Afgaanien hyvinvointi syöksykierteessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afgaanien hyvinvointi syöksykierteessä

Tavallisten afgaanien tulevaisuudennäkymät ovat huonommat kuin koskaan aiemmin, paljastuu uudesta mielipidetutkimuksesta.

Länsimaiden lopetellessaan yli kymmenen vuotta kestänyttä Afganistanin sotilasoperaatiota, tavallisten afganistanilaisten tilanne on lähtenyt rajuun laskuun, arvioi Gallup-tutkimuslaitos uudessa selvityksessään.

Gallupin mukaan yli puolella afgaaneista toimeentulon ongelmat ja heikot tulevaisuudenodotukset tekevät arkielämän piinaavaksi. Vastaajista 45 prosenttia piti arkeaan kamppailuna, mutta erityisen huolestuttavana laitos pitää sitä, että ensimmäistä kertaa Afganistanista ei löytynyt elämäntilanteensa tyydyttäväksi tai hyväksi kokevia vastaajia.

Afganistanin tilanne olikin kaikista vuoden 2013 aikana tutkituista maista heikoin. Tulokset ovat myös raju käännös pahempaan verrattuna aiempiin vuosiin, Gallup sanoo.

Kansalaisten pessimistisyyttä selittää pitkälti Afganistanin heikko turvallisuustilanne ja kansantalouden paha lamaantuminen. Vain viisi prosenttia afganistanilaisista uskoo talouden parantuvan seuraavien vuosien aikana. Samalla joka kolmas vastaajista sanoi oman kotitaloutensa pärjäävän heikommin kuin edeltävinä vuosina.

Armeija pahasti alakynnessä

Gallupin tulokset julkaistiin samaan aikaan, kun Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagonille laaditussa tutkimuksessa arvioitiin Naton ja länsiliittoutuneiden odotusten turvallisuustilanteen paranemisesta olevan reilusti ylioptimistisia.

Pentagonille raportin kirjoittaneen CNA-tutkimuslaitoksen mukaan Afganistanin kansallinen armeija tarvitsee kymmeniä tuhansia lisäjoukkoja ja miljardeja dollareita lisää rajaa vuosittain, jotta se pystyisi takaamaan maan vakauden Naton vetäytyessä tämän vuoden lopussa.

Vastoin Naton vuonna 2012 julkilausumia odotuksia, talibanit ja muut kapinallisliikkeet tulevat selvästi kasvattamaan vastarintaansa keskushallintoa vastaan länsijoukkojen poistuttua maasta, CNA arvioi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia