Addis Abeban kuurot toivat suihkut torille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Addis Abeban kuurot toivat suihkut torille

Kuurojen nuorten ulkoilmatorille perustama yritys on noussut suureen suosioon Etiopian pääkaupungissa, kirjoittaa Kati Keski-Mäenpää.

Tämä juttu on ilmestynyt alun perin Lähetyssanomien numerossa 8/2012. Tilaa lehti täältä.

Merkato on valtava, väkeä kuhiseva tori Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa. Sitä sanotaan Afrikan suurimmaksi ulkoilmatoriksi. Perheenäidit ostavat mausteita, kankaita ja astioita, nuoret penkovat muotivaatteita, joku kantaa suurta saviastiaa selässään. Mutta entä sitten kun hätä yllättää kesken ostosten? Kuurojen nuorten yritys lähti liikkeelle tästä pohdinnasta.

"Yritimme miettiä, kuinka voisimme työllistää itsemme", yksi yrityksen perustajajäsenistä, Masho Gebru kertoo. Hän on entinen Hosainan kuurojenkoulun oppilas, joka oli vailla työtä päästyään kymmenenneltä luokalta koulusta.

Lupa irtosi toisella yrittämällä

Kuurot nuoret halusivat aloittaa yrityksen, joka tarjoaa suihkuja, wc:t ja autojen pesua torilla. Paperisota oli pitkä eikä lupaa tullut ensimmäisellä yrittämällä. Nuoret pyysivät Kuurojen liitolta uuden suosituksen, ja toisella yrittämällä lupa heltisi. Autojen pesu jätettiin nyt kuitenkin pois.

Kaupunki antoi rakennuksen, mutta rahaa toiminnan aloittamiseen ei ollut. Suomen Lähetysseuran työntekijät Mekonnen Mulat ja Mirja Himanen tutustuivat paikkaan, ja tukea löytyi Suomen valtion rahoittamasta Kuurojen tukiohjelmasta.

Rahalla saatiin muun muassa siivousmateriaalit, vessapaperit ja isot vesisäiliöt. Tällä hetkellä vessoja on 14, yhdeksän miehille ja viisi naisille. Suihkuja on kymmenen, niistä kahdesta tulee lämmintä vettä.

Juoksevaa vesi puuttuu kodeista

Keskellä sunnuntaipäivääkin suihkuihin ja vessoihin jonotetaan. Papiljottipäiset etiopialaiskaunottaret lukevat lehteä istuessaan puupenkillä. Nuorilla pojilla on käsissään sininen jonotuslappu ja muovipussi, jossa ovat vaihtovaatteet ja saippua. "Asumme torin reunalla, mutta kotonamme ei ole suihkua. Käymme täällä kolme kertaa viikossa", ystävykset Mikias ja Yizana kertovat.

Kuuron parturin Aron Alin käsittelyssä on vakioasiakas Abebe Tesema.

"Käyn täällä monta kertaa viikossa. Pesen pyykkiä, leikkautan hiukseni ja käyn vessassa tai suihkussa. Kotonani ei ole juoksevaa vettä", Abebe kertoo.

Jalkopallojoukkue tulee suihkuun

"Meillä käy päivittäin yli 250 vessa-asiakasta ja parhaina päivinä jopa 200 suihkussa kävijää. Etenkin viikonloput ja juhlapäivien aatot ovat kiireisiä. Eräs alueella harjoitteleva jalkapallojoukkue käy meillä kolme kertaa viikossa harjoitusten jälkeen suihkussa", Masho Gebru kertoo.

Yritys on auki tavallisesti aamukuudesta iltayhdeksään, mutta juhlapäivinä jopa aamuviidestä yhteentoista illalla. Yritys työllistää tällä hetkellä seitsemän kuuroa nuorta ja kolme kuulevaa. Työntekijät siivoavat itse suihkut ja vessat ja ne ovatkin hohtavan siistit.

Suihkujen edustalla olevassa lasikaapissa myydään monenlaista tarviketta. Kauppa käy koko ajan. Moni asiakas ostaa pienen pussukan hiusgeeliä, saippuaa, alushousut, shampoota, nenäliinoja tai hammasharjan. Masho kertoo, että tarvikkeiden myynti lisää mukavasti yrityksen tuottoa.

"Meille tulee asiakkaita hyvin kaukaakin, koska meidän vessamme ja suihkumme ovat puhtaita, hinta on kohtuullinen ja moni haluaa tukea kuurojen yritystä. Moni taksikuski käy meillä pitkän työpäivän jälkeen suihkussa", Masho kertoo.

Masho on monitoimimies. Hän osaa korjata yrityksen välillä reistailevat vessat ja suihkut. Hän on itse nikkaroinut penkit, joilla jonottajat istuvat. Mashon taitojen ansioista yritys on säästänyt pitkän pennin.

Haaveissa suurempi televisio

Vessassa ja suihkussa käynti maksaa pari birriä (5–10 senttiä) ja hiusten leikkuu seitsemästä kymmeneen birriä (30–45 senttiä). Hinnat ovat Etiopiankin mittakaavassa hyvin halvat. Kerääntyykö pienistä maksuista tarpeeksi tuloa kymmenelle työntekijälle?

"Saimme valtiolta käyttöömme tämän maa-alueen ja rakennuksen. Emme maksa vuokraa, mutta maksamme valtiolle 20 prosenttia tuloistamme. Saamme tuloista kukin palkkamme, joka on noin 850 birriä”, Masho kertoo. Raha vastaa noin 38 euroa.

Jos tuottoa tulee enemmän, yrityksen innokkaat omistajat käyttävät sen yrityksensä kehittämiseen. Viimeksi on hankittu televisio, jota asiakkaat voivat katsella suihkuun tai vessaan jonottaessaan.

Haaveissa on, että jossain vaiheessa he voisivat hankkia suuremman television ja satelliittilautasen, jonka kautta he voisivat näyttää jalkapallo-otteluita ja ottaa siitä pienen maksun. Myös kahvila on suunnitteilla. Mikäpä olisi mukavampaa kuin hörpätä kuppi kahvia kesken helteisen ostospäivän ja käydä siistissä vessassa?

Lähetysseuran työntekijät Mirja Himanen ja Mekonnen Mulat toimivat tulkkeina haastattelussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia