Aasia ohitti Lähi-idän aseiden ostajana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aasia ohitti Lähi-idän aseiden ostajana

Aasia on kiilannut Lähi-idän ohi tavanomaisten aseiden johtavana markkina-alueena, Yhdysvaltain kongressin tutkimuspalvelun (CRS) tuore raportti kertoo. Arvolla mitattuna liki puolet teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välillä vuosina 2001-2004 solmituista tavanomaisten aseiden kauppasopimuksista koski toimituksia Aasiaan. Tärkeimmät ostajat ovat jättiläisvaltiot Kiina ja Intia.

Aasia on kiilannut Lähi-idän ohi tavanomaisten aseiden johtavana markkina-alueena, Yhdysvaltain kongressin tutkimuspalvelun (CRS) tuore raportti kertoo.

Arvolla mitattuna liki puolet teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välillä vuosina 2001-2004 solmituista tavanomaisten aseiden kauppasopimuksista koski toimituksia Aasiaan. Tärkeimmät ostajat ovat jättiläisvaltiot Kiina ja Intia.

Kehitysmaiden osuus koko maailman asekaupoista vaihtelee eri vuosina 55-72 prosentin välillä. Jaksolla 2001-2004 se oli keskimäärin 63 prosenttia.

Raportin mukaan kehitysmaiden aseostot vilkastuivat viime vuonna tuntuvasti. Sopimuksia tehtiin 17,6 miljardin euron edestä, kun vastaava summa vuonna 2003 oli 12,2 miljardia.

Kehittyvän maailman perinteisesti suurimmat aseostajat, Saudi-Arabia ja muut Persianlahden öljymaat, hävisivät viime vuonna Intialle, joka sopi kauppoja 4,6 miljardin euron edestä.

Intian jälkeen aseostoja tekivät ahkerimmin Saudi-Arabia, Kiina, Egypti, Oman ja Israel.

Kehitysmaille aseita myyvien maiden listaa johtavat entiseen tapaan Yhdysvallat ja Venäjä. Viime vuoden sopimuksista Yhdysvaltain osuus oli 5,6 miljardia ja Venäjän 4,8 miljardia euroa. Aasian markkinoilla Venäjä on kuitenkin selvästi kärjessä.

Myyjien listalla kolmantena olevan Britannian perään kiilasi Israel liki miljardin euron asekaupoilla, joista valtaosan muodosti Intian tilaama Phalcon-tutkavalvontajärjestelmä.

Israelin aseviennin kasvua jarruttaa Yhdysvaltain kiristämä lupaus, että se ei myy sotilasteknistä laitteistoa Kiinaan.

Talousvaikeudet ovat rajoittaneet Latinalaisen Amerikan ja Afrikan maiden asekauppoja. Vaikka Latinalainen Amerikka kasvatti aseostojaan, kokonaissumma vuosina 2001-2004 jäi 3,8 miljardiin eroon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia