kriminalisoitu Mauritaniassa. Siksi raiskaustutkinta saattaa muuttua moraalitutkinnaksi, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
Kaksi Suomen lakikirjaa

Tarvitaanko Suomeen erillislakia tyttöjen silpomisen kieltämiseksi? – Keskustelu erillislaista jättää varjoonsa muut keinot, sanoo asiantuntija

Suomen rikoslaki kieltää jo nyt tyttöjen sukuelinten silpomisen, mutta eduskuntaan etenevässä kansalaisaloitteessa vaaditaan erillistä lakia. Ihmisoikeusliiton asiantuntija Johanna Latvala peräänkuuluttaa lisää asennemuutostyötä sekä ammattilaisten kouluttamista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Ihmisiä torilla Ugandan Kampalassa

Uusi tapa luoda työpaikkoja kehitysmaihin: Ulkoministeriö lainaa 16 miljoonaa euroa Kirkon Ulkomaanavun sijoitusyhtiölle

Kirkon Ulkomaanapu ryhtyy rahoittamaan pienyrityksiä hauraissa kehitysmaissa perustamansa yhtiön kautta. Yksityisen sektorin kautta tehtävä kehitysyhteistyö on myös tulevaisuuden trendi, uskoo järjestön toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.
Tietokoneen näppäimistö

Vuoden kotoutumisteko -tunnustus maahanmuuttajia ja työnantajia yhdistävälle sovellukselle

Suomen Pakolaisapu halusi tänä vuonna antaa tunnustusta etenkin teknologisille innovaatioille, jotka edistävät kotoutumista.
Eduskuntatalo

Tuore selvitys mittaa rikkaiden maiden politiikan vaikutusta köyhimpiin – Suomi auttaisi enemmän paremmalla siirtolaispolitiikalla

Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsi on maailman paras kehitysmaiden tukija. Suomea kehutaan tuoreessa selvityksessä muun muassa turvallisuuspolitiikasta, mutta siirtolaispolitiikassa Suomi ei pärjää erityisen hyvin.