Afganistan aikoo lopettaa moraalirikoksista epäiltyjen naisten neitsyystestit | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistan aikoo lopettaa moraalirikoksista epäiltyjen naisten neitsyystestit

Jopa sadat naiset joutuvat läpikäymään nöyryyttävän neitsyystestin vuosittain Afganistanissa. Nyt maan viranomaiset yrittävät jälleen lopettaa käytännön.

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani puhujanpöntössä

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani on aiemmin luvannut lopettaa naisten ja tyttöjen neitsyystestit. Nyt viranomaiset ovat kieltäneet hallituksen terveystyöntekijöiltä testien teon. Kuva: DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0.

Afganistanin kansanterveysministeriö on ilmoittanut kieltävänsä hallituksen terveystyöntekijöiltä naisten ja tyttöjen neitsyystestien tekemisen.

Afganistanissa tehdään rutiininomaisesti neitsyystestejä tytöille ja naisille, joita syytetään moraalirikoksista, kuten esimerkiksi avioliiton ulkopuolella tapahtuvasta seksistä. Viranomaiset lähettävät heidät lääkärin pakeille, ja raportteja neitsyydestä käytetään oikeudessa todisteena.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan tutkimus tehdään vuosittain kymmenille, jopa sadoille naisille ja tytöille, ja niiden perusteella heitä on joutunut myös vankilaan. Yhteensä satoja naisia on moraalirikosten takia vankilassa, järjestö arvioi vuonna 2016.

HRW:n mukaan ilmoitus neitsyystestien kieltämisestä on tervetullut muutos, mutta se muistuttaa, että testejä on yritetty kieltää aiemminkin, mutta kieltoa ei ole noudatettu.
Lisäksi testien kieltämisen pitäisi olla osa laajempaa oikeusjärjestelmän uudistamista. Esimerkiksi suostumuksellinen seksi aikuisten välillä pitäisi sallia ja raiskaukset pitäisi erotella selvästi suostumuksellisesta seksistä, järjestön vanhempi tutkija Heather Barr kirjoittaa.

The Guardianin haastatteleman, Afganistanissa työtä tekevän terveysjärjestön Marie Stopes Internationalin mukaan kielto voi olla tärkeä läpimurto. Se aikoo tehdä työtä jokaisessa Afganistanin maakunnassa, jotta terveystyöntekijät ymmärtäisivät sen merkityksen ja noudattaisivat sitä.

Neitsyystesteissä selvitetään, onko tyttöjen ja naisten immenkalvo ehjä. Muun muassa Maailman terveysjärjestö on todennut tutkimukset nöyryyttäviksi ja epätieteellisiksi, sillä todellisuudessa immenkalvon tila ei kerro neitsyydestä mitään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia