Uutiset Ilmastonmuutos

Äärimmäisten sääilmiöiden listaus varoittaa pienten saarivaltioiden kohtalosta – teollisuusmaatkaan eivät turvassa

Tuoreen ilmastokatastrofien listauksen mukaan pienet saarivaltiot sekä muut kehitysmaat kärsivät äärimmäisistä sääilmiöistä eniten. Toisaalta listauksen kymmenen kärjestä köytyy myös vauraampia maita.
Hurrikaani Matthew'n tuhoja  mielisairaalassa Haitissa
Haiti on yksi eniten äärimmäisistä sääilmiöistä kärsivä maa. Kuvassa hurrikaani Matthew'n aiheuttamia tuhoja mielisairaalassa vuonna 2016. (Kuva: Coralie Giese / CDC Global / CC BY 2.0)

Haiti, Zimbabwe, Fidži, Sri Lanka ja Vietnam kärsivät viime vuonna eniten ilmastoon liittyvistä äärimmäisistä sääilmiöistä, summaa vuotuinen ilmastoriski-indeksi.

Indeksin koostaneen saksalaisen ympäristö- ja kehitysjärjestön Germanwatchin mukaan erityisessä ääri-ilmiöiden riskissä ovat pienet saarivaltiot, joita on viiden kärjessä olevista maista kolme. Lisäksi köyhät maat yleensä joutuvat kamppailemaan sääilmiöiden kanssa.

”Etenkin pienissä maissa seuraukset ovat tuskin kestettävissä. Tämä korostaa sitä, miten tärkeää on tukea köyhiä maita ilmastonmuutokseen sopeutumisessa samaan aikaan, kun puututaan vahinkoihin. Etenkin Fidžin isännöimässä ilmastokokouksessa nämä asiat on asetettava tärkeysjärjestyksessä korkeimmalle”, sanoo indeksin teossa mukana ollut Germanwatchin neuvonantaja David Eckstein tiedotteessa.

Fidži johtaa parhaillaan käynnissä olevaa Bonnin ilmastokokousta.

Indeksissä tarkastellaan viime vuoden sääilmiötä. Esimerkiksi Haitiin iski voimakkain hurrikaani yli 50 vuoteen. Fidži taas kärsi ennätysmäisen voimakkaasta trooppisesta syklonista. Myös Sri Lankaa kuritti muun muassa sykloni.

Tutkijoiden mukaan ilmastokatastrofien vaikutus köyhiin maihin näkyy erityisen selvästi pitkällä aikavälillä. Vuosina 1997–2016 kymmenestä eniten kärsineestä maasta yhdeksän oli matalan tai matalan keskitulotason maita, kärjessä Honduras, Haiti ja Myanmar. Tänä aikana on tapahtunut yli 11 000 äärimmäistä sääilmiötä, joissa on kuollut yli 520 000 ihmistä. Taloudelliset vahingot ovat olleet noin 3,16 biljoonaa dollaria, eli noin 2,17 biljoonaa euroa.

”Mutta myös teollisuusmaiden pitää puuttua enemmän ilmastovaikutuksiin, joita ne alkavat jo tuntea. Tehokas ilmastonsuojelu on myös näiden maiden intresseissä”, Eckstein toteaa.

Uusimman indeksin kymmenen kärjessä ovat Makedonia ja Yhdysvallat sijoilla kahdeksan ja kymmenen. Yhdysvalloissa on kärsitty kuivuudesta ja helleaalloista sekä sateista ja tulvista. Makedonia taas on listalla muun muassa 20 pakkasasteen talvilämpötilojen vuoksi.

Indeksissä on otettu huomioon vain ilmastonmuutokseen liittyvät äkilliset sääilmiöt, kuten myrskyt, tulvat sekä äärilämpötilat. Esimerkiksi maanjäristyksiä ei lasketa eikä toisaalta myöskään hitaasti kehittyviä ilmiöitä, kuten merenpinnan nousua. Siksi siitä ei pidä vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, raportissa huomautetaan.

Ilmastonmuutos ilmastonmuutosluonnonkatastrofit

Lue myös

Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.
Vuoristo, metsää ja lampi

Maailman puiden määrä kasvanut seitsemän prosenttia – syynä kylmien alueiden lämpeneminen, seuraukset arvaamattomia

Tutkimuksen mukaan maapallon pintakasvillisuus sen sijaan on vähentynyt, samoin trooppiset metsät. Muutosten taustalla on ihmisen toiminta, ja sillä voi olla ennakoimattomia vaikutuksia muun muassa maapallon energiatasapainoon.
St. Lucian saarivaltio, vuorimaisema

Karibianmeren saarilla yhdenkin ihmisen valinnoilla voi olla vaikutusta ilmastonmuutokseen

Monilla Karibianmeren saarilla on jo koettu, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa käytännössä. Pieni väkimäärä voi kuitenkin olla mahdollisuus ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.