Aasialaiset kypsyivät korruptioon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aasialaiset kypsyivät korruptioon

Monissa Aasian maissa kansalaiset ovat saaneet
kyllikseen siitä, että mikään palvelu ei pelaa ilman lahjuksia, olipa
kyse koulutuksesta, terveydenhuollosta tai lainkäytöstä.

Monissa Aasian maissa kansalaiset ovat saaneet kyllikseen siitä, että mikään palvelu ei pelaa ilman lahjuksia olipa kyse koulutuksesta, terveydenhuollosta tai lainkäytöstä.

Aasian pahimmin korruptoituneisiin maihin kuuluvassa Kambodzhassa on kerätty yli miljoona nimeä adressiin, jossa vaaditaan lahjontaa koskevan lainsäädännön ajanmukaistamista.

"Hanke vahvistaa tietoisuutta siitä, että tavalliset ihmiset voivat taistella korruptiota vastaan", kampanjaa vetävä Aaron Bornstein sanoo.

Liike pyrkii saamaan kaikki Kambodzhan puolueet vetoomuksen taakse tämän vuoden aikana.

Köyhät kärsivät eniten lahjuskulttuurista

Vastaavaa liikehdintää on muuallakin Aasiassa, YK:n kehitysohjelman UNDP:n tuore raportti kertoo.

Nepalissa yhteisöradio rohkaisee toimintaa korruptiota vastaan.

Filippiineillä koululaiset ja aikuiset ovat ryhtyneet "tievahdeiksi". He perehtyvät ensin hyväksyttyihin tienrakennussuunnitelmiin ja menevät sen jälkeen paikan päälle tarkastamaan, onko todellisuudessa tehty mitään ja jos on, niin miten hyvin.

Kansainvälinen korruption vastainen järjestö Transparency International (TI) muistutti viime vuoden korruptiobarometrissään, että lahjuskulttuurista kärsivät eniten köyhät niin teollisuus- kuin kehitysmaissakin.

TI:n mukaan noin joka kymmenes ihminen maailmassa maksoi viime vuonna lahjuksen. Korruptio näyttää lisääntyneen Aasian-Tyynenmeren alueella sekä Kaakkois-Euroopassa.

"Aasian köyhät joutuvat maksamaan voitelurahaa palveluista, joiden pitäisi kuulua perusoikeuksiin, kuten terveydenhuollosta, koulutuksesta tai vesi- ja viemärihuollosta", UNDP:n raportin laadintaan osallistunut Ramesh Gampath sanoo.

Korruptio vaikeuttaa myös köyhyyden vähentämiseen tähtäävien vuosituhannen kehitystavoitteiden toteutumista Aasiassa, jota eräät tutkijat pitävät maailman korruptoituneimpana alueena.

Haamuinstituutiot syövät määrärahoja

Raportin mukaan mädännäisyys näivettää esimerkiksi terveyspalveluja joka suunnalta. Varoja kähvelletään jo sairaaloiden ja terveysasemien rakennusbudjeteista, ja terveydenhuollon väki nyhtää potilailta ylimääräistä joka toimenpiteestä.

On myös havaittu, että lasten rokottaminen on vähäisempää ja lapsikuolleisuus suurempaa maissa, joissa korruptio rehottaa.

Koulutuksen alalla vilunki ulottuu rakennusmäärärahojen hävikistä "haamuopettajien" pestaamiseen. Raportoijat ovat löytäneet kokonaisia "haamuoppilaitoksia", joiden määrärahat katoavat virkamiesten taskuihin.

Aasian pahimpiin lahjonnan pesiin kuuluvassa Indonesiassa on edetty myös kansalaisten vastatoimissa.

"Acehissa on syntynyt vahva korruption vastainen linja joulukuun 2004 tsunamin tuhojen jälleenrakennuksen valvonnassa. Kansalaisjärjestöt ja yleisö vahtivat hankintoja nyt paljon aiempaa visummin", TI:n Indonesian-osaston apulaispääsihteeri Rezki Sri Wibowo kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia