Aasian hiv-positiivisten naisten asemaa parannettava | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aasian hiv-positiivisten naisten asemaa parannettava

Aasian ja Tyynenmeren alueella elää jopa 1,7 miljoonaa hiv-positiivista naista, joiden pitäisi päästä vaikuttamaan epidemian torjuntaan, sanoo UN Women.

Aasian ja Tyynenenmeren alueen hiv-positiivisten naisten asemaa on parannettava kiireellisesti, toteaa YK:n tasa-arvojärjestö UN Women. Alueella arvioidaan elävän jopa 1,7 miljoonaa hiv-positiivista naista.

Naisten osuus tartunnan saaneista kasvoi vuoden 1990-luvun alusta lähtien yhden vuosikymmenen aikana 21 prosentista 36 prosenttiin, mutta viime aikoina on alueelta kuulunut myös valoisampia uutisia. Pandemian naisistuminen näyttää pysähtyneen ja naisten osuus vakiintuneen.

Hallitukset, rahoittajat ja kansalaisyhteiskunnan toimijat kokoontuivat elokuun lopulla käsittelemään aids-tilannetta Etelä-Korean Busaniin.

Konferenssia edeltäneessä naisten foorumissa korostettiin naisten ja tyttöjen tarpeita epidemian torjunnassa. UN Womenin edustajat painottivat etenkin sitä, että hiv-positiivisten naisten on saatava lisää vaikutusmahdollisuuksia, jotta aidsia koskevat tavoitteet voitaisiin saavuttaa.

Epidemian torjunnassa keskeinen haaste on, että vaikka poliittinen tahto sukupuolten välisen tasa-arvon vahvistamiseksi tuodaan esille yhä uudelleen ja uudelleen, ei tämä näy heikoimmassa asemassa oleville naisille kohdennetuissa resursseissa, eikä todella toimivina ohjelmina.

"Meillä on kansainvälisesti sovitut kehykset ja kansallisen tason ohjelmia ja strategioita. Kokemukset kentältä kuitenkin valitettavasti osoittavat, kuinka suuri kuilu tavoitteiden ja niiden toteutuksen välillä vallitsee", huomauttaa UN Womenin sponsoroimana delegaattina kokoukseen osallistunut Anadii Yuvaraj.

"Mielekkäät osallistumismahdollisuudet tartunnan saaneille naisille puuttuvat yhä kaikilla aidsia vastaan taistelevilla toimintakentillä, ja naisille suunnatut vähäiset resurssit, muun muassa rahoituksen niukkuus, vain kärjistävät tätä ongelmaa", Yuvaraj lisää.

Tartunnan saaneiden naisten aseman parantamisessa olennaista on, että he pääsevät itse määrittelemään tarpeensa, sanoo järjestön pääjohtaja Michelle Bachelet: "He tietävät mitä tulisi tehdä – ja me tiedämme mitä tulisi tehdä. Meidän pitää vain tarttua toimeen."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia