Afgaaniviljelijät panostaneet kannabispeltoihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afgaaniviljelijät panostaneet kannabispeltoihin

Vaikka hamppua viljellään nykyisin pienemmällä pinta-alalla, Afganistanin kannabissato kasvoi viidenneksellä, arvioivat YK ja Afganistanin hallitus yhteisraportissaan.

Kannabiksen viljelyyn käytetty peltoala pieneni viime vuonna lähes viidenneksellä, mutta siitä huolimatta kannabiksen tuotanto kasvoi edellisvuoteen verrattuna, todetaan YK:n ja Afganistanin hallituksen vuosiraportissa.

Raportin mukaan kannabista viljeltiin 10 000 hehtaarilla, mutta sitä kasvatettiin aikaisempaa laadukkaimmilla pelloilla. Tästä johtuen hehtaarilta saatiin 145 kiloa kannabista, mikä on 33 kiloa enemmän kuin vuonna 2011.

Kannabiksen viljely on edelleen tuottoisaa, vaikka hinnat ovatkin laskeneet huippuvuodesta 2011. Raportin mukaan viljelijät saavat kannabiksesta vajaat 5 000 euroa hehtaarilta, kun oopiumin valmistukseen käytetyn unikon tuotto on runsaat 3 500 euroa hehtaarilta.

Kannabista tai unikkoa kasvatetaan kuitenkin muiden viljojen ohessa.

"Ei ole olemassa pelkästään oopiumin, kannabiksen tai vehnän viljelijöitä", sanoo YK:n huumeiden ja rikollisuuden vastaisen toimiston alue-edustaja Jean-Luc Lemahieu.

Osa paikallisviranomaisista oli myös kieltänyt kannabiksen viljelyn, koska kapinallisryhmät ovat käyttäneet peltoja piilopaikkoinaan, todetaan raportissa.

Vuosiraportin tuottivat YK:n huumeiden ja rikollisuuden vastainen toimisto sekä Afganistanin huumeiden vastainen ministeriö. Tutkimus tehtiin 16 Afganistanin maakunnassa, joissa kannabiksen kaupallista viljelyä on seurattu myös aikaisempina vuosina.

Lisää uusi kommentti