Aasia saavuttanut jo osan vuosituhattavoitteista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aasia saavuttanut jo osan vuosituhattavoitteista

Aasian ja Tyynenmeren alueen maat ovat jo puolittaneet köyhyyden, mutta nälkä ja lapsikuolleisuus ovat yhä liian yleisiä ilmiötä.

Aasian ja Tyynenmeren alue on edistynyt hyvin köyhyyden vähentämisessä ja on saavuttamassa myös muita vuosituhattavoitteita. Nälkä sekä lapsi- ja äitiyskuolleisuus ovat kuitenkin liian yleisiä ilmiöitä, todetaan YK:n ja Aasian kehityspankin tuoreessa raportissa.

Raportin mukaan Aasian ja Tyynenmeren maat ovat jo saavuttaneet osan YK:n vuonna 2000 määrittelemästä kahdeksasta vuosituhattavoitteesta ja niiden alatavoitteista. Tavoitteiden määräaika on vuonna 2015.

Esimerkiksi äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus putosi Aasian ja Tyynenmeren alueen maissa 50 prosentista 22 prosenttiin vuosina 1990–2009. Sukupuolten tasa-arvo on edennyt koulutuksessa, tuberkuloosin leviäminen on pysähtynyt, metsäpinta-ala on lisääntynyt ja ilman puhdasta vettä olevien määrä on puolitettu.

Toisaalta melkein puolessa tarkastelluista tavoitteista edistys ei ole ollut riittävän nopeaa, raportissa todetaan. Esimerkiksi nälän poistaminen sekä terveyteen liittyvät tavoitteet, kuten lapsikuolleisuuden vähentäminen ja äitien terveyden parantaminen, ovat edenneet hitaasti.

Raportin mukaan suurin syy hitaaseen edistykseen terveysasioissa on, etteivät valtiot ole käyttäneet terveyden edistämiseen riittävästi rahaa. Sen mukaan maiden on rakennettava kunnollinen terveydenhuoltojärjestelmä, parannettava äitien ja lasten terveyspalveluita sekä puututtava terveysongelmien sosiaalisiin syihin.

Vaikka terveystavoitteet ovat retuperällä, ne voitaisiin raportin mukaan saavuttaa suhteellisen helposti. Esimerkiksi 14 huonoimmin kehittyneessä maassa vain kahden prosentin parannuksella vuosittain saataisiin puolitettua aliravittujen lasten määrä, raportissa todetaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia