Aborttikielto tappaa El Salvadorissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aborttikielto tappaa El Salvadorissa

Naisia menehtyy sekä itsemurhien että laittomien aborttien seurauksena, käy ilmi tuoreista tutkimuksista.

Sekä laittomat abortit että raskaudesta johtuvat itsemurhat vievät hengen monelta El Salvadorin naiselta ja tytöltä.

Keski-Amerikan naisten verkoston sekä Reproductive Health Matters -lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan maan äitiyskuolemista kolmannes johtuu itsemurhista. 10–19-vuotiaiden tyttöjen yleisin kuolinsyy on itsemurha, ja puolessa tapauksista tyttö on ollut raskaana.

Taustalla on maan kova aborttilaki. Abortista tai keskenmenosta voi saada jopa 50 vuoden vankeustuomion. Vuosina 2000–2011 syytteen sai 129 naista, tutkimuksessa kerrotaan.

Luku edustaa tutkimuksen mukaan vain murto-osaa todellisuudesta; laittomaan aborttiin turvautuu maassa vuosittain yli 35 000 naista.

Laiton abortti tappaakin vuosittain satoja salvadorilaisnaisia ja tyttöjä, käy ilmi viime viikolla ilmestyneestä ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportista. He muun muassa nielevät rotanmyrkkyä ja työntävät neulepuikkoja sisäänsä.

Abortteihin turvautuvat naiset ovat usein kouluttamattomia ja köyhiä. Amnestyn mukaan aborttilait ovatkin osa laajempaa naisiin kohdistuvaa syrjintää El Salvadorissa. Naisten ja tyttöjen on lähes mahdotonta saada tietoa ehkäisystä, ja tuomarit kyseenalaistavat naissukupuolen luotettavuuden oikeudenkäynneissä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia