Aasia edelleen maailman suurin aseiden ostaja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aasia edelleen maailman suurin aseiden ostaja

Maailman asevienti on noussut lähes neljänneksellä viidessä vuodessa, arvioi SIPRI.

Kansainvälisen asekaupan volyymi nousi vuosina 2007–2011 noin 24 prosentilla edeltävään viisivuotiskauteen verrattuna, kertoo kansainvälinen rauhantutkimusinstituutti SIPRI.

Järjestön uusien tilastojen mukaan eniten aseita viedään Aasiaan, 44 prosenttia koko tuonnista. Seuraavaksi eniten aseita viedään Eurooppaan, jonka osuus on 19 prosenttia.

Myös viisi suurinta aseiden tuojaa ovat Aasian valtioita. Eniten aseita ottaa vastaan Intia, jonka osuus globaalista asetuonista on 10 prosenttia. Seuraavaksi eniten aseita vastaanottavat Etelä-Korea, Pakistan, Kiina ja Singapore.

SIPRIn mukaan suuret Aasian maat pyrkivät kuitenkin nykyisin kehittämän omaa aseteollisuuttamaan vähentääkseen riippuvuuttaan ulkoisesta rahoituksesta. Esimerkiksi Kiinan asetuonti on vähentynyt samaan aikaan, kun maa on vahvistanut omaa aseteollisuuttaan ja asevientiään.

Arabikevät ei näytä vaikuttaneen asekauppaan. Esimerkiksi Venäjä toimitti vuosina 2007–2011 Syyrian aseista 78 prosenttia ja jatkoi toimituksia vuonna 2011 väkivaltaisuuksista huolimatta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia