Uutiset Tasa-arvo

Afganistan aikoo lopettaa moraalirikoksista epäiltyjen naisten neitsyystestit

Jopa sadat naiset joutuvat läpikäymään nöyryyttävän neitsyystestin vuosittain Afganistanissa. Nyt maan viranomaiset yrittävät jälleen lopettaa käytännön.
Afganistanin presidentti Ashraf Ghani puhujanpöntössä
Afganistanin presidentti Ashraf Ghani on aiemmin luvannut lopettaa naisten ja tyttöjen neitsyystestit. Nyt viranomaiset ovat kieltäneet hallituksen terveystyöntekijöiltä testien teon. (Kuva: DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Afganistanin kansanterveysministeriö on ilmoittanut kieltävänsä hallituksen terveystyöntekijöiltä naisten ja tyttöjen neitsyystestien tekemisen.

Afganistanissa tehdään rutiininomaisesti neitsyystestejä tytöille ja naisille, joita syytetään moraalirikoksista, kuten esimerkiksi avioliiton ulkopuolella tapahtuvasta seksistä. Viranomaiset lähettävät heidät lääkärin pakeille, ja raportteja neitsyydestä käytetään oikeudessa todisteena.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan tutkimus tehdään vuosittain kymmenille, jopa sadoille naisille ja tytöille, ja niiden perusteella heitä on joutunut myös vankilaan. Yhteensä satoja naisia on moraalirikosten takia vankilassa, järjestö arvioi vuonna 2016.

HRW:n mukaan ilmoitus neitsyystestien kieltämisestä on tervetullut muutos, mutta se muistuttaa, että testejä on yritetty kieltää aiemminkin, mutta kieltoa ei ole noudatettu.
Lisäksi testien kieltämisen pitäisi olla osa laajempaa oikeusjärjestelmän uudistamista. Esimerkiksi suostumuksellinen seksi aikuisten välillä pitäisi sallia ja raiskaukset pitäisi erotella selvästi suostumuksellisesta seksistä, järjestön vanhempi tutkija Heather Barr kirjoittaa.

The Guardianin haastatteleman, Afganistanissa työtä tekevän terveysjärjestön Marie Stopes Internationalin mukaan kielto voi olla tärkeä läpimurto. Se aikoo tehdä työtä jokaisessa Afganistanin maakunnassa, jotta terveystyöntekijät ymmärtäisivät sen merkityksen ja noudattaisivat sitä.

Neitsyystesteissä selvitetään, onko tyttöjen ja naisten immenkalvo ehjä. Muun muassa Maailman terveysjärjestö on todennut tutkimukset nöyryyttäviksi ja epätieteellisiksi, sillä todellisuudessa immenkalvon tila ei kerro neitsyydestä mitään.

Tasa-arvo ihmisoikeudetgenderpolitiikkalakioikeus ja rikos Afganistan

Lue myös

Nainen kaataa vettä ämpäristä pellolle

YK pyrkii sukupuolten tasa-arvoon myös omissa riveissään

YK:n pääsihteeri António Guterres asetti kautensa aluksi tavoitteekseen, että maailmanjärjestössä vallitsee sukupuolten tasavertainen edustus. Ylimmässä johdossa se on saavutettu, ja nyt elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO pyrkii samaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vauva syö plumpy'nutia.

Nälkäisten Nutella – Maapähkinätahna on ihmeaine, joka pelastaa vakavasti aliravittuja lapsia nälkäkuolemalta

Ranskalaislääkäri kehitti 1990-luvun lopulla maapähkinätahnan, joka on merkinnyt vallankumousta nälkäkriisien hoidossa: nykyään kaikki vakavasta aliravitsemuksesta kärsivät lapset on periaatteessa mahdollista hoitaa. Tahnan taustalla pyörii bisnes, jota on myös kritisoitu.
Vihreitä kasveja ja taivasta pyöreässä kuvassa

Maailmanparannuskin tuottaa päästöjä – Suomessa kehitettiin järjestöille oma laskuri hiilijalanjäljen pienentämiseksi

Suomessa on kehitetty tiettävästi maailman ensimmäinen hiilijalanjälkilaskuri kansalaisjärjestöille. Toiveissa on, että niiden kautta tavoitetaan myös tavalliset kansalaiset. Suomalainen demokratiajärjestö Demo aikoo ryhtyä vähentämään päästöjään muun muassa lisäämällä videoneuvotteluita.
Mies osoittaa peltoja ja palmua kohti

Vapaakaupan piti tuoda vaurautta, mutta paikalliset menettivätkin maansa – Filippiinien maa-aktivistit vaativat nyt oikeutta

Filippiinien kymmenen vuotta sitten perustetun erityistalousalue Apecon piti tuoda paikallisille asukkaille uusia elinkeinomahdollisuuksia, mutta toisin kävi. Luvattuja työpaikkoja ei kuulunut, ja maat vietiin osin väkivalloin. Luomuviljelijä Enes raahattiin pois pelloltaan.
Solmuun kierrettyä revolveria esittävä patsas New Yorkissa

Uusi ydinvarustelukierre uhkaa – Kehitystä on vaikea ennustaa, sillä suurvaltojen presidentit osaavat yllättää

Kansainväliset sopimukset ovat viime vuosikymmeninä vähentäneet tuntuvasti ydinaseiden määrää. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus INF-sopimuksesta vetäytymisestä kertoo sovun murenemisesta. Kehityksen suuntaa on mahdotonta ennustaa, kirjoittaa Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin johtaja Dan Smith.