Aasiassa pelätään talven lisäävän lintuinfluenssaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aasiassa pelätään talven lisäävän lintuinfluenssaa

Pohjoisen pallonpuoliskon talvi ja muuttolintujen siirtyminen etelään saattavat osaltaan vauhdittaa lintuinfluenssan leviämistä Itä- ja Kaakkois-Aasiassa. Asiantuntijat patistavat alueen valtioita tehostamaan vastatoimiaan. Terveysviranomaisten suurin pelko on, että viruksesta kehittyy ihmisestä toiseen siirtyvä kanta.

Jotta tuhoisa epidemia vältettäisiin tänä vuonna, nyt talven kynnyksellä on ensiarvoisen tärkeätä valistaa maaseudun asukkaita asiasta, Carolyn Benigno YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n Aasian-Tyynenmeren eläinlääkintäosastolta korostaa.

Hän kehottaa valtioita valvomaan tilannetta entistä tehokkaammin.

Kambodzha, Thaimaa ja Vietnam ovatkin jo tarttuneet toimeen hillitäkseen alueelle pesiytyneen H5N1-viruksen leviämistä.

Lintuinfluenssan oireita esitellään radio-ohjelmissa ja videokaseteilla, joiden avulla koetetaan tavoittaa mahdollisimman paljon siipikarjanhoitajia Kambodzhan ja Vietnamin maaseudulla.

Thaimaan lukuisilla ankkafarmeilla on ryhdytty toimiin, joilla estetään lintujen joutuminen kontaktiin villien siivekkäiden kanssa.

Thaimaan varapääministeri Chaturon Chaiseng johtaa lintuinfluenssaa vastaan taistelevaa komiteaa. Se yllyttää ankankasvattajia luopumaan perinteisistä ulkoilmatarhoista.

Ankat halutaan suojattuun tilaan, jossa ne eivät altistu muuttolintujen mahdollisesti tuomille viruksille.

Thaimaassa tehty tutkimus on osoittanut, että ankat kestävät lintuinfluenssaa kanoja paremmin ja voivat siksi levittää virusta pitempään ennen kuolemaansa.

Marraskuun lopulla Thaimaassa pidetään Kaakkois-Aasian maiden kokous, jossa hiotaan yhteisiä vastatoimia vitsaukselle.

Thaimaa sai vastikään ikävän muistutuksen taudin voimasta, kun 83 bengalintiikeriä kuoli tai lopetettiin Chon Burissa sijaitsevassa yksityisessä eläintarhassa lintuinfluenssan vuoksi.

Tiikerit saivat taudin niille syötetystä raa'asta kananlihasta, joka oli viruksen saastuttamaa.

Huoli epidemiasta kasvaa talven kynnyksellä, sillä trooppisen Kaakkois-Aasiankin lämpötilat laskevat muutaman asteen, mikä parantaa viruksen hengissä pysymistä.

Lisäksi suurten kanaloiden linnut pakkautuvat toistensa kylkeen pysyäkseen lämpiminä talvella Kiinasta puhaltavissa hyytävissä ilmavirtauksissa. Sekin helpottaa viruksen leviämistä.

Benignin mukaan vastatoimiin on kuitenkin nyt ryhdytty paljon viimevuotista pontevammin. Esimerkiksi Thaimaassa tavattiin ensimmäiset tautitapaukset viime vuonna lokakuussa, mutta maan hallitus havahtui vasta tammikuussa huomaamaan, että tappava epidemia riehui kanafarmeilla kautta maan.

Noin kuukausi sen jälkeen taudin mahdollisiksi levittäjiksi todettiin Siperiasta etelään tulleet muuttolinnut.

"Se on kuitenkin yhä pelkkä epäily. Yhteyttä muuttolintujen ja taudin leviämisen välillä ei ole vahvistettu", Benigno kertoo.

Lokakuun loppupuolen tietojen mukaan Vietnamissa ja Thaimaassa on tänä vuonna kuollut lintuinfluenssaan 32 ihmistä. Terveysviranomaisten suurin pelko liittyy siihen, että viruksesta kehittyy ihmisestä toiseen siirtyvä kanta.

Viimesyksyistä lievempi lintuinfluenssaepidemia puhkesi Aasiassa heinäkuussa tappaen kanoja Kambodzhassa, Indonesiassa, Malesiassa, Thaimaassa, Vietnamissa ja Kiinassa.

Vuodentakainen tuhoisa epidemia vei hengen sadalta miljoonalta kanalta ja aiheutti valtavia taloudellisia menetyksiä siipikarjatiloille.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia